REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos verslininkai kalėdaičiu dalijasi su artimiausiais žmonėmis

„Suneštinis balius“, speigo voratinkliai languose ir nuosavas Kalėdų senelis

Kaip didžiausias metų šventes švenčia žinomi šalies verslininkai? Kokių tradicijų laikomasi jų šeimose? Kas gamina 12 tradicinių patiekalų pasiturinčių žmonių šventiniam stalui? Ir ko jie linkėtų sau, savo artimiesiems bei visiems mums?

Kaip didžiausias metų šventes švenčia žinomi šalies verslininkai? Kokių tradicijų laikomasi jų šeimose? Kas gamina 12 tradicinių patiekalų pasiturinčių žmonių šventiniam stalui? Ir ko jie linkėtų sau, savo artimiesiems bei visiems mums?

REKLAMA

Apie tai Šv. Kalėdų ir Naujųjų metų išvakarėse portalo balsas.lt žurnalistai teiravosi banko „Citadele“ valdybos pirmininkės Almos Vaitkunskienės, įmonės „Audėjas“ generalinio direktoriaus Jono Karčiausko ir „Rokiškio sūrio“ vadovo Daliaus Trumpos.

J. Karčiauskas: atidėkime visus darbus ir pabūkime kartu

Jonas Karčiauskas – ilgametis įmonės „Audėjas“ generalinis direktorius Kūčias ir Kalėdas visuomet praleidžia šeimos rate – kartu su vaikais ir anūkais.

„Per Kūčias visuomet renkamės pas mus. Tai šeimos šventė, ir visi būname kartu“, – sakė garsus verslininkas, kurio namuose dalintis kalėdaičiu susirenka keliolika pačių artimiausių žmonių. Pasak J. Karčiausko, tradicinius patiekalus gamina jo žmona, bet atsineša ir svečiai. Todėl šventinį stalą galima būtų vadinti ir „suneštiniu“.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pridūrė, kad kitomis švenčių dienomis , kaip ir daugelis Lietuvos žmonių, susitinka su draugais ar tolimesniais giminaičiais. Svetur sutikti Naujųjų Metų J. Karčiauskas taip pat nesiveržia.

REKLAMA

„Vienų metų pabaiga ir kitų pradžia – įtemptas laikas. Tad vieną kitą laisvą dieną praleidžiame Lietuvoje, pasiilginti atostogų ir kur nors išvažiuoti neišeina. Atostogauti važiuojame vėliau, apie vasarį“, – sakė garsus verslininkas.

„Ir sau, ir savo šeimos nariams, ir visiems Lietuvos žmonėms linkiu to paties – geros sveikatos, ryžto siekiant to, ko norime pasiekti. Linkiu sėkmingų metų. Linkiu būti geresniais, rasti daugiau laiko artimiausiems žmonėms ir stengtis labiau suprasti vieniems kitus. Atidėkite visus rūpesčius ir tiesiog pasidžiaukite buvimu kartu“, – portalui balsas.lt sakė UAB ,,Audėjas" generalinis direktorius J. Karčiauskas.

REKLAMA
REKLAMA

A. Vaitkunskienė: Kalėdas švenčiame tik namuose

„Įsimintiniausios Kūčios ir Kalėdos man, kaip ir daugeliui žmonių, buvo vaikystėje. Mano vaikystės prisiminimus lydi nepamirštamos emocijos ir vaizdai: pabundu ryte nuo nuostabaus iš miško atneštos eglutės kvapo. Languose žėri speigo voratinkliai, o eglės šakas netrukus papuoš seni, iš kartos į kartą perduodami žaisliukai. Prisimenu ir senelių veidus, kuriuose spindi neapsakoma nuotaika. Iš jų be jokių paaiškinimų aš suprantu, kad mūsų namus ir vėl aplankė Kalėdų stebuklas“, – šiltai pasakoja banko „Citadelė“ valdybos pirmininkė Alma Vaitkunskienė.

„Kitas ryškus ir jaudinantis prisiminimas, – tęsia moteris, – mano sūnų kartu su kitais mokyklėlės vaikais giedama Kalėdų giesmė mažoje bažnytėlėje grojant vargonams“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, kokių tradicijų laikosi jų šeima per Kalėdas bei palydėdama išeinančius ir pasitikdama atskubančius metus, bankininkė sakė metų virsmo nesureikšminanti. Kūčios ir Kalėdos – visai kas kita.

„Kalėdas švenčiame pagal visas lietuvių tradicijas – visa šeima, visi kartu ir būtinai namuose. Mūsų Kalėdas lydi tradiciniai ritualai, kieme papuošta eglutė, linksmi pokalbiai ir malonios staigmenos. Naujų metų sutikimo nesureikšminame, kartais juos sutinkame platesniame, kartais siauresniame artimųjų ir draugų būryje, bet būtinai – su puikia muzika“, – sakė A. Vaitkunskienė.

Išgirdusi prašymą ko nors palinkėti portalo balsas.lt skaitytojams ir visiems Lietuvos žmonėms, moteris prabilo apie vieną didžiausių pastarojo meto skaudulių – emigraciją.

REKLAMA

„Daugelyje lietuvių šeimų bent vienas jos narys yra išvykę dirbti ir gyventi svetur. Todėl linkiu, kad kuo daugiau šeimų per šias šventes galėtų susitikti ir patirti buvimo kartu su mylimais žmonėmis džiaugsmą. Taip pat linkiu, kad sveiki ir laimingi augtų vaikai, kad būtinai pildytųsi svarbiausi lūkesčiai“, – švenčių proga linki banko „Citadelė“ vadovė A. Vaitkunskienė.

D. Trumpa: linkiu valdžiai nepriimti skubotų sprendimų

,,Jeigu ne eksporto į Rusiją sustabdymas, sakyčiau, kad metai buvo labai geri. Dabar sakau, kad geri“, – balsas.lt sakė „Rokiškio sūrio“ vadovas Dalius Trumpa.

Paklaustas, kiek žmonių paprastai susėda prie Kūčių stalo jų šeimoje, verslininkas sakė, kad susirenka keliolika. Ir jų nuolat daugėja, nes prie senelių, vaikų ir anūkų prisijungia ir proanūkiai. Kas kokius patiekalus gamins – diskusijų taip pat nekyla.

REKLAMA

„Mes turime ir savą Kalėdų senelį. Susitinki kur nors pakeliui jį su dovanų maišu keliaujantį, ir įdedi savo dovanas. O per šventes Senelis jas išdalija. Kalėdų seneliu paprastai visada būdavo Antanas Trumpa (ilgametis „Rokiškio sūrio“ vadovas – red. past.). Paaugę vaikai jau atpažįsta, kad tai ne tikras Kalėdų senelis, bet tradicijų laikomės“, – išdavė šeimos paslaptį D. Trumpa.

Pasak verslininko, kitomis švenčių dienomis ar sutinkant Naujuosius Metus galima ir tolimesnius gimines aplankyti, su draugais susitikti, bet Kūčios – šeimos, pačių artimiausių žmonių buvimo kartu vakaras. O paklaustas, ko norėtų palinkėti visiems Lietuvos žmonėms, jis sakė visų pirma linkįs pastovumo ir stabilumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norėčiau, kad mūsų šalies valdžia nepriimtų skubotų sprendimų, kad galėtume ramiai viską planuoti ir dirbti. Tai svarbu ir verslininkams, ir kitiems žmonėms“, – sakė D. Trumpa ir pridūrė, kad visiems linki geresnių, turtingesnių metų.

Pasak portalo balsas.lt pašnekovų, daugelis žmonių, ir ne tik verslininkai ar vadovai, dabar labai užimti darbe – nuolat bėga, skuba, todėl ne visuomet pakanka laiko pabūti su artimais žmonėmis. Tačiau, sakė jie, bent šiomis dienomis reikėtų atidėti į šalį visus reikalus ir rūpesčius, nes Kalėdos, Kūčios ir naujųjų metų laukimas – tai laikas, kai ne tik galima, bet ir reikia pasidžiaugti buvimu kartu.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų