REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gamtoje naftos formavimosi procesas trunka milijonus metų, tačiau biotechnologijų pasiekimai jau leidžia jį sutrumpinti vos iki 1 valandos, praneša „Gizmodo“. Tokiu būdu gauta žalia nafta kaip ir natūrali gali būti naudojama perdirbimui į kitus naftos produktus, tarp jų benziną, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

JAV Šiaurės vakarų nacionalinės laboratorijos Energetikos skyriaus mokslininkai naftos gamybai naudoja dumblius. Tai viena labiausiai Žemėje paplitusių biologinės gyvybės formų, todėl šie pirmuonys yra idealus perdirbimo į biodegalus šaltinis. Be to, jie pasižymi itin dideliu energijos tankio viename tūrio vienete rodikliu.

REKLAMA

Pavyzdžiui, kad visą JAV degalų gamybai naudojamą žalią naftą būtų galima pakeisti iš dumblių pagamintais biodegalais, prireiktų jų auginimo įrenginių, užimančių vos 0,42 proc. visos šalies teritorijos. Palyginimui galima pasakyti, kad norint pakeisti visą JAV sunaudojamos naftos kiekį iš sojos gaminamu biodyzelinu, reikėtų šia kultūra užsodinti pusę JAV teritorijos.

Biodegalai iš dumblių nėra nauja idėja, tačiau JAV mokslininkams pirmą kartą pavyko jų pasigaminti taip lengvai ir greitai, sakoma pranešime. Pasak tyrėjų, tai šiek tiek primena autoklave vykstantį technologinį procesą, tik reikia naudoti žymiai didesnį slėgį ir temperatūrą. Esą faktiškai šio proceso metu atkartojama natūrali dumblių virtimo nafta eiga, tačiau dabar tai trunka ne milijionus metų, o mažiau nei valandą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak leidinio, tokiu būdu pagamintas benzinas JAV degalines gali pasiekti kur kas anksčiau, nei daugelis įsivazduoja. JAV Šiaurės vakarų nacionalinės laboratorijos Energetikos skyrius jau pasirašė bendradarbiavimo sutartį su bendrove „Genifuel“ dėl šio išradimo komercializavimo ir rinkoje konkurencingų naftos produktų gamybos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų