REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip mus veikia belaidis ryšys?

Eksperimentai įrodė – šalia belaidžio maršruto parinktuvo žūsta augalai

Grupė Danijos moksleivių sakosi padarę tikrą atradimą, įrodantį, kad belaidžio ryšio signalai gali žaloti mūsų sveikatą. Šis naujas faktas gali turėti įtakos milijonams žmonių, rašo dailymail.co.uk.

Grupė Danijos moksleivių sakosi padarę tikrą atradimą, įrodantį, kad belaidžio ryšio signalai gali žaloti mūsų sveikatą. Šis naujas faktas gali turėti įtakos milijonams žmonių, rašo dailymail.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokinė Lea Nielsen pasakoja, kad mokiniai nuolat susidurdavo su susikaupimo problemomis mokykloje, jei naktį miegodavo šalia pasidėję mobiliuosius telefonus. Be to, buvo pastebėtas ir prastas miegas.

REKLAMA

Vaikai mokykloje neturėjo sąlygų ištirti savo smegenų ir mobiliųjų sąveikos bei jos rezultatų. Tad jie pasirinko paprastesnį būdą – stebėti augalus, laikomus šalia maršruto parinktuvo, išskiriančio panašias radijo bangas kaip ir mobilieji telefonai.

Mokiniai į 12 indelių pasodino pipirnių, 6 indelius pastatė kambaryje be jokių įrenginių, o lkitus – kambaryje šalia dviejų maršruto parinktuvų. Per 12 dienų dauguma augaliukų, buvusių kambaryje kartu su maršruto parinktuvais parudo ir sunyko.

REKLAMA
REKLAMA

Kritikai teigia, kad šalia maršruto parinktuvų augusios pipirnės galėjo paprasčiausiai išdžiūti dėl drėgmės trūkumo, mat maršruto parinktuvų skleidžiama šiluma padėjo drėgmei išgaruoti.

Tyrimo rezultatai bus lyginami su gautaisiais Olandijos mokslininkų, nustačiusių, kad veikiamų belaidžio radijo signalais medžių buvo pažeista žievė, pradėjo džiūti lapai.

Sakoma, kad sėdint metus vietoje, kurioje veikia belaidis ryšys, gautumėte tokį patį kiekį radijo bangų, kiek per 20 min trunkantį pokalbį mobiliuoju telefonu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Belaidžio radijo bangos silpsta didėjant atstumui.

Norėdami sumažinti belaidžio ryšio poveikį, turėtumėte sėdėti bent per tris pėdas nuo maršruto parinktuvo ir laikyti kompiuterį ant stalo, o ne ant kelių.

Atliktas bandymas su pipirnėmis gali sukelti sumaištį dėl galimo belaidžio ryšio poveikio žmogaus organizmui ir tėvai bei mokytojai prieštaraus belaidžio ryšio naudojimui mokymo įstaigose.

Prieš trejus metus atliktas tyrimas Olandijoje atskleidė, kad medžių, kurie buvo pasodinti netoli belaidžio maršruto parinktuvo, lapai pradėjo džiūti, buvo pažeista žievė.

REKLAMA

Prieš penkerius metus Alphen aan den Rijn mieste, vakarinėje šalies dalyje, buvo atliktas bandymas norint išsiaiškinti, kas galėjo sukelti nepaaiškinamas medžių anomalijas.

Medžiai vos 20 cm atstumu buvo veikiami net šešių belaidžio ryšio šaltinių, kurių dažnis svyravo 2412-2472 MHz, o galia – 100 mW.

Medžių, buvusių arčiausiai belaidžio ryšio radijo, lapai pradėjo keistai žvilgėti tarsi jų paviršius būtų švininis, viršutinis ir apatinis epidermis žuvo.

Nyderlanduose apie 70 % visų miesto teritorijose augančių medžių turi tokius pačius simptomus, prieš 5 metus tokių medžių buvo vos 10 %. Miškuose augančių medžių išvaizda nepakito.

Vis dėlto mokslininkai skeptiškai nusiteikę prieš tokius tyrimus kaip šis. Nėra įrodyta, kad reikėtų susirūpinti belaidžiu ryšiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų