REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė grąžino Seimui pakartotinai svarstyti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) įstatymo pataisas ir pateikė savo siūlymus, kurie neleis politizuoti šios institucijos veiklos.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo priimtomis pataisomis numatoma padidinti VTEK narių skaičių nuo penkių iki šešių narių. Siūlomas lyginis komisijos narių skaičius apsunkins sprendimų priėmimą, o komisijos narių balsams pasiskirsčius po lygiai, gali būti politizuotas šios institucijos darbas. Todėl, siekdama užtikrinti objektyvų sprendimų priėmimą, Prezidentė siūlo nustatyti nelyginį - penkių komisijos narių skaičių.

REKLAMA

„Valstybės tarnautojų ir politikų etiką nagrinėjanti komisija nepaprastai svarbi užtikrinant skaidrumą ir viešumą, todėl turi būti išsaugota efektyviai ir neutraliai dirbanti institucija. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija neturi virsti šališka ir politiškai angažuota įstaiga", - sako Prezidentė.

Grąžindama įstatymą Seimui, Prezidentė atsižvelgė į Specialiųjų tyrimų tarnybos atliktą antikorupcinį vertinimą. Jame konstatuojama, jog galimybė Seimo Pirmininkui skirti du kandidatus, o kitoms institucijoms - Prezidentui, Ministrui Pirmininkui, Teisėjų tarybai ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentui - po vieną, gali pažeisti politinio neutralumo, skaidrumo ir nešališkumo principus.

Antikorupciniame vertinime Specialiųjų tyrimų tarnyba taip pat konstatavo, kad kandidatus į VTEK narius teikiančių subjektų teisės turėtų būti proporcingos ir vienodos - tik taip įmanoma užtikrinti, kad komisija veiks nešališkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų