REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tūkstančiai komunistinės Kinijos įkūrėjo Mao Zedongo (Mao Dzeduno) gerbėjų trečiadienį užplūdo jo gimtąjį miestelį nusilenkti velionio lyderio atvaizdams, įskaitant statulą, nulietą iš gryno aukso, ruošiantis minėti jo gimimo 120-ąsias metines.

REKLAMA
REKLAMA

Iš įvairių šalies kampelių atvykę žmonės sprogdino petardas ir dėjo gėles Šaošane, kur ketvirtadienį bus minimos Mao Zedongo gimimo metinės.

REKLAMA

Šis veikėjas yra kaltinamas dėl dešimčių milijonų žmonių mirties, tačiau taip pat daugelio laikomas šiuolaikinės Kinijos tėvu.

„Jis yra didis lyderis, paaukojęs savo interesus, kad mes galėtume būti išvaduoti“, – į pensiją išėjusi mokytoja Fu Mengnan sakė po to, kai išsitiesė ant žemės priešais didžiulę bronzinę statulą.

„Laikau pirmininko Mao atvaizdą namuose ir nusilenkiu prieš jį kiekvieną rytą bei vakarą, – pridūrė 56 metų moteris. – Manau, jis yra buda, ir linkiu jam laimingo gimtadienio, rodydama, kad niekada jo neužmiršiu.“

REKLAMA
REKLAMA

120-osios gimimo metinės laikomos ypač reikšmingomis Kinijoje, kurioje laikas tradiciškai matuojamas 60 metų ciklais.

Tačiau kai velionio lyderio apkūnus anūkas Mao Xinyu (Mao Sinju) antradienį pasirodė Šaošane, jį lydėjo vien provincijos lygio pareigūnai – vykdant prezidento Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) paliepimą, kad gimimo metinių minėjimai būtų „paprasti“.

Mao Zedongo palikimas tebėra prieštaringai vertinama tema Kinijoje, kur valdančioji Komunistų partija oficialiai laikosi pozicijos, jog jis buvo „70 proc. teisus ir 30 proc. – neteisus“, taip pat niekada neleido atlikti viešo istorinio jo veiksmų įvertinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip rodo kai kurie Kinijos ir užsienio ekspertų vertinimai, dalis Mao Zedongo politinių iniciatyvų, tokios kaip Didysis šuolis į priekį ir Kultūrinė revoliucija, pražudė daugiau nei 40 mln. žmonių, kurie mirė nuo smurto ir bado.

Pasak analitikų, Mao Zedongas tapo vienijančia figūra nepatenkintiems didėjančia nelygybe ir klestinčia korupcija, keldamas potencialų iššūkį vyriausybei, kuri netoleruoja jokio viešo nepaklusnumo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų