REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į kosmoso tyrimus vis aktyviau įsijungia „naujos kartos“ kosminės valstybės – Kinija ir Indija, tarp kurių akivaizdžiai vyksta tikros kosminių technologijų lenktynės. Šiomis dienomis, kai po Mėnulį važinėja pirmasis Kinijos mėnuleigis „Yutu“, Indijos kosmoso tyrimų organizacija (ISRO) pranešė planuojanti artimiausioje ateityje nuskraidinti į Marsą pirmąjį savo marsaeigį.

REKLAMA
REKLAMA

Galbūt taip norima priminti pasaulio visuomenei ir kosminiams konkurentams kinams, kad Kinijai Marso planeta formaliai vis dar yra „terra incognita“: pirmoji Kinijos Marso tyrimų misija, prasidėjusi 2011 m. lapkričio 8 dieną, kone iškart žlugo, nes pirmasis 115 kg masės kinų pagamintas Marso palydovas „Yinghuo-1“, kurį į Raudonosios planetos orbitą kartu su kosminiu aparatu „Fobos-Grunt“ turėjo nuskraidinti Rusijos raketa, buvo iškeltas į klaidingą orbitą ir vėliau kartu su „Fobos-Grunt“ nukrito į Žemę.

REKLAMA

Tuo tarpu Indija šių metų lapkričio 5 dieną paleido į kosmosą savo raketą „Polar Satellite Launch Vehicle“ su „Mangalyaan“, dar vadinamu MOM (Mars Orbiter Mission), Marso palydovu.

Jei skrydis į Marsą vyks sėkmingai, „Mangalyaan“ Raudonąją planetą turėtų pasiekti 2014 m. rugsėjo mėnesį. Indijos kosminis aparatas taps Marso palydovu ir iš orbitos vykdys jo geologinius, cheminius, fizikinius ir kitokius tyrimus. Indija gali tapti ketvirtąja pasaulio šalimi po JAV, buvusios Sovietų Sąjungos ir Europos Sąjungos, kurios kosminiai aparatai yra pasiekę Marsą.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar ISRO atstovai informavo, kad Indija po kelerių metų gali paleisti į Marsą pirmąjį savo marsaeigį. Apie tai pranešęs Indijos dienraštis „Indian Express“ rašo, kad tai turėtų įvykti po 2016 metų, kai Indija planuoja pasigaminti galingesnę raketą GSLV.

Pasak Indijos kosmoso tyrimų organizacijos atstovų, ruošiant antrąją šalies kosminę misiją į Marsą itin svarbūs bus „Mangalyaan“ kosminio zondo tyrimų duomenys. Kol kas antrosios Indijos kosminės misijos į Marsą planas dar nepatvirtintas, sakoma pranešime, tačiau jei raketos GLSV kūrimas vyks sėkmingai, ji su pirmuoju Indijos marsaeigiu gali pakilti į kosmosą jau po 2 - 3 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų