REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rūta Lankininkaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Protestai Kijeve nesiliauja. Iš Maidano europietiškai nusiteikę ukrainiečiai sako trauktis neketinantys iki pravoslavų Kalėdų ir vyrus kviečia stoti į savigynos būrius.

Kijevo Euromaidane įrengti 7 stacionarūs ir 4 mobilūs medicinos punktai, nuolat budintys aikštėje. Pasak medikų, per dieną jų pagalbos prireikia beveik dviem tūkstančiams žmonių – protestuotojai dėl permainingų orų peršalę, o kai kuriuos nuolat šalia Maidano barikadų budintys greitosios medicinos pagalbos medikai išvežė į ligonines.

Todėl ieškoma savanorių, galinčių padėti sunegalavusiems. Kasdien apie 100 Šeimos gydytojų, anesteziologų, chirurgų glaudžiasi protestuotojų užimtuose profsąjungų rūmuose.

„Medikamentus ir medicinos priemones gauname dovanų. Mus remia farmacinės kompanijos ir vaistinės. Dalį vaistų atneša vietos gyventojai. Iš vakaro internete paskelbiame kokių vaistų reikia, ryte viskas būna pristatyti į mūsų sandėlį“, – teigia Euromaidano medicinos tarnybos koordinatorius Olegas Musijus.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak medikų, pusė besikreipiančiųjų pagalbos – protestuotojai, dirbantys Euromaidano savigynos būriuose ir apsaugoje. Jų – daugiau nei 5 tūkst., tačiau vis dar jaučiasi trūkumas, nes vyrai ne tik saugo Maidaną, bet padeda ir prie kitų darbų.

REKLAMA

„Malkų atvežėme iš Žitomiro. Ten yra mūsų palapinė, ją ir apšildome. Padeda verslas ir pavieniai žmonės. Atveža, telieka išsikrauti“, – nurodo Eurmaidano dalyvis iš Žitomiro Igoris.

Kitas protestuotojas – Vladimiras iš Chmelnickio – sako, kad akylumas Maidane būtinas.

„Kai naktį būna daug žmonių, atsiranda ir provokatorių, todėl būtina būti akyliems. Aš, pavyzdžiui, praeitą naktį miegojau porą valandų. Keičiamės dažnai, bet neužmiegi, nes nespėji“, – savigynos būrio kasdienybę apibūdina Vladimiras.

Saugumo tarnyba iškėlė baudžiamąją bylą, kaltindama „Batkivščinos“ ir „Svobodos“ partijų lyderius rengiant valstybinį perversmą: Arsenijų Jaceniuką, Aleksandrą Turčinovą ir Olegą Tegniboką. Tuo metu Nacionalinio pasipriešinimo štabas priėmė sprendimą protestų Maidane nenutraukti iki sausio 7-osios – pravoslavų Kalėdų.

REKLAMA
REKLAMA

Euromaidanas ir toliau reikalauja vyriausybę atsistatydinti, rengti naujus prezidento ir Aukščiausiosios Rados rinkimus.

„Ant barikadų – dėl valdžios neteisybės. Banditų valdžia turi pasitraukti, kaip ir Aukščiausiojis Rada bei prezidentas“, – tvirtina Vasilijus, protestuotojas iš Odesos.

Specialiųjų pajėgų pareigūnai turi metalinius skydus. O Euromaidano protestuotojai ir savigynos būriai pasigamino medinius. Ant jų parašyti tokie užrašai kaip „Į Europą be Janukovyčiaus“, „Pagalvok, už mano skydo – tavo šeima“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų