REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

LRT

Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė LRT.lt pasakoja, kad šventinės šeimos tradicijos, bėgant metams, nesikeičia, tačiau naujos pareigos atima galimybę skirti laiko pomėgiams – knygų skaitymui ir mėgavimusi gamta.

– Kaip švęsite šias Kūčias ir šv. Kalėdas?

– Kūčių stalo tradicijos visada išlieka nuoseklios, todėl švęsiu lygiai taip pat, kaip ir kiekvienais metais. Vakarienę prie balta linine staltiese dengto stalo valgysime su visa šeima namuose, visada prisijungia ir mano mama. Stengiuosi išlaikyti tradiciją ir paruošti stalą taip, kaip ruošdavo mama – gaminti tokius patiekalus, kuriuos valgydavau vaikystėje.

Šv. Kalėdų dieną yra miręs mano tėtis, todėl visada važiuojame į kapines, pabūname kartu su tėčiu.

– Ar Jūsų šeima turi tradicijų?

– Mūsų Kūčios – lietuviškai tradiciškas vakaras lietuviškoje paprastoje šeimoje. Kaip ir priklauso, ant stalo dedame kalėdaičius, silkę, žuvį, patiekalus iš grybų, kisielių. 12 patiekalų – privaloma, bet, kaip visada, išeina šiek tiek daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

Turime tradiciją, kad po maldos vyriausias šeimoje žmogus pradeda laužyti kalėdaitį. Kiekvienas, paimdamas jo gabalėlį, savyje apmąsto praėjusius metus. Pabendraujame dvasiškai, prisimename tuos, kurių giminėje nebeturime, pasidžiaugiame, kas įvyko gera, pasidaliname, ko linkime vienas kitam kitais metais.

REKLAMA

Šiaudus po staltiese dedame jau daug metų – tėvelis visada parūpindavo. Dabar ne visada turime galimybę ir nežinau, ar šiemet suspėsiu pasirūpinti, bet pasistengsiu.

– Kaip sutiksite 2014-uosius?

– Naujieji – šiek tiek kitokia šventė. Susitinku su draugais, kolegomis. Šiemet jie bus panašūs kaip visada – keliausiu į koncertą Operos ir baleto teatre, o po to grįšime į namus Vilniuje ir draugų rate sutiksime 2014-uosius. Turbūt jaunimas aktyviau švenčia, mes tiesiog ramiai pasitinkame Naujuosius.

– Ar švenčių metu lankotės bažnyčioje?

– Taip. Šiemet per Kūčias dalyvausiu Bernelių mišiose. Su šeima dažniausiai bažnyčioje apsilankome per Kalėdas.

REKLAMA
REKLAMA

– Jūsų šeima tikinti?

– Negalėčiau apibendrinti visos šeimos požiūrio – kiekvienas turi savo norą ir galimybę, kada jis nori pabūti bažnyčioje, susitelkti. Susikaupimui nebūtinai reikia eiti į bažnyčią, galima pabendrauti ir kitaip. Mes šeimoje esame skirtingi. Nėra taip, kad kaip šeima visada einame į bažnyčią, bet švenčių proga apsilankome.

Aš pati esu auklėta krikščioniškai, todėl bažnyčioje lankausi dažniau. Jaunesnis sūnus taip pat mėgsta sudalyvauti šv. Mišiose, ten patarnauti.

– Kaip leidžiate laisvalaikį?

– Dabar to laisvalaikio praktiškai nelieka, o likusį skiriu šeimai. Nėra geresnio poilsio kaip pabuvimas su artimaisiais. O pomėgius reikia atidėti, kai bus daugiau laiko. Bet planuoju, kad per šventines dienas tikrai turėsiu galimybę susirasti įdomią knygą ir ją perskaityti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir kiekviena moteris mėgstu pašeimininkauti, paimti mezginį į rankas, ypatingai patinka būti gamtoje. Tikiuosi, kad per šventes bus sniego ir galėsime išvykti į gamtą, pabūti miške.

– Ko palinkėtumėte LRT.lt skaitytojams?

– Kiekvieno širdies kertelėje yra toks slaptas kambarėlis, kuriame žmogus turi užrakinęs pačius slapčiausius norus. Visam LRT.lt kolektyvui linkiu, kad jie išsipildytų – kuo geriausios kloties ateinančiais metais.

Skaitytojams linkiu sveikatos, nes be jos ir nuotaika būna prastesnė, rūpesčių daugiau. Norisi, kad visi būtų sveiki, daugiau šypsotųsi, matytų šviesias spalvas. Tik galvodami apie teigiamus dalykus, pozityvias žinias mes galime lengviau atlaikyti rūpesčius ir sunkumus, kurių visada gyvenime pasitaiko.

Kelias nebūna nuklotas vien pasiekimais – visko gyvenime būna, nes jis toks ir yra. Noriu palinkėti, kad ateinantys metai būtų visų tikslų ir svajonių išsipildymo laikas, kuriam reikia sveikatos, taigi, linkiu visiems būti sveikiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų