REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Giedrė Sankauskaitė / Savaitraštis „Ekonomika.lt“

2013-ieji Lietuvos vartotojams buvo neramūs. Nors šalis brenda iš ekonomikos krizės, būtiniausių vartojimo prekių kainos stabilios anaiptol nebuvo. Savaitraštis „Ekonomika.lt“ domėjosi, koks būtiniausių vartojimo prekių kainų pokytis laukia kitąmet.

Lapkričio pabaigoje Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija paskelbė elektros energijos persiuntimo paslaugos ir visuomeninės elektros energijos kainas bei jų taikymo tvarką 2014 metais. Gyventojai gali džiaugtis, nes visuomeninės elektros energijos kaina gyventojams nuo ateinančių metų mažės vidutiniškai 2,48 ct/kWh (su PVM), arba apie 5,2 proc.

Statistiniam Lietuvos namų ūkiui, vidutiniškai per mėnesį sunaudojančiam apie 144 kWh, išlaidos už elektros energiją kitais metais sumažės apie 3,6 lito per mėnesį. Be to, gyventojai atsiskaityti naujomis kainomis už elektros energiją galės nuo vasario.

REKLAMA
REKLAMA

Dujos pigs

Džiugi žinia, kad nuo 2014 metų sausio 1 dienos įsigalioja ir mažesni tarifai už dujas. Taigi skirtingiems buitinių vartotojų pogrupiams tarifai mažėja nuo 9 iki 30 ct/m3 su PVM. Gamtinių dujų tarifų buitiniams vartotojams mažėjimą lemia per 2013-uosius 9 proc. sumažėjusi importuojamų gamtinių dujų kaina.

REKLAMA

Nuo šių metų sausio dujų kaina vartotojams mažėjo 8 centais (2,9 proc.), o liepą kainos nesikeitė.

Kitos priežastys, lemiančios mažesnes dujų kainas, yra sumažėjusios naftos produktų ateities sandorių kainos, teigiamos valiutų rinkų tendencijos praėjusiais metais bei mažesnė prognozuojama dujų importo kaina.

Kainos priklausys nuo eksporto

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos vadovės Zofijos Cironkienės teigimu, daržovių kainos kitąmet labiausiai priklausys nuo užsienio rinkų. „Jeigu nebus didelio eksporto masto, produkcijos Lietuvos rinkai užteks“, – leidiniui teigė pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, jeigu eksporto mastas plečiasi, natūraliai pasiūla mažėja, todėl auga ir kainos. Z. Cironkienė savaitraščiui teigė, kad prognozuoti, kaip svyruos daržovių kainos kitąmet, sunku, nes jos priklauso ne tik nuo eksporto, bet ir, žinoma, derliaus.

„Burokėlių kaina yra stabiliausia iš visų daržovių, o didžiausių kainų pokyčių laukiama morkų rinkoje“, – sakė Lietuvos daržovių augintojų asociacijos vadovė. Ji atkreipė dėmesį, kad kainas lemia ir tai, jog daržovės yra lengvai gendanti produkcija.

„Dalis Lietuvos augintojų turi mažai saugyklų, vasario ir kovo mėnesiai yra kritiškas laikotarpis, nes pritrūksta produkcijos, suaktyvėja eksportas, todėl ir kainos kyla“, – savaitraščiui pasakojo Z. Cironkienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mėsos kaina nesikeis

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas Egidijus Mackevičius savaitraščiui pasakojo, kad didelių mėsos kainų pokyčio taip pat nesitikima. „Mėsos kainos priklauso nuo bendros situacijos Europos Sąjungos (ES) rinkoje“, – aiškino jis. Pasak E. Mackevičiaus, jeigu atsiveria naujos eksporto kryptys, tarkime, Kinija, tuomet automatiškai Europoje atsiranda šioks toks mėsos trūkumas ir ji pradeda brangti.

„Šiuo atžvilgiu padėtis dabar yra stabili“, – tikino Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas.

Pakeltas akcizas

Seimas nusprendė nuo 2014 metų pavasario padidinti alaus, vyno bei kitų fermentuotų gaminių akcizą.

REKLAMA

Alaus akcizą siūloma didinti nuo 8,5 lito iki 9,35 lito, o silpnesnio negu 8,5 proc. vyno ir kitų fermentuotų gėrimų – nuo 58 litų iki 85 litų už hektolitrą. Etilo alkoholio akcizas didėtų nuo 4 416 iki 4 460 litų už hektolitrą.

Taip pat didės cigarečių, cigarilių bei cigarų akcizas. Planuojama, kad, pavyzdžiui, pakelis cigarečių nuo balandžio pabrangs 0,30 lito. Pakelis cigarilių galėtų pabrangti apie 0,21 lito. Šiuo metu jis kainuoja 5,99 lito.

Pažymima, kad rūkaliai kainų pokytį pajus jau nuo kovo 1 dienos, o alkoholio akcizas padidės nuo balandžio. Skaičiuojama, kad valstybės biudžetas dėl padidintų akcizų 2014 metais papildomai gautų nuo 50 iki 83 mln. litų pajamų.

REKLAMA

Greičiau pigs nei brangs

2013 metais automobilių vairuotojai buvo sunerimę, mat kuro kainos siekė neregėtas aukštumas. Vienu metu už litrą benzino reikėjo mokėti net 5 litus.

„Swedbank“ vyr. ekonomistas Nerijus Mačiulis šiuos metus piešia linksmesnėmis spalvomis. Jo teigimu, didesnė tikimybė, kad kuro kaina už litrą mažės, o ne kils. „Neverta tikėtis, kad kuro kainos kils, nes yra išaugusi energetinių išteklių pasiūla, – kalbėjo jis. – Taip pat yra išaugę naftos gavybos pajėgumai.“

Pasak N. Mačiulio, džiugina ir stabilesnė padėtis Artimuosiuose Rytuose, todėl yra sumažėjusi tikimybė, kad sutriks naftos tiekimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų