REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip įveikti šventinę depresiją?

Žiemos šventės anaiptol ne visiems kelia džiugesį. Neišsipildę lūkesčiai, finansiniai sunkumai, begalė darbų ir kitos problemos prieš šventes gali apsunkinti gyvenimą bet kuriam, nors kiek linkusiam į depresiją. Psichologai tvirtina, kad viską lemia nusiteikimas, todėl dalijamės patarimais, kaip suvaldyti stresą.

Žiemos šventės anaiptol ne visiems kelia džiugesį. Neišsipildę lūkesčiai, finansiniai sunkumai, begalė darbų ir kitos problemos prieš šventes gali apsunkinti gyvenimą bet kuriam, nors kiek linkusiam į depresiją. Psichologai tvirtina, kad viską lemia nusiteikimas, todėl dalijamės patarimais, kaip suvaldyti stresą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Planuokite

„Planuokite laiką taip, kad galėtumėte pasirūpinti savimi, – sako Izraelio medicinos centro Bostone psichiatras Johnas Sharpas. – Paįvairinkite kasdienybę tokia veikla kaip knygų skaitymas ar grožio miegas. Nepamirškite šių dienų kalendoriuje pažymėti raudonai.“ Pamąstykite, kokia veikla ar užsiėmimai jums teikia džiaugsmą, sugalvokite svarią priežastį, dėl ko laukiate švenčių.

REKLAMA

Venkite nesutarimų

Didžiosios Britanijos Durhamo medicinos mokyklos profesoriaus asistentas Jeffris Greesonas sako, kad yra keletas būdų, padedančių išsaugoti ramybę ir harmoniją per giminių susibūrimus. Jei esate įsitikinę, kad konfliktų neišvengsite, pasiruoškite reaguoti į juos neutraliai, pavyzdžiui, atsakykite: „Pakalbėsime apie tai kitą kartą.“ Tada kuo greičiau sprukite į tualetą, pasakykite, kad turite padėti virtuvėje arba pažaiskite su vaikais. Gera idėja paskambinti draugui, kuris geba išklausyti.“

REKLAMA
REKLAMA

Pamirškite tobulumo paieškas

57-erių Debbė Thurman iš Monrou depresija sirgo kelerius metus, o per šventes simptomai dar labiau paūmėdavo. Po visų darbų, pradedant dovanų pirkimu ir baigiant namų puošimu, ji jausdavosi sugniuždyta.

Paramos grupei patarus, moteris sudarė jos šeimos narius pradžiuginančių dalykų sąrašą. „Kai liaujiesi galvojusi tik apie savo problemas ir sutelki dėmesį į šeimos narių laimę, depresija pasimiršta savaime“, – pripažįsta moteris.

Išmokite sielvartauti

Jei liūdite dėl mylimo žmogaus netekties, neslėpkite jausmų nuo artimųjų arba pasidalykite mintimis su pagalba teikiančiomis paramos organizacijomis. Nereikia pykti ant jus palikusio žmogaus arba jaustis kaltam, kad mėgaujatės šventiniu laikotarpiu. „Jausmai tik parodo, kad esate žmogus“, – sako atstovė ryšiams su visuomene Deborah Jonsson.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į dienotvarkę įtraukite miegą

Pasiruošimas artėjančioms šventėms gali sutrikdyti miego grafiką. Tyrimai parodė, kad miego trūkumas labai susijęs su depresija, tad gydytojai pataria netrumpinti įprasto miegui skiriamo laiko. Pasistenkite kasdien gultis ir keltis maždaug tokiu pačiu metu. Prieš miegą nepiktnaudžiaukite sočiais patiekalais ir neužsiimkite aktyvia fizine veikla. Tegul jūsų miegamasis būna tarsi šventovė – be televizoriaus, kompiuterio ir kitų, dėmesį blaškančių daiktų.

Nebijokite prašyti pagalbos

Kai D. Thurman vaikai buvo dar maži, ji su vyru gyveno kitame mieste nei jų tėvai ir artimieji. „Juodosiomis dienomis“ moteris atsigręždavo į juos palaikiusius artimiausius draugus. „Juos mums atsiuntė Dievas“, – apie dvi draugų poras pasakojo Debbė.

REKLAMA

Pirmenybę skirkite mankštai

Mankšta per šventes darbų sąraše turėtų užimti pirmąją vietą. „Kuo daugiau streso patiriame, tuo sunkiau jaustis taip, kaip norime, – sako J. Greesonas. – Fizinis aktyvumas gerina nuotaiką, pakelia tonusą ir padeda išeikvoti kalorijas, kurias suvartojote per sočius pietus.“ 35 minutes trunkantis pasivaikščiojimas kiekvieną dieną (arba 60 minučių tris kartus per savaitę) išties daro stebuklus.

Ieškokite šviesos

„Jei jums trūksta saulės šviesos, galite jaustis pavargę, irzlūs ir prislėgti“, – sako gydytojas J. Sharpas. Sezoninės depresijos simptomus palengvina pasivaikščiojimai šviesiu paros metu. Taip pat apie sezoninės depresijos gydymo būdus galite pasikalbėti su šeimos gydytoju.

REKLAMA

Dėmesį skirkite tik svarbiems dalykams

Dovanos – nėra svarbiausias švenčių rūpestis, juolab kad jų pirkimas dažnai primena finansines bėdas. Suvaldykite stresą (arba išlaidas) organizuodami keitimąsi dovanomis tarp šeimos narių ar giminaičių. Kodėl artimiesiems nepadovanojus savo rankomis pagaminto kepinio ar šventinio pyrago?

Nepiktnaudžiaukite maistu ir alkoholiu

Kai kuriems žmonėms šventės asocijuojasi ne su dovanomis, o su persivalgymu. Psichologė Carmen Harra pataria susilaikyti ir tris torto gabalėlius pakeisti vienu. Ji taip pat siūlo gaminti tik sveikus patiekalus ir atsisakyti alkoholio, kuris  nepadeda kovoti su depresija, o tik sustiprina neigiamas emocijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų