REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Indija penktadienį piktai atmetė naujas JAV pastangas malšinti ginčą dėl vienos indų diplomatės arešto ir apieškojimo išrengus, ir perspėjo Vašingtoną, kad „laikai pasikeitė“.

Indija penktadienį piktai atmetė naujas JAV pastangas malšinti ginčą dėl vienos indų diplomatės arešto ir apieškojimo išrengus, ir perspėjo Vašingtoną, kad „laikai pasikeitė“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šaltiniai diplomatiniuose sluoksniuose sakė, kad JAV ambasadorė Delyje Nancy Powell (Nensi Pauel) derasi su Užsienio reikalų ministerijos aukšto rango pareigūnais ir kad tai yra dalis pastangų siekiant išspręsti krizę, kurią sukėlė Devyani Khobragade (Devjani Khobragadės), Indijos generalinio konsulo Niujorke pavaduotojos, areštas gruodžio 12 dieną.

REKLAMA

N.Powell alyvmedžio šakelę ištiesė po to, kai JAV valstybės departamento aukšto rango pareigūnai jau trečią kartą per dvi dienas paskambino kolegoms Indijoje ir pabandė užbaigti nesutarimus dėl kaltinimų, kad D.Khobragade nepakankamai mokėjo savo namų pagalbininkei Niujorke. Vėlesni pranešimai, kad JAV policininkai išrengė D.Khobragade ir invazyviais metodais ją apieškojo, sukėlė pasipiktinimą Indijoje, kurios vyriausybė nori, kad Vašingtonas nutrauktų jos bylą ir atsiprašytų.

REKLAMA
REKLAMA

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) išreiškė „apgailestavimą“ ir pabrėžė, kad šiam reikalui neturėtų būti leista sužlugdyti „gyvybiškai svarbių santykių“. Tokia žinia buvo akcentuojama per Valstybės departamento trečios pagal rangą pareigūnės Wendy Sherman (Vendi Šerman) ketvirtadienio skambutį Indijos užsienio reikalų sekretorei Sujathai Singh (Sudžathai Singh).

„Dabar didžiausią dėmesį skiriame ... darbui, kad santykiai judėtų toliau“, - žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovė Marie Harf (Mari Harf).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau penktadienį nebuvo jokių ženklų, kad šie raginimai ramintų vyriausybę Indijoje, kuri laiko save kylančia valstybe, verta pagarbos iš tokių sąjungininkių kaip JAV.

„Jie turėtų pasiūlyti aiškų atsiprašymą. Mes jokiomis aplinkybėmis nepriimsime tokio elgesio su Indija“, - žurnalistams sakė parlamentinių reikalų ministras Kamalas Nathas.

„JAV turi suprasti, kad pasaulis pasikeitė, laikai pasikeitė ir Indija pasikeitė, - sakė jis. - Elgesys ir požiūris, kuriuos JAV rodė dėl Devyani reikalo, yra svarbus reikalas ne tik Indijai, bet ir visoms šalims, ir kiekvienas turėtų prabilti“.

REKLAMA

Užsienio reikalų ministras Salmanas Khurshidas (Salmanas Churšidas) sakė, jog tikisi vėliau penktadienį pasikalbėti su J.Kerry. Šis telefoninis pokalbis tikriausiai bus įtemptas.

Siekdama susikurti stiprų įvaizdį prieš gegužę įvyksiančius visuotinius rinkimus, Indijos valdančioji Kongreso partija užėmė stebinamai griežtą poziciją.

Opozicinės hinduistų nacionalistų partijos „Bharatiya Janata“, kuri tikriausiai laimės rinkimus, viceprezidentas taip pat perspėjo, kad Indija tikisi visapusiško atsiprašymo, o ne apgailestavimų.

REKLAMA

„JAV turės atsiprašyti“, - sakė Mukhtaras Abbasas Naqvi (Muchtaras Abasas Nakvis), kurį citavo naujienų agentūra „Press Trust of India“. - Tai neeilinis įvykis ir ne vien dėl JAV bei Indijos“.

Minima 39 metų diplomatė, kuri dabar yra paleista už užstatą, buvo sulaikyta dėl įtarimų, kad savo namų pagalbininkei mokėjo tik mažą dalį minimalaus Niujorko darbo užmokesčio ir melavo apie jos algą paraiškoje dėl vizos.

JAV federalinis kaltintojas Preetas Bharara (Pritas Barara) tvirtino, kad D.Khobragade buvo areštuota „diskretiškiausiu“ įmanomu būdu ir kad vienintelis jo motyvas buvo apginti įstatymo valdžią, apsaugoti nukentėjusiuosius ir patraukti atsakomybėn visus, kas pažeidžia įstatymą, „nesvarbu, kokie galingi, turtingi būtų ar kokių ryšių turėtų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Indija siekia užtikrinti visišką diplomatinę D.Khobragade neliečiamybę perkaldama ją į savo misiją Jungtinėse Tautose (JT) Niujorke, tačiau tokiam žingsniui reikia JAV valstybės departamento pritarimo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų