REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Minėdama pirmųjų Mėnulio orbitą pasiekusių žmonių – JAV astronautų Franko Bormano, Jameso Lovello ir Williamo Anderso – skrydžio 45 metines, NASA paskelbė įdomų vaizdo įrašą. Jame tiksliai atkartotas per 1963 metų Kūčias amerikiečių astronautų nufotografuotas Žemės patekėjimas virš Mėnulio.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš 45 metus ši įspūdinga nuotrauka mirgėjo viso pasaulio spaudoje. Istorinės „Apollo 8“ kosminės misijos dalyvių garbei NASA nusprendė tiksliai atkurti „Apollo 8“ kosminio laivo įgulos matyto Žemės patekėjimo sąlygas. Tam buvo pasitelktas aplink Mėnulį nuo 2009 m. skriejantis JAV palydovas LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter).

REKLAMA

NASA rekonstravo „Apollo 8“ skrydžio per 1968 m. Kūčias orbitą ir prieš 45 metus padarytą istorinę nuotrauką pavertė vaizdo įrašu, į kurį buvo įtraukti Franko Bormano, Jameso Lovello ir Williamo Anderso pokalbiai ir ryšio su skrydžio valdymo centru įrašų fragmentai.

Pranešama, kad pirmasis virš Mėnulio horizonto pasirodžiusią Žemę išvydo W. Andersas. Šio reginio sužavėti astronautai puolė jį fotografuoti: iš pradžių fotokamera su nespalvota juosta, o po to į ją buvo įdėta ir spalvota juostelė.

W. Anderso padaryta spalvota virš Mėnulio pakibusios Žemės nuotrauka vėliau buvo pripažinta viena svarbiausių XX amžiaus fotografijų, o žurnalų „Life“ ir „Time“ redakcijos įtraukė ją į „100 nuotraukų, kurios pakeitė pasaulį“, sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų