REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos mokslų akademija atrinko vienuolika mokslo populiarinimo projektų, kuriems įgyvendinti skirs 374,5 tūkst. litų. Iš viso Lietuvos mokslų akademijos surengtam konkursui įvairios įmonės, įstaigos ir kitos organizacijos pateikė 97 pasiūlymus, kaip populiarinti mokslą pasitelkus audiovizualines priemones.

REKLAMA
REKLAMA

„Nors norinčių populiarinti mokslą daug, tačiau ne visi turi originalių idėjų, kaip tai daryti. Vertindami pasiūlymus atsižvelgėme ne tik į idėjų originalumą, bet ir į numatytą jų sklaidą, tęstinumą, projektų vykdytojų patirtį. Taip pat vengėme pernelyg specializuotų, itin mažai tikslinei grupei skirtų projektų,“ – pasakoja Rolandas Maskoliūnas, mokslo populiarinimo audiovizualinių priemonių konkurso vertinimo komisijos pirmininkas.

REKLAMA

Vertinimo komisijos atrinkti projektai itin įvairūs. Jie skiriasi ne tik savo temomis, bet ir priemonėmis joms pristatyti. Pavyzdžiui, VšĮ „Mokslas ir menas“ ketina pakviesti į virtualias vaizdo ekskursijas po pažangias mokslo laboratorijas ar aukštųjų technologijų įmones, sukurti interaktyvių komiksų. Ši viešoji įstaiga mokslo ir technologijų naujausius pasiekimus taip pat pristatys plakatuose viešojo transporto stotelėse, sukurs internetinį žaidimą, rengs nuotraukų konkursą. Tuo tarpu VšĮ Artlora bandys sudominti filmu apie klinikinių vaistų tyrimus, jų reikšmę medicinai ir visuomenei, galimą naudą ir riziką, sakoma Lietuvos mokslų akademijos pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Anot R. Maskoliūno, tikimasi, kad atrinkti ir įgyvendinti projektai paskatins visuomenę labiau domėtis mokslu, ugdys jos mokslinę kultūrą, įkvėps jaunimą rinktis tyrėjo profesiją. Siekti pastarojo tikslo itin padės UAB „Delfi“ projektas, kuris supažindins su perspektyviausiais Lietuvos jaunaisiais mokslininkais, jų atliekamais tyrimais, mintimis ir lūkesčiais.

Dar viena konkurso laimėtoja – „AIM invest“ – rengs radijo laidų ciklą, jis prisidės skatinant mokslininkų ir verslininkų bendradarbiavimą. UAB „Friday Productions“ kurs vaizdo klipus, kaip taisyklingai rašyti žodžius, kuriuose dažniausiai darome klaidų, taip pat atskleis mokslo bei meno sąsajas TV filmų cikle.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VšĮ „Ketvirta versija“ parengs ir transliuos TV laidų ciklą „Didžioji Lietuva“ apie lietuvių tautos ir kalbos istoriją. Tuo tarpu Lietuvių kalbos institutas ketina sukurti pirmąją edukacinę kilnojamą parodą, kurioje bus pristatytos svarbiausios lituanistikos žinios ir kalbotyros mokslo pasiekimai. Kartografų draugija supažindins visuomenę su žemėlapių kūrimo ir panaudojimo galimybėmis ne tik tradicinėse, bet ir labai netikėtose srityse.

„Sulaukėme daug pasiūlymų kurti naujas, specializuotas interneto svetaines. Kadangi šiuo metu gausu įvairių svetainių, vargu, ar tokie projektai sulauktų didesnio visuomenės susidomėjimo, todėl nusprendėme finansuoti tik vieną tokio pobūdžio projektą – atnaujinti svetainę www.astronomija.info, – pasakoja R. Maskoliūnas. – Ji veikia nuo 2005 m., turi savo auditoriją, todėl būtų tikslinga tęsti pradėtą darbą.“

REKLAMA

Visi Lietuvos mokslų akademijos remiami projektai turi būti įgyvendinti per šešis mėnesius. Jie finansuojami iš projekto „Nacionalinės mokslo populiarinimo priemonių sistemos sukūrimas ir įgyvendinimas“ lėšų. Pagal jį Lietuvos mokslo akademija taip pat parengė penkiolikos vaizdo pasakojimų ciklą „Mokslas iš arti“, leidžia mokslo populiarinimo knygas, vykdo kitas veiklas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų