REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Galima ginčytis, ar į kosmosą iškeltas nanopalydovas su mokslo populiarinimo funkcinėmis galimybėmis reiškia naujos kosminės valstybės atsiradimą, ar ne. Kai kurie mano, jog tam reikia „normalaus“ mokslinio ar komercinio palydovo, o daugelis įsitikinę, kad kosminė valstybė privalo pati disponuoti kosminių aparatų iškėlimo į orbitą galimybėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Vienaip ar kitaip pirmojo Bolivijos palydovo, kurį į orbitą gruodžio 21 dieną iškėlė iš Kinijos paleista kinų raketa „Long March-3B“, paleidimas turėtų atnaujinti šias diskusijas.

REKLAMA

Legendinio indėnų vado, XVI a. vadovavusio sukilimui prieš ispanų kolonizatorius, garbei „Tupac Katari“ pavadinto palydovą paleidimą stebėjo į kosmodromą Kinijoje atvykęs Bolivijos prezidentas Evo Moralesas. Pranešama, kad „Tupac Katari“ yra ryšių palydovas, teiksiantis palydovinio telefono ryšio, palydovinės TV ir interneto per palydovą ryšio paslaugas Bolivijos teritorijoje esantiems klientams.

„Tupac Katari“ komercinis naudojimas turėtų prasidėti kitų metų kovą. Ekspertų skaičiavimais, šis palydovas leis Bolivijai kasmet sutaupyti iki 25 mln. JAV dolerių. Palydovo gamyba atsiėjo 300 mln. dolerių. Komercinių palydovų kėlimo paslaugas teikianti Kinija suteikė Bolivijai šiam projektui skirtą 250 mln. dolerių kreditą. Pranešama, kad kinų specialistai prisidėjo ir prie palydovo gamybos.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų