REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskutiniame Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai Nuolatinių atstovų komiteto (COREPER I) posėdyje gruodžio 20 d. Briuselyje sutarta Moldovos Respublikos piliečiams, vykstantiems į ES, taikyti bevizį režimą. Tikimasi, kad ES Taryba ir Europos Parlamentas sprendimą galutinai patvirtins kitų metų pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien susitarimas dėl bevizio režimo Moldovos Respublikai svarbus ne tik šios šalies piliečiams, tačiau taip pat ir Europos Sąjungai. Per pastaruosius trejus metus Kišiniovas dėjo didžiules pastangas, kad įgyvendintų vizų režimo liberalizavimo veiksmų plano reikalavimus ir, vadovaujantis principu „daugiau rezultatų už daugiau pastangų“, – už jų pastangas atliekant reformas dabar atlyginama. Tikiu, kad šiandienos mūsų susitarimas bus paskata visiems Moldovos politiniams veikėjams tęsti įvairiapuses reformas visose srityse, kad žmonės gautų dar daugiau naudos“, – sakė Nuolatinių atstovų komiteto pirmininkas ambasadorius Raimundas Karoblis.

REKLAMA

Moldovos Respublikos piliečiai galės keliauti į ES be vizų nuo tada, kai ES Taryba ir Europos Parlamentas pakeis reglamentą, kuriame pateikiamas trečiųjų šalių, kurių piliečiai, kirsdami valstybių narių išorės sienas, privalo turėti vizas, ir tų šalių, kurių piliečiams šis reikalavimas netaikomas, sąrašas. Šį pakeitimą lapkričio 27 d. pasiūlė Europos Komisija.

„Mes taip pat kviečiame kitas Rytų partneres, taip pat Rusiją pasekti šiuo puikiu Moldovos pavyzdžiu. Veiksmingas esminių reformų įgyvendinimas, kad ir koks būtų jų pagrindas – vizų režimo liberalizavimo veiksmų planas arba „Bendrų žingsnių siekiant bevizio režimo“ dokumentas, – yra teisingas kelias pasiekti abiejų pusių norimą tikslą – bevizį režimą“, – pridūrė ambasadorius R. Karoblis. Antrąjį 2013 m. pusmetį ES Tarybai pirmininkaujanti Lietuva didžiulį dėmesį skyrė ES vizų politikai. Prieš savaitę pasiektas svarbus susitarimas dėl bevizio režimo su 16 Karibų jūros regiono ir Ramiojo vandenyno šalių, Jungtiniais Arabų Emyratais, Peru ir Kolumbija. Lapkričio 29 d. Rytų partnerystės viršūnių susitikime Vilniuje buvo pasirašytas vizų režimo supaprastinimo susitarimas su Azerbaidžanu. Priimti sprendimai dėl vizų režimo supaprastinimo ir readmisijos susitarimų su Armėnija sudarymo – jie įsigalios 2014 m. sausio 1 d. Pirmininkaujanti Lietuva taip pat pasiekė susitarimą dėl įgaliojimo Europos Komisijai derybas dėl vizų režimo supaprastinimo pradėti ir su Maroku. Tai bus pirmasis tokio pobūdžio susitarimas su ES pietinės kaimynystės šalimis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų