REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė paskelbė, kad tik po mėnesio pasakys ar kandidatuos kitai kadencijai, tačiau neabejojama, kad tikrai kandidatuos. Daug apžvalgininkų piktinasi, kad nesudaroma rimta atsvara dabartinei Prezidentei, rinkiminėje kovoje nebus intrigos. Ar tikrai? Istorija rodo, kad nesant intrigos, ji atsirasdavo rinkimų dieną, pavyzdžiui, kai Artūras Paulauskas vos per plauką netapo prezidentu, kai Rolandas Paksas tapo prezidentu nors Valdas Adamkus neabejojo, kad bus perrinktas antrai kadencijai. Taip pat prezidentų rinkimų istorijos rodo, kad pirmame ture gavę aiškią persvarą , antrame - pralaimi. Taigi kas netikėto gali įvykti šios rinkiminės kampanijos metu?

Kai kurie žinomi arba numatomi kandidatai niekuo neišsiskiria: arba jau nesėkmingai buvo prezidentais, arba nesėkmingai kandidatavo. Naujas tik socialdemokratų pasirinkimas: iš mūšio lauko pasitraukti be kovos (nekeliant Algirdo Butkevičiaus), bijant supykdyti dabartinę prezidentę. O juk žinome, kad prezidentė stojančių skersai kelio, net nuomonės išsakymu, labai nemėgsta.

REKLAMA
REKLAMA

Net nedrąsiai išsakiusiems kitokią nei D. Grybauskaitės nuomonę, be jokių skrupulų buvo „nurėžtos galvos“: ambasadoriui Mečiui Laurinkui, ministrui Vygaudui Ušackui - be aiškių argumentų, kodėl reikia juos pašalinti vien neatitikus jos nuotaikos, nuomonės. Ar dar blogiau, kaip FNTT vadovo Vitalijaus Gailiaus atveju, prezidentės sprendimą galbūt įtakojo nusikalstamos struktūros. Konservatoriai nuolankiai sutiko su D. Grybauskaitės treptelėjimu ir gėdingai pakeitė ministrą V. Ušacką kitu. Liberalai priglaudė pas save apšmeižtą V. Gailių, bet pasigirstantys ketinimai remti D. Grybauskaitės kandidatūrą parodytų liberalų šizofreniją. Šmaikščiai politikos apžvalgininkas Andrius Navickas rašo: „Ką gi, jei dabartinės Prezidentės „tvirtos rankos“ retorika maloni Lietuvos liberalų ausiai, tegalima konstatuoti, kad Lietuvos liberalams žmogaus orumą turi tik netradicinės seksualinės orientacijos asmenys“.

REKLAMA

Prezidentės vasalai konservatoriai nekeldami savo kandidato (tarsi tinkamo neturėtų), o remdami D. Grybauskaitę, kurios kontora kaltinama (neoficialių, bet akivaizdžių įtarimų lygmenyje) valstybės paslapties atskleidimu, savo rinkėjų akyse liktų visiškai nesuprasti. Beje, Prezidentės bandymas pasiskiepyti nuo „puolimų“ baigėsi baisiomis skiepo komplikacijomis. Ar tai nė motais ją remiančioms partijoms?

O vis dėl to, ar intriga bus? Pirmiausia dar ne visi pretendentai yra išlindę iš nežinios, bet iš esamų savo „nežinia“ išsiskiria Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos keliamas kandidatas Bronis Ropė. Suprantama, šiandien Ignalinos meras B. Ropė labiau žinomas tik Aukštaitijos regione, bet juk dar nesurinkti būtini parašai, dar realiais kandidatais nėra nei vienas - prisistatyti visos Lietuvos mastu dar tikrai bus laiko. Ar čia neprasidės tikroji intriga?

REKLAMA
REKLAMA

Bent iš pirmų viešų pasisakymų matyti, kad B. Ropė turi kitokią spalvą: pretendentas ne sistemos žmogus, bet ir ne koks populistas, neturintis praktinių gebėjimų. Daug metų renkamas Ignalinos meru. Tai reiškia, kad vietiniai žmonės juo pasitiki, nes mato jo darbus, bendravimo stilių.

Unikalu, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas, vienas populiariausių Lietuvos merų B. Ropė - šias pareigas be pertraukos eina 19 metų. Tai Lietuvos rekordas. Daugiau nei 10 metų vadovauja Druskininkų savivaldybei Ričardas Malinauskas, beje, vadovavimo metodai skiriasi – pastarąjį kaltina neleistinu autoritarizmu ir valdžios uzurpavimu, žiniasklaidos varžymais, o už B. Ropę mero rinkimuose pasisakydavo net opozicijos atstovai. Tai reiškia, kad dialogo dvasia vardan bendro rezultato sugebėdavo nukreipti ir opozicines partijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Numanoma, kad tokia B. Ropę keliančios partijos pozicija bus ir per Europos Parlamento rinkimus - dialogo su ES, bet ne vasalų, vergų santykis. B. Ropė pasisako už decentralizaciją - tiek nuo Briuselio, tiek nuo Vilniaus. Suprantama, kaip ilgametis meras akcentuos regionų, savivaldybių problemas. Apie tai kalba ir LVZS pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

B. Ropės rinkiminėje programoje pastebima ir visai naujų akcentų, kurių nėra kitų kandidatų planuose – tai prioritetais laikytini: švietimas, jo reforma; sveikos gyvensenos diegimas, vietoj vien pasekmių šalinimo – gydymo, alkoholizmo ir kitų priklausomybių griežtesnė kontrolė; kultūros akcentavimas ir panašiai. Be abejo, žaliesiems svarbios sritys: ekologija, gamtos tausojimas ir darnos paieškos tarp naujų technologijų ir energetinės nepriklausomybės; socialinė lygybė.

REKLAMA

Galime prisiminti, kad D. Grybauskaitė pasirašė korupcinį alkoholio reklamos draudimo atšaukimo įstatymą, nors jo nepasirašyti prašė per 250 nevyriausybinių organizacijų. Nusispjovė į pilietinės visuomenės nuomonę. Pasirašiusi net bijojo savo veiksmą viešai pakomentuoti. Prie sveikatingumo plėtros per savo kadenciją neprisidėjo, nors prezidentūrai buvo pasiūlyta konkrečių galimybių tai padaryti.

B. Ropė gali surinkti protesto balsus, kurie kažkada balsavo už D. Grybauskaitę, bet labai nusivylė, kai ji atėjusi „ne iš sistemos“ tapo dar baisesnės autoritarinės sistemos viršūne. Be abejo, per 300 tūkst. žmonių pasirašę už galimybę rengti referendumą, kurių balsus norima paversti niekiniais, taip pat akivaizdžiai galimi B. Ropės rinkėjai. O nepasitenkinimą keliantis neproporcingai padidintas seimo nariams atlyginimas neatsilieps visoms sisteminėms partijoms per rinkimus į Europos Parlamentą? Taigi, įtariu, kad rinkimuose intriga bus.

Juozas Dapšauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų