REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungos (ES) Tarybai, buvo atnaujinta Europos Parlamento ir Tarybos direktyva dėl profesinių kvalifikacijų pripažinimo. Pagal pakeistas direktyvos taisykles valstybė narė pripažins asmens profesinę kvalifikaciją, įgytą kitoje valstybėje narėje, ir suteiks galimybę ES šalyse dirbti pagal reglamentuojamą profesiją. Siekdama įgyvendinti Lietuvoje direktyvos nuostatas, Ūkio ministerija, kaip profesinių kvalifikacijų pripažinimą koordinuojanti institucija, parengs Reglamentuojamų profesinių kvalifikacijų pripažinimo įstatymo pakeitimo projektą. Direktyvos nuostatas į nacionalinę teisę planuojama perkelti iki 2015 m. pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA

Direktyvoje numatyta, kad visiems piliečiams, norintiems, kad jų profesinė kvalifikacija būtų pripažinta ES šalyse, turės būti sudaryta galimybė tai padaryti taikant vieno langelio principą, išvengiant lankymosi skirtingose įstaigose. Tokias paslaugas teiks kontaktiniai centrai (PSC), įsteigti pagal Paslaugų direktyvą. Įgyvendinus direktyvą Lietuvoje šias paslaugas teiks Paslaugų ir gaminių kontaktinis centras, kurį administruoja VšĮ „Versli Lietuva“. Taip piliečiai vienoje vietoje galės gauti informacijos apie dokumentus, kurių reikia, kad būtų pripažinta jų kvalifikacija.

REKLAMA

Direktyvoje yra numatyta elektroninė Europos profesinė kortelė, kuri leis pagreitinti specialistų kvalifikacijos pripažinimą kitoje ES valstybėje. Europos profesinė kortelė tam tikrų profesijų atstovams bus išduodama per Vidaus rinkos informacinę sistemą (VRIS) (angl. Internal Market Information System – IMI). Direktyvoje numatyta sukurti mechanizmą, įspėjantį apie sveikatos apsaugos (gydytojus, slaugytojus, vaistininkus ir kt.) ir kai kuriuos švietimo specialistus, kurių veikla dėl drausminės bylos ar apkaltinamojo nuosprendžio gyvenamojoje teritorijoje buvo sustabdyta ar apribota. Taip siekiama išvengti atvejų, kai, pavyzdžiui, gydytojai, kuriems uždrausta verstis gydytojo praktika jų valstybėje, išvyksta dirbti į kitą ES šalį, kurioje nežinoma apie jiems taikomą draudimą.

Šiuo metu ES yra apie 800 reglamentuojamų profesijų, todėl valstybės narės turės pateikti Europos Komisijai reglamentuojamų profesijų sąrašą ir pagrįsti, kodėl jas reikia reglamentuoti, bei atlikti abipusį vertinimą.

Atnaujintą direktyvą galima rasti internetiniame puslapyje www.profesijos.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų