REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jūratė Anilionytė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Kauno paveldosaugininkai ir tarpukario architektūros išsaugojimu besirūpinanti asociacija apdovanojo architektus ir nekilnojamojo turto plėtotojus už rūpestį paveldu. Nepamiršti ir blogi pavyzdžiai – už anstatą Kaune, Putvinskio gatvėje, buvusiai paveldosaugininkei skirtas grybas.

REKLAMA
REKLAMA

Šokoladinis namas – apdovanojimas už gerus darbus saugant kultūros paveldą Kaune – atiteko architektei Astai Prikockienei už restauruojamą Šventojo Jurgio Kankinio bažnyčią ir piligrimų namus. Verslininkas Arvydas Žilevičius, specialistų nuomone, pagyrų vertas už geriausiai šįmet atnaujintą objektą – pastatų kompleksą Daukanto gatvėje miesto centre. Verslininkas teigia, kad tvarkyti paveldo objektus nelengva – darbai užtruko septynerius metus.

REKLAMA

„Reikėjo padirbėti su Vilniaus ekspertais, perrausti daug archyvinės medžiagos, kad išsaugotumėme tai, kas vertinga. Buvo sudaryta elementų išsaugojimo komisija, kuri nustatė, kuriuos elementus reikia saugoti. Stengėmės įsikomponuoti į miesto veidą ir kuo mažiau jį sugadinti“, – sako A. Žilevičius.

Šokoladiniu namu apdovanota ir dienraščio žurnalistė Vereta Rupeikaitė, rašanti apie kultūros paveldą.

Ne toks garbingas apdovanojimas – grybas – atiteko anksčiau paveldosaugininke Kaune dirbusiai Irmai Grigaitienei, leidusiai statyti anstatą Putvinskio gatvėje. Dabar Kultūros ministerijos Saugomų teritorijų ir paveldo apsaugos skyriaus vedėja dirbančiai I. Grigaitienei apdovanojimas bus išsiųstas. „Grybu“ kauniečių pramintą anstatą ant prieškariu statyto namo kritikuoja patys paveldosauginkai.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra susiję su sveiku humoru – nereikia priimti kaip įžeidimo. Juolab, kad ir pats objektas keičiasi į gerą pusę – pats savininkas suprato, kad jam nebepatinka, kad nereikia tokios špilkos. Atrodo, vyksta derybos, kad pastatas bus sutvarkytas kaip turėtų būti“, – apie grybo apdovanojimą kalba Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vedėjas Svaigedas Stoškus.

Tarpukario architektūros išsaugojimu besirūpinančios asociacijos vadovas pastebi, kad panašių „grybų“ Kaune netrūksta.

„Žmonės nelabai įsivaizduoja, kas yra paveldas, kas vertinga. Dauguma galvoja, kad senus elementus (duris, langus) pakeitus į naujus, padidės vertė. O iš tikrųjų taip nėra“, – aiškina asociacijos „Tai laikinoji sostinė“ direktorius Rytis Strimaitis.

Tokius apdovanojimus Kauno paveldosaugininkai ir asociacija „Tai laikinoji sostinė“ ketina rengti kasmet.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų