REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antarkties ledų nelaisvėje atsidūrusio rusų mokslo tyrimų laivo „Akademik Šokalskij“ 52 keleivius ir keturis įgulos narius ketinama evakuoti sraigtasparniu iš kinų ledlaužio „Xue Long“ (arba „Snow Dragon“), jeigu orai bus palankūs, pranešė pirmadienį Rusijos užsienio reikalų isterija (U|RM).

REKLAMA
REKLAMA

„Priimtas sprendimas evakuoti 52 keleivius ir 4 ekipažo narius sraigtasparniu iš kinų laivo „Xue Long“, jeigu leis orai“, – sakoma URM pranešime.

REKLAMA

Šiame laive yra 74 žmonės – 52 mokslininkai bei turistai ir 22 įgulos nariai rusai.

„Xue Long“ yra už 6,7 jūrmylės nuo laivo „Akademik Šokalskij“, o „Aurora Australis“ dreifuoja už 18 jūrmylių nuo jo.

Matomumą smarkiai sumažinusi pūga pirmadienį privertė pasukti atgal Australijos ledlaužį, mėginusį pasiekti rusų mokslinės ekspedicijos laivą, taip pat neleido pasiųsti gelbėjimo sraigtasparnio, nurodė pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA

Ledlaužis „Aurora Australis“ buvo atsidūręs už 10 jūrmylių (beveik 19 kilometrų) nuo laivo „Akademik Šokalskij“, tačiau turėjo atsitraukti dėl smarkaus šalto vėjo ir snygio.

„Akvatorijoje, kurioje „Akademik Šokalskij“ yra įstrigęs leduose, vėjo greitis šiuo metu siekia 30 mazgų (15,4 metrų per sekundę) ir smarkiai sninga, tokie orai lemia blogą matomumą“, – nurodė Australijos laivybos saugos valdyba, todėl, anot jos, tapo sudėtinga ir nesaugu ledlaužiui „Aurora Australis“ toliau mėginti padėti įstrigusiam rusų laivui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valdyba dar informavo, kad gelbėjimo operacija bus atnaujinta iškart, kai pagerės orai, ir kad Australijos ledlaužis šiuo metu yra atviruose vandenyse už maždaug 18 jūrmylių į rytus nuo įstrigusio Rusijos laivo.

Australijos gelbėtojų koordinavimo centras nuolat palaiko ryšį su laivu, kuris nuo gruodžio 24 dienos jis yra įstrigęs už 100 jūrmylių (185 kilometrų) į rytus nuo Prancūzijai priklausančios Dumont'o D'Urville'o (Diumono Diurvilio) bazės.

Jo keleiviai, siekiantys atkartoti Antarkties tyrinėtojo australo keliautojo sero Douglaso Mawsono (Duglaso Mosono) 1911–1914 metų ekspedicijos žygį, yra sveiki ir saugūs gerai maisto produktais apsirūpinusiame laive.

REKLAMA

Į pagalbą Rusijos laivui buvo pasiųsti trys ledlaužiai, tarp jų „Aurora Australis“. Tačiau pirmasis laivas – plaukiojantis su Kinijos vėliava – nesugebėjo pralaužti ledų, o trečiasis buvo atšauktas iš gelbėjimo operacijos, todėl visos viltys dedamos į australų ledlaužį.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų