REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Algirdas Butkevičius žada, kad dėl krizės sumažintos pensijos bus kompensuotos iki 2016 metų, o žmonėms priklausančią neišmokėtą pensijos dalį bus galima paveldėti.

Premjeras Algirdas Butkevičius žada, kad dėl krizės sumažintos pensijos bus kompensuotos iki 2016 metų, o žmonėms priklausančią neišmokėtą pensijos dalį bus galima paveldėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Ta skola, kuri yra pripažinta Konstitucinio Teismo, ji yra pripažinta kaip nuosavybė tų žmonių, kuriems buvo sumažinta ta pensija. Kadangi yra pripažinimas kaip nuosavybė, tai jų paveldėtojai tą kompensuojamą dalį atgaus, bet aš linkėčiau, kad visi žmonės sulauktų tos kompensuojamos pensijos dalies", - interviu Lietuvos radijui antradienį sakė A.Butkevičius.

REKLAMA

Anot jo, kompensavimo tvarką rengsianti darbo grupė turės numatyti, kokiais kriterijais vadovaujantis bus grąžinama neišmokėta pensijų dalis.

"Tas mechanizmas turėtų pirmiausiai numatyti, kuriai kategorijai žmonių pradėti pirmiausiai kompensuoti pensijas. Jau buvo kai kurie pasiūlymai, kad gal atsižvelgti į žmonių amžių, tai aš manau, vienas irgi būtų iš tokių kriterijų, tai pat siūloma, kad gal tam tikru proporciniu dydžiu visiems skirti tam tikrą kompensavimo sumą, nes šios Vyriausybės tikslas yra, kad pensijų kompensavimas būtų baigtas 2016 metais", - tvirtino A.Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, pensijų kompensavimui kitąmet gali būti panaudotos viršplaninės "Sodoros" biudžeto pajamos. Tačiau, anot premjero, reikia įvertinti ir tai, kad šis biudžetas išliks deficitinis, o sukaupta "Sodros" skola yra apie 11 mlrd. litų.

"Tikimės, kad ateinančiais metais įplaukos į "Sodros" biudžetą didės ir viršplaninės "Sodros" biudžete gautos lėšos bus nukreiptos pensijų kompensavimui. Taip pat manome, kad dalis lėšų turėtų būti nukreipta pensijų didinimui ir "Sodoros" biudžeto skolos dengimui", - Lietuvos radijui teigė premjeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, sudėtinga "Sodros" finansinė situacija įpareigoja politikus elgtis labai atsakingai - ne populistiškai, bet mastant apie ilgalaikę tvarią Lietuvos ekonomiką.

"2015 metais mes jau turėtume subalansuoti "Sodros" biudžeto pajamas ir išlaidas einamųjų metų, bet ankstesnė sukaupta "Sodros" skola bus dar gana didelė ir mes turėsime elgtis labai atsakingai", - sakė A.Butkevičius.

Seimas antradienį patvirtino 2014 metų "Sodros" biudžetą, kuri planuojamas deficitas yra 1,226 mlrd. litų. Parlamentarai nepritarė siūlymui įpareigoti "Sodrą" visas kitais metais gautas viršplanines pajamas skirti sumažintų senatvės ir valstybinių pensijų dalies grąžinimui.

REKLAMA

Gelbėdamas finansinėje duobėje esančią "Sodrą", Seimas 2009 metų gruodį nutarė dvejiems metams - 2010-2011-iesiems - "apkarpyti" daugelį pensijų ir įvairių socialinių išmokų: valstybines ir senatvės pensijas, motinystės ir tėvystės išmokas, išmokas vaikui bei kitas. Dirbantiems pensininkams pensijos buvo sumažintos didesniu laipsniu nei nedirbantiems, tačiau vidutiniškai jos sumažėjo 15 procentų.

Konstitucinis Teismas 2012-ųjų vasarį konstatavo, kad toks pensijų sumažinimas prieštarauja Konstitucijai.

Skaičiuojama, kad pensijų kompensavimui reikėtų ne mažiau kaip 1-1,2 mlrd. litų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų