REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinijos nacionalinės kosmoso valdybos (CNSA) atstovai pranešė apie naujos Mėnulio tyrimų programos planus. Pasak jų, nauju Mėnulio tyrimų etapu taps jo grunto pavyzdžių paėmimas ir pargabenimas į Žemę, pranešė „Softpedia“.

REKLAMA
REKLAMA

Tai turėtų padaryti naujas Mėnulio paviršiuje nusileisiantis Kinijos kosminis aparatas, sakoma pranešime. Jo pagrindiniu tikslu taps Mėnulio geologinių mėginių paėmimas ir parskraidinimas į Žemę, kad juos būtų galima ištirti Kinijos mokslinėse laboratorijose. Ši kosminė misija pavadinta „Chang'e 4“.

REKLAMA

Kosminį aparatą „Chang'e 4“ Kinija planuoja paleisti į Mėnulį 2015 metais. Pranešama, kad „Chang'e 4“ taps Kinijos kosminės misijos „Chang'e 3“ tęsiniu: vykdant ją Mėnulyje prieš dvi savaites buvo sėkmingai nuleistas pirmasis Kinijos mėnuleigis „Yutu“.

Visi šio kosminio skrydžio etapai, pradedant raketos paleidimu, „Chang'e 3“ iškėlimu į numatytą orbitą, skrydį į Mėnulį ir nuleidžiamojo modulio su „Yutu“ mėnuleigiu minkštą nusileidimą Mėnulio paviršiuje, pavyko sėkmingai. Tiesa, kilo įtarimų, kad Kinijos specialistai apsiskaičiavo ir nutūpdė „Yutu“ ne toje vietoje, kuri buvo numatyta. Tikroji jo nusileidimo vieta yra už maždaug 400 km į rytus, tačiau ji atitinka pirminės paklaidos zonos ribas.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal Kinijos nacionalinės kosmoso valdybos planą Mėnulio tyrimus toliau tęstų kosminiai aparatai „Chang'e 5“ ir „Chang'e 6“. Pirmasis iš jų Mėnulyje turėtų nusileisti 2017 metais ir turėtų pargabenti į Žemę mažiausiai 2 kg Mėnulio grunto. „Chang'e 6“ paskirtis tokia pati, ši kosminė misija planuojama kaip „atsarginė“, jei kartais „Chang'e 5“ skrydis būtų nesėkmingas.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų