REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo kitų metų pradžios draudėjai turės apskaičiuoti papildomą 1 proc. įmoką darbuotojams, pensiją kaupiantiems pagal kaupimo formulę 2+1+1.

Nuo kitų metų pradžios draudėjai turės apskaičiuoti papildomą 1 proc. įmoką darbuotojams, pensiją kaupiantiems pagal kaupimo formulę 2+1+1.

REKLAMA

Ši įmoka apskaičiuojama nuo pajamų, nuo kurių skaičiuojamos valstybinio socialinio draudimo įmokos, išskaičiuojama iš apdraustojo lėšų ir pervedama į „Sodros“ biudžetą, nurodant tuos pačius įmokų kodus, kurie šiuo metu nurodomi mokant įmokas už atitinkamos kategorijos apdraustuosius. Informaciją apie kaupiančius pagal formulę 2+1+1 darbuotojus draudėjams „Sodra“ teiks internetu per Elektroninę draudėjų aptarnavimo sistemą (EDAS). Čia bus galima susiformuoti specialią suvestinę, kurioje bus sąrašas apdraustųjų – pensijų kaupimo dalyvių, kurie savo lėšomis moka papildomą pensijų įmoką. Įprastiniais formatais pateiktus sąrašus bus galima persikelti į draudėjų jau naudojamas apskaitos programas. Draudėjai, kurie nesinaudoja EDAS, informaciją apie kaupiančius papildomai darbuotojus galės gauti „Sodros“ teritoriniuose skyriuose. Priimdami naują darbuotoją draudėjai kaip ir anksčiau „Sodrai“ teiks 1-SD pranešimą. Pateikę pranešimą draudėjai gaus EDAS žinutę, kurioje bus nurodyta, kad darbuotojas pasirinko mokėti papildomą 1 proc. įmoką. Draudėjai taip pat turės pildyti kiekvienai apdraustųjų kategorijai atskirus SAM pranešimus apie apdraustuosius, 2-SD pranešimus apie valstybinio socialinio draudimo pabaigą, 13-SD pranešimus apie asmenis, gaunančius pajamas pagal autorines sutartis, iš sporto ar atlikėjo veiklos ir SAV pranešimus apie savarankiškai dirbančius asmenis. Asmenys, kurie gauna pajamas pagal autorines sutartis, iš sporto veiklos ar iš atlikėjo veiklos ir nėra susiję su draudėju darbo santykiais, informaciją apie savo dalyvavimą pensijų kaupime privalo draudėjams teikti patys. Savarankiškai dirbantys asmenys apskaičiuoti papildomą 1 proc. įmoką ir ją pervesti „Sodrai“ kartu su socialinio draudimo įmokomis turės patys. „Sodros“ duomenimis, pensiją pagal kaupimo formulę 2+1+1 kaupia 408 tūkst. pensijų kaupimo dalyvių. Komunikacijos ir tarptautinių ryšių skyrius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų