REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija kuria naują tarpžemyninę balistinę raketą, kurios paleidimo įrenginys būtų sumontuotas traukinio vagone, o šiuo žingsniu siekiama sukurti atsvarą perspektyviems JAV ginklams, trečiadienį pranešė vienas aukšto rango kariškis.

Rusija kuria naują tarpžemyninę balistinę raketą, kurios paleidimo įrenginys būtų sumontuotas traukinio vagone, o šiuo žingsniu siekiama sukurti atsvarą perspektyviems JAV ginklams, trečiadienį pranešė vienas aukšto rango kariškis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos naujienų agentūros citavo generolą pulkininką Sergejų Karakajevą, Strateginių raketinių pajėgų vadą, kuris sakė, jog naujuosius ginklus bus daug lengviau užmaskuoti negu jų pirmtakus. Maskva 2005 metais atsisakė Sovietų Sąjungoje sukurtų geležinkelio raketų.

REKLAMA

Pasak S.Karakajevo, šiame projekte naudojamos raketos „Yars“ yra daug lengvesnės negu sovietinės sistemos ir gali tilpti į vagoną, atitinkantį įprastų gabaritų vagoną šaldytuvą. Tuo tarpu ankstesnėms raketoms reikėjo daug sunkesnių ir didesnių vagonų, kurie galėjo būti lengvai aptikti priešo žvalgybos.

„Kad ir kaip buvo stengiamasi jas paslėpti, bet kuris ekspertas suprastų, kad tai nėra įprastas traukinys“, – aiškino kariškis.

REKLAMA
REKLAMA

Geležinkelio vagonuose paslėptas raketas daug sunkiau aptikti ir sunaikinti, lyginant su kitomis sausumoje dislokuojamomis raketomis, todėl jos turi daugiau galimybių išlikti po priešo smūgio.

„Ji lengvai tilptų į įprastą vagoną šaldytuvą, kuris gali važiuoti bet kuriuo maršrutu“, – sakė S.Karakajevas.

Kremlius pažadėjo kurti naujus ginklus, atsakydamas į JAV planus kurti NATO priešraketinės gynybos skydą Europoje.

Anksčiau šią savaitę Lietuva ir Lenkija išsakė susirūpinimą dėl pranešimų, esą Rusija dislokuoja savo modernias balistines raketas „Iskander“ Kaliningrado srityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir kiti pareigūnai irgi reiškė susirūpinimą dėl Jungtinių Valstijų kuriamų ginklų, kuriuos būtų galima panaudoti „staigiam pasauliniam smūgiui“. Nurodoma, kad jie galėtų itin tiksliai smogti taikiniams bet kurioje pasaulio vietoje per maždaug valandą.

JAV planuoja modifikuoti kai kurias savo naudojamas branduolines balistines raketas, apginkluojant jas kovinėmis galvutėmis su konvenciniais užtaisais, taip pat sukurti naujas greičiau už garsą galinčias skrieti raketas.

Praeitą savaitę savo kreipimesi į tautą V.Putinas neįvardijo Jungtinių Valstijų, tačiau pažymėjo, kad „staigaus pasaulinio smūgio“ programa yra mėginimas pakreipti strateginių pajėgų pusiausvyrą Amerikos naudai, žadėjo imtis atsakomųjų žingsnių.

REKLAMA

S.Karakajevas sakė, kad naujos geležinkeliuose bazuojamos raketos yra dalis Rusijos atsako į staigaus pasaulinio smūgio strategiją.

Rusija savo karinėje strategijoje vis didesnę svarbą skiria branduoliniams ginklams, siekdama kompensuoti jos konvencinių pajėgų susilpnėjimą po Sovietų Sąjungos subyrėjimo. Šalies karinėje doktrinoje sakoma, kad branduoliniai ginklai gali būti panaudoti, atremiant branduolinę ataką prieš Rusiją arba jos sąjungininkus, taip pat tuo atveju, jeigu didelio masto konvencinė ataka sukeltų grėsmę šalies egzistavimui.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų