REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilija Andrulevičiūtė, LRT.lt

Šiais metas po Kalėdų eglutėmis ir mažieji, ir suaugusieji ras daugiau knygų nei pernai. Nors gruodis dar tik įpusėjo, knygynų tinklų atstovai pastebi, kad knygų šiemet parduodama daugiau nei šventiniu praėjusių metų laikotarpiu.

Knygynų tinko „Vaga“ pardavimų ir rinkodaros vadovė Asta Mikelionytė-Čechovskienė sako, kad šio knygynų tinklo pardavimai gana stipriai išaugo. Į viršų šoktelėjusius pardavimus skaičiuoja ir įmonių grupės „Alma littera“ Viešųjų ryšių projektų vadovė Agnė Dvarionienė: „Vertinti dar kiek anksti, juolab kad pardavimų piko laukiame kitą savaitę. Tačiau šiandieną jau matome, kad praeitus metus lenkiame 9 proc. Šiais metais parduodama tikrai daugiau vaikiškų knygų. Labai džiaugiamės, kad dovana vaikams pasirenkama knyga.“

Mažiau pokyčių, palyginti su praėjusiais metais, pastebi „Manoknyga.lt“ vadovas Vidmantas Čičelis. Jo teigimu, iš kitų labai išsiskiria šis mėnuo.

REKLAMA
REKLAMA

Mažiau taupome ar perkame anksčiau?

V. Mikelionytė-Čechovskienė išskiria keletą galimų priežasčių, kodėl perkame daugiau knygų: „Sunku pasakyti, kas labiausiai tai lemia. Galbūt žmonės daugiau skaito ir dovanoja, šiais metais žmonės nebe taip stipriai taupo ir yra numatę dovanoms skirti daugiau lėšų. Tikėtina ir tai, kad kiek pakito pirkimo įpročiai – dovanomis pradėjome rūpintis iš anksto. Kai turėsime galutinius pardavimų rezultatus, matysime, ar padidėjo pirkėjo krepšelis, pirkėjų skaičius, ar galutinė suma ta pati, o žmonės tiesiog anksčiau pradėjo ruoštis Kalėdoms.“

REKLAMA

Tuo metu A. Dvarionienė mano, kad jų knygynų tinklo pardavimai labiausiai išaugo dėl to, kad „Alma littera“ atidarė didžiausią knygyną Baltijos šalyse, išplėtė asortimentą ir išleido kalėdinį katalogą, kuriame labai patogiai sugrupavo knygas pagal tai, kam pirkėjas ketina dovanoti knygą. „Kataloge sukomplektavome dovanas pagal gavėjus: pateikėme specialius pasiūlymus ir rūpestingoms mamoms, ir šauniems tėčiams, ir išdykėliams vaikams, ir daugybei kitų tikslinių grupių. Mūsų klientams taip yra daug patogiau surasti reikiamą dovaną“, – kalba A. Dvarionienė.

REKLAMA
REKLAMA

Knygą renkamės pagal viršelį?

LRT.lt kalbinti pašnekovai pastebi, kad populiariausios yra naujos, žinomų autorių, kulinarinės bei vaikams skirtos knygos. V. Čičelio teigimu, šį pastaruoju metu nuperkama kur kas daugiau brangesnių, spalvingesnių, ryškesnių, vizualiai gražių knygų.

„Dalis žmonių, manau, perka ne tiek geras knygas kokybiško turinio prasme, bet išvaizdos prasme. Dar populiaresnės tampa ir visus metus perkamiausiųjų sąrašuose buvusios knygos. Palyginti su kitais mėnesiais, šį itin padidėjo visų „Beatos virtuvės“ knygų pardavimai. Itin populiarios tapo „Plastilino paslaptys“, „Mergaičių šukuosenų vadovas“. Jas tiesiog šluoja nuo lentynų, kiekvieną dieną po didžiausią jų krūvą išsiunčiame pirkėjams“, – pažymi V. Čičelis.

Kadangi Kalėdiniu laikotarpiu daugiausiai dovanų yra perkama vaikams, visų knygų pardavimus į viršų timteli vaikiška literatūra, pastebi A. Dvarionienė. Perkamiausių knygų vaikams lyderė – „Kakė Makė“, o suaugusieji po Kalėdų eglute ras Beatos Nicholson, Filomenos Taunytės, Juozo Erlicko knygų. Taip pat ir populiarumu stulbinančią „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų