REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irena BUDRIENĖ

Į „Šiaulių kraštą“ kreipėsi pasipiktinę šiauliečiai, privačių namų gyventojai, dėl to, kad šiukšlių vežėjai pas juos užsuka tik du kartus per mėnesį. Vienkiemių gyventojai Šiaulių rajone paslaugos sulaukia dar rečiau – tik kartą per mėnesį, nors už ją moka brangiau – 72 litus žmogui per metus.

Pasigenda tvarkos

Šiaulietis, Kalniuko gyvenamojo rajono gyventojas, skundėsi, kad nuo gruodžio šiukšlės iš privačios jo namų valdos išvežamos tik du kartus per mėnesį. „Kodėl leidžiama šiukšlių vežėjams savivaliauti? Paslauga teikiama rečiau, o pinigų iš gyventojų renkama tiek pat“, – stebėjosi šiaulietis, ir toliau mokantis 56 litų rinkliavą per metus.

Vasarą vieną savaitę išveždavo žaliąsias, kitą – buitines atliekas.

„Nebelikus žaliųjų atliekų, kartą per savaitę turėtų būti išvežamos buitinės atliekos. Išeina, kad atliekų tvarkytojai žiemą dirba dvigubai mažiau, taip neturėtų būti“, – sako Kalniuko gyventojas.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių rajono vienkiemio gyventojai redakcijai pasakojo, kad į jų sodybas šiukšlių vežėjai užsuka tik kartą per mėnesį. Paslauga nepagerėjo, nors nuo liepos 1 dienos rinkliava rajone išaugo nuo 56 litų iki 72 litų žmogui per metus.

REKLAMA

Vienkiemio gyventojams nesudarytos sąlygos ir atliekų rūšiuoti.

Gyventojų skundų dėl šiukšlių išvežimo „Šiaulių krašto“ redakcija sulaukia visus metus. Vasarą gyventojai bijojo užkrečiamų ligų protrūkio, graužikų ir vabalų antplūdžio, nes kas antrą savaitę iš privačių kiemų vežamos buitinės atliekos puvo ir dvokė konteineriuose.

Ragino rūšiuoti atliekas

Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro (ŠRATC) Atliekų surinkimo ir transportavimo kontrolės tarnybos vadovė Rita Ivoškytė patvirtino, kad nuo gruodžio 1 dienos atliekos iš privačių valdų vežamos rečiau – du kartus per mėnesį. Esą taip daroma, kad žmonės būtų priversti rūšiuoti atliekas.

REKLAMA
REKLAMA

„Visi Šiaulių miesto gyventojai žaliosioms atliekoms turi kompostavimo dėžes arba konteinerius. Dabar atsirado dar vienas mėlynas konteineris – pakuotei“, – sakė R. Ivoškytė.

Pašnekovė pripažino, kad dar ne visos Šiaulių privačių namų valdos gavo atskirus konteinerius pakuotei. „Tiems, kas neturi konteinerių, išdalysime maišus, į kuriuos bus galima rūšiuoti pakuotę“, – aiškino tarnybos vadovė.

Šie maišai bus išvežami kartą per mėnesį, o gyventojams bus duodamas naujas maišas pakuotei, kol ŠRATC neįsigis trūkstamų konteinerių.

Atliekų srautas sumažėjo

R. Ivoškytės žodžiais, nuspręsta atliekas vežti rečiau, nes atlikus stebėjimus konstatuota, kad atliekų srautas Šiaulių mieste sumažėjo. Anksčiau per metus į regioninį sąvartyną iš miesto būdavo išvežama 50 tūkstančių tonų atliekų, dabar – 40 tūkstančių tonų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tam įtakos turėjo įvairūs veiksniai. Dėl krizės gyventojai mažiau vartojo, rečiau pirko baldų, kitų namų apyvokos daiktų. „Kur kas mažiau atliekų atvežama į stambiagabaričių atliekų aikšteles“, – teigė pašnekovė. Be to, žmonės pradėjo aktyviau rūšiuoti atliekas.

R. Ivoškytės skaičiavimu, rūšiuojant atliekas konteinerio turėtų užtekti dviem savaitėms. Jeigu šeimoje yra daugiau narių, o turimo 110 litrų talpos konteinerio nepakanka, galima kreiptis į vežėją ir gauti didesnės talpos konteinerį.

Grafikas bus pastovus

Toks grafikas, kai buitinės atliekos iš privačių valdų vežamos kas antrą savaitę, R. Ivoškytės žodžiais, nuo šiol bus pastovus. Visus metus ir iš visų apskrities rajonų buitinės atliekos bus vežamos tuo pačiu periodiškumu.

REKLAMA

Kartą per mėnesį bus išvežama pakuotė. Jeigu gyventojai aktyviai rūšiuos ir pakuočių susidarys daugiau – vežama bus dažniau.

Nuo gegužės pirmosios kas antrą savaitę bus vežamos žaliosios atliekos.

„Privalome dvigubai sumažinti atliekų kiekius, patenkančius į sąvartyną, nes gresia baudos. Todėl turime išmokyti žmones rūšiuoti“, – aiškino pašnekovė.

Nuo 2015 metų turėtų būti diferencijuojamas ir rinkliavos mokestis – rūšiuojantieji atliekas už jų tvarkymą mokėtų mažiau.

„Su gamintojais yra sudaryta sutartis, todėl per penkerius metus pakuotės konteineriais bus aprūpinti ir vienkiemių gyventojai“, – sakė R. Ivoškytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų