REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Loreta Mačiulienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje pradėjo veikti specializuoti insulto ir kardiologijos centrai, kurie suteiks galimybių operatyviau diagnozuoti ir gydyti insultą ir miokardo infarktą.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol įtarus, kad žmogų ištiko insultas ar infarktas, jis kuo skubiau buvo vežamas į artimiausią gydymo įstaigą. Deja, ne visose ligoninėse galima suteikti specializuotą pagalbą. Nuo 2014 metų didžiausiose šalies ligoninėse Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje pradėjo veikti insulto ir kardiologijos gydymo centrai.

REKLAMA

„Bus išsaugota ne vieno žmogaus gyvybė, kadangi tie pacientai, kuriems įvyksta ūminis miokardo infarktas, paklius į tokį centrą. Anksčiau jie buvo vežami į artimiausią gydymo įstaigą, kurie tos galimybės neturėdavo. [...] Pacientas turi skubiai patekti į insulto ir kardiologijos centrą, kai prasideda vadinamoji auksinė valanda, tai yra, nuo simptomų pradžios“, – teigė Kauno klinikų Kardiologijos klinikos vadovas prof. Remigijus Žaliūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Medikai sako, kad patyrus infarktą ar insultą svarbi kiekviena minutė. Kuo greičiau žmogus pateks į tokius modernios įrangos, diagnostikos ir gydymo priemonių turinčius centrus – tuo daugiau galimybių sugrąžinti jam visavertį gyvenimą.

„Tai – paslaugų artinimas prie rajono, kad nyktų riba tarp miesto gyventojų, kad kaimiškųjų rajonų gyventojai turėtų galimybę gauti tą pačią aukščiausio lygio pagalbą, kuri prieinama miesto gyventojams“, – sakė Kauno klinikų Neurologijos klinikos vadovė prof. Daiva Rastenytė.

Lietuvos gyventojų sergamumas ir mirtingumas nuo galvos smegenų insultų maždaug du kartus viršija Europos Sąjungos vidurkį. Pastaruosius 30 metų tokia padėtis nesikeičia. Per metus Lietuvoje insultas ištinka 20 tūkstančių žmonių, 3 tūkstančiai nuo jo miršta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų