REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nyderlandų bendrovė „Mars One“, pasišovusi 2023 m. nuskraidinti į Marsą 4 žmones, pranešė užbaigusi antrąjį kandidatų atrankos etapą ir paskelbė atrinkusi 1058 savanorius, kurie galės tęsti tolimesnį astronautų atrankos procesą.

REKLAMA
REKLAMA

Iš viso savo paraiškas dalyvauti „Mars One“ projekte buvo pateikę daugiau nei 200 000 žmonių iš daugelio pasaulio šalių, taip pat ir iš Lietuvos. Taigi, konkurso rengėjai jau atmetė 99,5 proc. visų pateiktų kandidatūrų. Ar tarp 1058 laimingųjų yra bent vienas Lietuvos atstovas, kol kas nežinoma.

REKLAMA

„Mars One“ atstovai pranešė apie priimtą sprendimą asmeniškai informavę konkurso dalyvius elektroniniu paštu. Beje, net ir nepraėjusiems atrankos suteikiama galimybė pateikti papildomą paraišką ir tęsti dalyvavimą atrankos procese „kada nors vėliau“, tačiau tiksli pakartotinės paraiškos pateikimo data nenurodyta.

Kol kas žinoma tik tiek, kad iš 1058 atrinktųjų yra 586 vyrai ir 472 moterys. 415 atrinktųjų yra nuo 26 iki 35 metų amžiaus, 357 - iki 25 metų, vyresni nei 36 metų yra 286 atrinkti kandidatai. Įdomu, kad seniausiam atrinktam kandidatui yra 81 metai. Kokia prasmė siųsti į Marsą vyresnį nei 90 metų astronautą, belieka tik spėlioti.

REKLAMA
REKLAMA

Iki 2015 m. liepos mėnesio „Mars One“ nori atsirinkti 24 - 40 būsimų astronautų, kurie bus suskirstyti į grupes po 4 žmones. Šių grupių laukia 7 metus truksiančios intensyvios treniruotės, kurių metu bus imituojamas 3 mėnesius truksiantis gyvenimas nuo išorinio pasaulio izoliuotoje tariamoje Marso kolonijoje. Šis būstas tiksliai imituos numatytus gyvenamuosius modulius Marse.

Kadangi ne visi numatytų bandymų dalyviai juos atlaikys, nuo 2015 m. „Mars One“ kasmet atrinks 12 žmonių tolesniems bandymams. Atranka tęsis net po 2023 m. planuojamo 4 žmonių skrydžio į Marsą, nes projekto rengėjai, jei tik turės pakankamai lėšų, kas 2 metus planuoja atskraidinti į pirmąją koloniją Marse naujų kolonistų.

„Mars One“ skaičiavimais, pirmųjų 4 astronautų nuskraidinimas į Marsą ir kolonijos įrengimas kainuos apie 6 milijardus JAV dolerių. Kiekviena nauja ekspedicija kainuos po 4 milijardus, o kosminių laivų su kolonistams būtinais kroviniais paleidimas kainuos po 250 mln. dolerių. Šias lėšas „Mars One“ ketina uždirbti transliuodama į Žemę TV realybės šou apie pirmųjų žmonių Marse kasdienybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų