REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pernai dėl nesaugiai naudojamų fejerverkų buvo registruotos 35 nelaimės. Kad dangaus puošmenos neapkartintų šventinės nuotaikos, draudimo bendrovės „ERGO Insurance“ ekspertai pateikia rekomendacijas, kaip pasirūpinti savo bei turto saugumu.

Pernai dėl nesaugiai naudojamų fejerverkų buvo registruotos 35 nelaimės. Kad dangaus puošmenos neapkartintų šventinės nuotaikos, draudimo bendrovės „ERGO Insurance“ ekspertai pateikia rekomendacijas, kaip pasirūpinti savo bei turto saugumu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento statistika atspindi, jog pernai dėl pirotechnikos gaminių naudojimo taisyklių pažeidimų teko gesinti 9 gaisrus, šiemet – jau tris. Tuo tarpu Policijos departamento duomenimis, pernai neatsargiai naudodami fejerverkus susižalojo ar buvo sužaloti 26 žmonės – penkiais daugiau nei užpernai. Kone pusė nukentėjusiųjų yra nepilnamečiai.

REKLAMA

Europos bendrovės „ERGO Insurance“ žalų administravimo direktorius Baltijos šalyse Audrius Pilčicas pasakoja, jog dažniausiai nelaimės nutinka, kai pirotechnikos gaminiai naudojami neteisingai, neatsargiai, rečiau – kai fejerverkai būna nekokybiški ir savadarbiai. „Tarp dažniausiai pasitaikančių žalų turto draudime paminėtini įvykiai, kuomet fejerverkai pataiko į pastato sieną, pramuša apdailos tinką ir palieka apdeginimo žymes. Tokiais atvejais tenka užtaisyti skyles ir perdažyti išorinę namo sieną. Fejerverkai dažnai pažeidžia ir stogus: jų danga apsilydo ar apdega, taip pat būna apdaužyta“, – pasakoja A. Pilčicas.

REKLAMA
REKLAMA

A. Pilčicas atkreipia dėmesį, jog itin didelis pavojus kyla, kuomet fejerverkai patenka į balkonus, o juose būna degių daiktų. Tokiais atvejais gali kilti rimtas, skaudžias pasekmes sukeliantis gaisras. Būtent dėl šios priežasties rekomenduojama per šventes išeinant iš namų uždaryti balkonų, kambarių langus. Jeigu balkonas neįstiklintas – pasirūpinti, kad jame nebūtų degių daiktų.

Draudimo bendrovė „ERGO Insurance“ Lietuvoje pernai klientams, patyrusiems nuostolių dėl neteisingo fejerverkų naudojimo, turto draudime vidutiniškai išmokėjo po 4,7 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos bendrovės „ERGO Insurance“ žalų administravimo direktorius Baltijos šalyse A. Pilčicas pateikia patarimus, kaip saugiai elgtis su pirotechnikos gaminiais:

• Siekiant išvengti įsigyti nesaugių gaminių, rekomenduojama juos pirkti tik iš legaliai, atvirai jais prekiaujančių pardavėjų. Šiai veiklai jie turi būti gavę leidimus. Dar pirkdami užmeskite akį, ar yra pridėta naudojimo instrukcija, nurodytas galiojimo laikas.

• Prieš naudodami pirotechnikos gaminius, atidžiai perskaitykite jų naudojimo instrukciją. Neleiskite fejerverkų uždegti mažamečiams ar neblaiviems asmenims.

REKLAMA

• Fejerverkų negalima uždegti šalia žmonių, pastatų, automobilių, sausos žolės. Saugus atstumas nuo šių objektų – 100 metrų. Pirotechnikos gaminius statykite tik ant lygaus ir nedegaus paviršiaus. Prieš uždegant juos reikia įtvirtinti statmenai. Jeigu fejerverkas aukštas, paremkite jį akmenimis, plytomis, žeme ar sniegu, kad sprogimo metu jis neapvirstų.

• Pirotechnikos gaminius rekomenduojama uždegti ne žiebtuvėliu ar degtukais, o šaltąja ugnele ar kitu įrenginiu, kuris suteiktų galimybę tai padaryti laikantis saugaus atstumo. Fejerverkų negalima degti pasilenkus virš jo, nes jam netikėtai užsidegus rizikuojama nudegti rankas bei veidą. Taip pat negalima degančio fejerverko rankose, nes dagtis gali sudegti greičiau nei atrodo. Degant tamsoje rekomenduojama pasišviesti ne ugnimi, o žibintuvėliu.

REKLAMA

• Uždegus fejerverko dagtį, nuo jo būtina pasitraukti ne mažesniu kaip 25 – 30 metrų ar kitu, gaminio naudojimo instrukcijoje nurodytu, atstumu.

• Jeigu pirotechnikos gaminys neiššovė, antrąkart jo nebedekite. Prie jo nesiartinkite mažiausiai 15 minučių arba tiek, kiek nurodyta instrukcijoje. Išlaukus rekomenduojamą laiką, fejerverką reikia panardinti į vandenį ir įdėjus į maišelį išmesti į šiukšlių konteinerį. Jokiu būdu fejerverkų neardykite, nes kai kurie jų gamybai naudojami chemikalai yra nuodingi, ardomos petardos taip pat gali sprogti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

• Jeigu pirotechnikos gaminys pažeistas, apgadintas ar nepavyksta rasti fejerverko dagties, nenaudokite jo.

• Net ir su neuždegtais fejerverkais reikia elgtis labai atsargiai. Jų negalime dėti į kišenes, kadangi sprogimą gali iššaukti ir didesnis smūgis.

• Visuomet reikia būti pasiruošusiam užgesinti netikėtai kilusį gaisrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų