REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Belgai ramiai aiškina, kad šis tortas galėjo atsirasti tik pripažintų smaližių krašte, italai karščiuojasi – kad jie pirmieji šiuo tortu pavaišino Napoleoną, austrai solidžiai tvirtina – kad šį tortą užkariautoje Vienoje pamėgo Napoleonas, rusai įsitikinę meluoja – kad šį tortą iškepė Maskvoje minėdami pergalės prieš Napoleoną šimtmetį, t.y. 1912 m.

Belgai ramiai aiškina, kad šis tortas galėjo atsirasti tik pripažintų smaližių krašte, italai karščiuojasi – kad jie pirmieji šiuo tortu pavaišino Napoleoną, austrai solidžiai tvirtina – kad šį tortą užkariautoje Vienoje pamėgo Napoleonas, rusai įsitikinę meluoja – kad šį tortą iškepė Maskvoje minėdami pergalės prieš Napoleoną šimtmetį, t.y. 1912 m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiandien vien Europoje yra keli šimtai, o Lietuvoje per šimtą įvairiausių šio gardėsio tešlos ir kremo receptų, kurie nieko bendro neturi su originaliu autentišku „Napoleonu“.

REKLAMA

Vienintelis tikras Napoleono torto arba, teisingai sakant, Napoleono pyragaičio receptas yra tik šis:

Tešlai reikia :

– 700 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų

– 500 g tikro kaimiško sviesto

– 5 šaukštų šviežios kaimiškos grietinės

– 50 g konjako, bet ne brendžio,

– 1 kaimiško kiaušinio,

– 7 g druskos

Virtam vaniliniam kremui:

– 500 g kaimiško sviesto,

– 120 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų

– 350 g cukraus,

– 1 stiklinės gyvo naminio pieno,

– 3 kaimiškų kiaušinių trynių,

– 20 g vanilinio cukraus,

– 50 g konjako, Paruošimas

Tešlai ant darbastalio kalvele reikia išsijoti kambario temperatūros miltus, užbarstyti druska, miltuose padarius duobutę, į ją supilti konjaką ir sudėti grietinę, įmušti kiaušinį, sudėti atšaldytą gabalėliais supjaustytą sviestą (galima sutarkuoti burokine tarka) ir šaltoje patalpoje kapoti tol, kol tešloje neliks sausų miltų. Tada iš tešlos greitai nelabai spaudžiant reikia suformuoti 12 vienodo dydžio rutuliukų, suvynioti juos į maistinę plėvelę ir dėti porai valandų į šaldytuvą. Po to iš tešlos rutuliukų iškočioti 12 vienodo diametro 3-4 mm storio papločių (kočioti ir perkelti lengviausiai tarp dvejų maistinių plėvelių). Papločius reikia perkelti į kepimo popieriumi išklotą skardą, subadyti šakute ir kepti karštoje 180 laipsnių orkaitėje 2-3 min., kol gražiai parus, bet ne paruduos. Ant išimtų lakštų dėti lėkštė arba kitą apvalią formą (aš dedu dangtį nuo didelio puodo) ir apipjauti.

REKLAMA
REKLAMA

Kremui skirtą sviestą reikia  ištirpinti puode, įsijoti miltus ir maišant kaitinti, kol miltai pradės gelsti arba šiek tiek rusti (taip išgaunamas riešutų skonis). Atskirai prikaistuvyje reikia užvirinti pieną su cukrumi ir, smarkai maišant, supilti į sviestą su miltais. Dar kiek pakaitinus, nukelti nuo ugnies ir mediniu šaukštu sukti tol, kol kremas atvės. Konjake ištirpinti vanilinį cukrų, kad neliktų cukraus grūdelių. Tris trynius gerai išplakti. Juos ir konjaką su vaniliniu cukrumi supilti į kremą ir sukti, kol kremas pasidarys purus. Atvėsusius papločius pertepti kremu ir palaikyti per naktį paslėgtus šaldytuve. Kuo ilgiau stovės, tuo darysis gardesniais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Puošti likusiu kremu ir iš lakštų nuopjovų sutrintais trupiniais: viršų ir šonus aptepti kremu ir apklijuoti trupiniais. Prancūzijoje vieną dalį nuopjovų dar kiek pakepindavo, kad gautųsi tamsesnė spalva. „Napoleono“ viršų aplipdydavo šviesesniais trupiniais, o tamsesniais trupiniais per trafaretą išbarstydavo laurų vainiką su N raide viduryje.

Pasinaudodamas Napoleono torto receptu, aš sukūriau savo tortą, kurio receptą pateikiu:

Vincento tortas

Reikia:

1000 g kvietinių miltų

500 g kepimo margarino,

500 g kaimiškos grietinės.

Kremui:

1,5 litro tik kaimiško tikro gyvo pieno,

570 g cukraus pudros,

6 kiaušinių,

150 g kvietinių miltų

500 g tirpdyto kaimiško sviesto,

300 g nuplautų razinų,

50 g brendžio,

300 g kapotų kepintų be odelių migdolų,

100 g „Keglėvičiaus“ melionų trauktinės,

100 g šviežių nekarčių aguonų

300 g kokosų drožli

Paruošimas

1000 g kvietinių miltų pirštais reikia ištrinti su 500 g kepimo margarino ir išminkyti su 500 g kaimiškos grietinės, įvynioti virtuvinėn plėvelėn ir laikyti šaldytuve mažiausiai 2 val.

REKLAMA

Kremui 1 litrą tik kaimiško tikro gyvo pieno, 570 g išsijotos cukraus pudros ir 6 kaimiškus kiaušinius reikia gerai išplakti ir kaitinti kol užvirs. 150 g miltų išplakti su pusę litro pieno, visą laiką maišant supilti į kremą, nukėlus gerai išplakti ir atvėsinti iki vidutinio karštumo. Tada dar išplakti su 500 g tirpdyto kaimiško sviesto, 300 g nuplautų ir 50 g brendžio išmirkytų razinų, 300 g kapotų kepintų migdolų (migdolus nuplikyti ir nulupti rudas odeles), 100 g „Keglėvičiaus“ melionų trauktinės ir 100 g šviežių nekarčių aguonų.

REKLAMA

Tešlą padalinti į 8 dalis, plonai iškočioti, pabadyti šakute ir iškepti. Tešlos lapus, uždengus puodo dangčiu, vienodai apipjauti, pertepti ir aptepti kremu, atšaldyti šaldytuve. Šonus ir viršų aplipdyti 300 g kokosų drožlių.

 

Kriaušės traškiuose krepšeliuose su razinų karamele

8-iems krepšeliams reikia:

800 g sluoksniuotos tešlos (galima naudoti ir parduotuvėje pirktą šaldytą tešlą),

8-nių konservuotų kriaušių puselių (800 g),

80 g sviesto,

80 g cukraus,

8 g maltų cinamonų,

8 kiaušinio trynių

Razinų karamelei reikia:

400 g cukraus,

80 g vandens,

120 g nuplikytų ir gerai nusausintų baltųjų razinų,

8-nių mėtų šakelių.

Nuo sluoksniuotos tešlos atpjauti 10 g kvadratą, ant jo dėti konservuotos kriaušės puselę (100g), ją apibarstyti 10g cukraus, išmaišyto su žiupsneliu malto cinamono, uždėti 10 g sviesto gabaliuką ir hermetiškai užlankstyti tešlą. Taip paruošti visus aštuonis krepšelius. Kiaušinio trynus su trupučiu vandens suplakti, aptepti tešlą, kriaušes dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepti 180 laipsnių orkaitėje, kol gražiai parus tešla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karamelei 400g cukraus ir 80 g vandens pavirti prikaistuvyje, kol pradės ruduoti, išmaišyti su 120 g nuplikytų ir gerai nusausintų baltųjų razinų.

Kriaušę dėti ant apvalios desertinės lėkštės, perpjauti per pusę, praskėsti, užpilti karamelės su razinomis užpilu ir papuošti mėtų šakele. Patiekti su torto šakute.

Vincentas Sakas

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų