REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įdomiausi įvairių šalių kalėdiniai gėrimai

Nuo aguonpienio iki „rūgštynių punšo“

Šv. Kalėdos – laikotarpis, kurį mes praleidžiame su savo artimaisiais prie šventinio stalo, kuris būna perpildytas įvairiausių patiekalų ir gėrimų. Tai, kaip atrodys stalas, priklauso nuo šalies, kurioje atsidursime. Kiekvienoje kultūroje egzistuoja savi kalėdiniai patiekalai ir gėrimai, kurie privalo būti ant šventinio stalo.

Šv. Kalėdos – laikotarpis, kurį mes praleidžiame su savo artimaisiais prie šventinio stalo, kuris būna perpildytas įvairiausių patiekalų ir gėrimų. Tai, kaip atrodys stalas, priklauso nuo šalies, kurioje atsidursime. Kiekvienoje kultūroje egzistuoja savi kalėdiniai patiekalai ir gėrimai, kurie privalo būti ant šventinio stalo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suprantama, reta kalėdinio ir naujametinio laikotarpio šventė apsieina be vyno ar alaus, tačiau įvairios šalys turi ir visiškai skirtingų, tik sau būdingų sezoninių gėrimų šioms šventėms. Pavyzdžiui, amerikiečiai ir kanadiečiai geria kiaušininį egnogą. Į jį panašus gėrimas geriamas ir Lotynų Amerikoje, įskaitant Puerto Riką, Čilę ir Meksiką.

REKLAMA

Skandinavijoje (Švedijoje ir Suomijoje) ypač populiarus glogas arba karštas vynas (žinomas kaip gluhweinas), kuris geriamas visą gruodį. Karšto vynų rūšių visoje Europoje yra daugybė. Visos ruošiamos iš raudono vyno, skiriasi tik prieskoniai. Tradicinis vokiečių gluhweinas yra iš esmės tas pats glogas, tik be razinų ir migdolų.

Jei pasitiksite Naujuosius metus Jamaikoje, paragausite ir vietinių šventinių gėrimų. Jamaikiečių kalėdinis gėrimas gaminamas iš kinrožių, kuria vietiniai gyventojai vadina rūgštynėmis, ir cukraus, šviežio imbiero, laimo sulčių ir tamsaus romo.

REKLAMA
REKLAMA

Portalas „Refreshing News“ siūlo pažvelgti į dar kelis įvairių šalių šventinio laikotarpio gėrimus.

Karštas vynas arba gluhweinas – Vokietija, Austrija

 

Gluhweinas arba karštas vynas – populiarus gėrimas Vokietijoje ir Austrijoje. Gaminamas raudonojo vyno pagrindu su įvairiais prieskoniais: cinamonu, kardamonu, imbieru ir karčiojo apelsino. Tačiau šių prieskonių rinkinys gali keistis.

 

Wassail arba kalėdinis punšas – Didžioji Britanija

 

Britų tradicija vaikščioti iš namų į namus, dainuojant kalėdinius himnus ir linkint visiems sveikatos, siekia XV amžių. Į ceremoniją įeina ir karšto sidro elio pagrindu ragavimas. Pats pavadinimas „Wassail“ senovės anglų kalba reiškia „būk sveikas“. Ir nors pati tradicija jau šiek tiek archaiška, Wassail Anglijoje vis dar aktualus (ypač kai išgeriama už sveikatą).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Kola-de-mono – Čilė

 

Pažodžiui šis vertimas reiškia „beždžionės uodegą“. Šis gėrimas primena plaktą kiaušinį ir geriamas šaltas. Prie mišinio pridedama čilietiška degtinė aguardiente (kartais keičiama romu ar brendžiu), pienas, kava, vanilė, cinamonas ir gvazdikėliais.

 

Glogas – Skandinavija

 

Glogas – skandinaviškas vokiško gluhweino variantas. Švedijoje ir Suomijoje šis gėrimas būna tiek alkoholinis, tiek ir nealkoholinis – padarytas iš juodųjų serbentų ir vynuogių sulčių. Glogas geriamas karštas. Tarp jo ingridientų – cinamonas, gvazdikėliai, apelsinai, razinos ir migdolai.

REKLAMA

 

Egnogas – JAV, Kanada

 

Nežinoma, kas iš tikrųjų išrado šį gėrimą, tačiau faktas, kad jis labai mėgiamas JAV ir Kanadoje. Pieno, kiaušinių ir cukraus derinys su burbonu, romu, brendžiu ar kitu mėgiamu alkoholiniu gėrimu pagal skonį, labai populiarus gėrimas ant švenčių stalo.

 

Punšas Navideno – Meksika

 

Jeigu sutinkate Naujuosius Meksikoje, būtinai paragaukite karšto punšo Ponche Navideno, kuris parduodamas tiesiog gatvėje. Turbūt nėra tikslaus jo gamybos recepto, bet tikrai žinoma, kad į gėrimą dedama cukranendrių, obuolių, kriaušių, citrusinių vaisių, razinų, slyvų ir meksikietiškos gudobelės (vietinio vaisiaus, žinomo dar nuo actekų laikų). Suaugusieji į šį punšą pilasi tekilos, konjako arba romo.

REKLAMA

 

Vaisinis punšas – Gvatemala

 

Kaip ir Meksikoje, gvatemalietiški Naujieji metai švenčiami su punšo bokalu. Tradiciškai Kalėdų išvakarėse gvatemaliečiai geria „noche buena“ – vaisinį punšą, pagamintą iš daugybės šviežių ir džiovintų vaisių, pavyzdžiui, razinų, slyvų, obuolių, ananasų, papajos, bei prieskonių – cinamono, gvazdikėlių, apelsinų žievelių. Jeigu norėsite kiek stipriau – pridėkite romo.

 

Aguonpienis – Lietuva

 

Lietuvoje šventinis gėrimas gaminamas iš aguonų ir pienų. Vaizdas primena migdolų pieną. Aguonpienis yra vienas iš 12 kalėdinių patiekalų Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Kokito – Puerto Rikas

 

Yra daugybė kokito pagaminimo būdų, tačiau populiariausi ingridientai – romas, kondensuotas pienas, kokosų pienas, vanilė, gvazdikėliai, cinamonas. Geriamas šaltas.

 

Rūgštynių punšas – Jamaika

 

Kalėdos Jamaikoje – saulė, jūra ir paplūdimys. Čia šildančių gėrimų nereikia. Vietoje to per Kalėdas geriamas „rūgštynių punšas“, gaminamas iš kinrožių, cukraus, šviežio imbiero, laimo sulčių ir romo. Beje, jamaikietiškos „rūgštynės“ toli gražu neprimena mums įprastas rūgštynes.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų