REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Raketos "Iskander" tikriausiai dar nėra dislokuotos Karaliaučiaus srityje, bet paruošiamieji darbai vyksta, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atstovai.

Raketos "Iskander" tikriausiai dar nėra dislokuotos Karaliaučiaus srityje, bet paruošiamieji darbai vyksta, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį Seimo NSGK išklausė Krašto apsaugos ministerijos informaciją apie Rusijos ginkluotųjų pajėgų reformą Karaliaučiaus krašte. Vokiečių laikraštis "Bild", remdamasis šaltiniais saugumo tarnyboje, savaitgalį pranešė, kad Rusija Karaliaučiaus srityje, prie sienos su Lietuva, dislokavo artimojo nuotolio raketas "Iskander-M".

REKLAMA

Seimo NSGK pirmininkas "darbietis" Artūras Paulauskas žurnalistams po posėdžio sakė, kad laikraščio pateikta informacija yra "pervertinta".

"Apie Karaliaučiaus militarizavimą informacija nuolat teikiama komitetui ir ši informacija yra tik papildanti informacija, kurią mes gauname reguliariai. Nuo 2008-ųjų rusai yra nusprendę Karaliaučiuje dislokuotas raketas "Točka" pakeisti raketomis "Iskander", ši informacija ne kartą žiniasklaidoj yra pasirodžiusi, bet paskutinė informacija, kuri paskutinį kartą paskelbta "Bild" laikrašty, mūsų nuomone, yra pervertinta. Mes tai sakydami norime atkreipti dėmesį, kad rusai turi tokį tikslą, bet ta informacija, kuri atėjo iš Vokietijos, yra pervertinta", - sakė A.Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis patvirtino, jog Lietuva turi tikslią informaciją apie ginkluotės situaciją Karaliaučiuje, bet nenorintis to viešai skelbti, kad nebūtų atskleistas šalies informuotumo lygis. "Negalim visko tiek atskleisti, kad neparodytumėm savo žinotumo", - sakė A.Paulauskas.

"Grėsmę iš tikrųjų matom, nes tos raketos yra numatytos dislokuoti, ir tai pavojingesnės raketos, ir nuotolis jų šūvio yra tolesnis, ir jos neša branduolinį ginklą, todėl mes savaime suprantam, kad jos neša didesnę grėsmę. Rusai teigia, nevai tai yra atsakas į mūsų priešraketinį skydą, bet priešraketinis skydas niekam negrasina ir jokios puolamosios funkcijos neatlieka. Mes vertinam kaip militarizavimą tos srities ir mums didesnio pavojaus sukūrimą", - situaciją komentavo NSGK vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo NSGK narė konservatorė, buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė tvirtino, jog "Iskander" dislokavimo procesas yra įpusėjęs, bet pačių raketų kol kas tikriausiai Karaliaučiuje nėra.

"Jau prieš dvejus metus buvo aišku, kad "iskanderai" anksčiau ar vėliau Karaliaučiaus krašte bus, jie jau yra arti mūsų, ir raketų šūvis gali padengti visą Lietuvos teritoriją, jie jau prieš pusantrų metų yra dislokuoti prie Pskovo ir Baltijos šalių teritorija yra pasiekiama. O tai, kad Karaliaučiaus krašte dislokuotos ir savo resursą baigiančios raketos "Točka" kada nors bus pakeistos "Iskander", tai yra jų planuose", - žurnalistams sakė R.Juknevičienė.

REKLAMA

Ji taip pt pažymėjo, kad "Bild" informacija neturėtų būti vertinama kaip neadekvati, nes raketų dislokavimo procesas yra įpusėjęs. "Aš nesakyčiau, kad tai pervertinta, gali būti ir tam tikro informacinio karo elementas, neatmetu galimybės, ir iš Rusijos inicijuoto, žiūrint jų žiniasklaidą. Tai nepabaigtas procesas, nes dabar dislokavimo procesas, kiek aš turiu informacijos, yra įpusėjęs. Yra apmokyti žmonės, tai labai svarbu, o pačias geležis, pačią techniką, tu bet kada gali dislokuoti. Taip kad procesas yra prasidėjęs, vokiečių žiniasklaida nepamelavo, tik tiek, kad jis nėra pasibaigęs", - sakė R.Juknevičienė.

REKLAMA

"Esmė ta, kad turi būti paruošta tam tikra infrastruktūra, kuri yra ruošiama, apmokyti žmonės, o galutinis etapas - jau pačių raketų laivais atgabenimas, tai to galutinio etapo dar, ko gero, nėra įvykę, bet jam ruošiamasi. Taip kad čia reikia vertinti rimtai, man tai jokia naujiena, nes tai buvo tik laiko klausimas, ir nereikia užmiršti, kad tie "iskanderai" jau yra vakarų apygardoje, prie Pskovo, ir jie jau savo darbą daro, tai yra puolamoji ginkluotė", - kalbėjo praėjusios kadencijos Vyriausybės krašto apsaugos ministrė.

Vokiečių laikraštis "Bild" pažymėjo, kad iš palydovo darytos nuotraukos rodo, jog per pastaruosius 12 mėnesių Rusija Karaliaučiuje, prie vakarinės sienos, netoli Lietuvos, dislokavo dviženklį skaičių "Iskander" tipo mobilių raketinių kompleksų. "Iskander" gali būti aprūpintos įprastinėmis ir branduolinėmis kovinėmis galvutėmis, jų skriejimo nuotolis yra 500 kilometrų, rašyta publikacijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos pareigūnai patvirtino, kad "Iskander" raketos dislokuotos Rusijos vakarų karinėje apygardoje, bet konkrečios vietos nenurodė. Maskva pabrėžė, kad jos veiksmai neprieštarauja tarptautiniams susitarimams. Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas antradienį sakė, kad Lietuva ir NATO atmeta Maskvos argumentus, jog "Iskander" raketos yra atsakas į Aljanso priešraketinės gynybos skydą.

"Priešraketinis skydas nenukreiptas prieš Rusiją. "Iskander" dislokavimas Karaliaučiaus srityje padidina Karaliaučiaus srities militarizaciją. Hipotetiškai atsitikti gali įvairių dalykų ir tai didina tam tikrą grėsmės situaciją palei Lietuvos ir NATO sienas", - žurnalistams sakė ministras.

Karaliaučiaus krašte jau yra dislokuotos raketų sistemos S-400.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų