REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Eglė Merkytė, Edvardas Špokas, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Europos Sąjungos Tarybai pirmininkaujanti Lietuva dar sykį bandys rasti šalių sutarimą dėl Bankų Sąjungos sukūrimui būtino teisės akto. Kompromisas dėl bankų pertvarkymo mechanizmo lietuviams būtinas, nes jį pasiekti valstybės įpareigojo Europos Sąjungos vadovai. Be to, tai būtų vienas reikšmingiausių Lietuvos pirmininkavimo pasiekimų.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Sąjungos viršūnių susitikimo išvakarėse 28 valstybių finansų ministrai renkasi į tik vienam klausimui skirtą posėdį – bus tariamasi dėl bankų pertvarkymo mechanizmo nuostatų. Praėjusią savaitę ministrams išsiskirsčius be kompromiso, pirmininkaujantys lietuviai sako, kad jiems pavyko nubrėžti būsimo susitarimo gaires, tačiau liko ir daug neišspręstų klausimų.

REKLAMA

„Yra labai daug taškų, kuriuose yra būtina surasti kompromisus. Ir ministrai sutarė, kad kol nesuderėta viskas, nesuderėta niekas. Dėl konkrečių atskirų klausimų tikrai nenorėčiau šnekėti, nes diskusijos vyksta labai intensyviai“, – sakė ES ekonomikos ir finansų reikalų tarybos pirmininkas Rimantas Šadžius.

Pirmininkaujantys lietuviai siūlo nesutarimus dėl teisinės bazės spręsti dalį Bankų Sąjungos reguliuojant Europos Sąjungos sutartimi, o kitą dalį – pertvarkymo fondo sudarymą ir jo veikimą – sureguliuotų atskiras susitarimas tarp bankų sąjungoje dalyvaujančių valstybių. Papildomas susitarimas reikalingas tam, kad bankai mokėtų europinį mokestį į bankų pertvarkymo fondą, nes dabar to daryti jų niekas neįpareigoja. Fondo pinigai bus skiriami bankrutuojantiems naujojo darinio bankams gelbėti, kad nereiktų naudoti mokesčių mokėtojų pinigų. Taip pat daug nesutarimų kelia klausimas, kuri institucija – Komisija ar Taryba – turėtų priimti sprendimą dėl bankų pertvarkos. Lietuva siūlo, kad Komisija tartų galutinį žodį, o nuomonės į Tarybą būtų kreipiamasi tik išimtinais atvejais.

Europos Parlamentas, su kuriuo reikės sutarti dėl naujos tvarkos, taip pat mano, kad galutinį sprendimą turi priimti Komisija. Tačiau kai kurioms valstybėms toks Briuselio institucijos galių padidėjimas nepatinka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų