REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Margarita PŪDŽIUVIENĖ

Ateikite ir pasitikrinkite cukraus, cholesterolio ar prostatos specifinio antigeno (PSA) kiekį kraujyje – už jus sumokės „Agrokoncerno“ vadovas Ramūnas Karbauskis. Autorės nuotrauka

REKLAMA
REKLAMA

Norite, pralinksminsiu? Spėkite, kam rūpi jūsų sveikata? Išskyrus jus pačius, žinoma. Ogi „Agrokoncerno“ įmonių grupės vadovui Ramūnui Karbauskiui. Nustokite juoktis. Jei vienas įtakingiausių šalies verslininkų pasirengęs vardan jūsų sveikatos pusmečiui paaukoti pusę milijono – vadinasi, jūs to nusipelnėte.

REKLAMA

– Per du etapus, kai vykdėme projektą, 600-ams vyrų buvo nustatytas vėžys. Jei laiku nebūtų sužinoję šios diagnozės, jie būtų mirę! – net nemirktelėjęs į mano klausimą, kodėl aukoja savo pinigus kitų sveikatos labui, atsakė R.Karbauskis.

Pirmadienį susitikome Skaudvilėje, kur šį mėnesį norintiems pasitikrinti sveikatą atvėrė duris mūsų rajono kaimus lankanti mobilioji kraujo laboratorija. R.Karbauskis sako, jog 2011 m. startavusi programa „Išsaugokime vyrus“ nuo šiemet skirta ne tik vyrams, bet ir moterims. Visi, kas nori, gali pasitikrinti skydliaukę, atlikti pilną kraujo tyrimą, pasitikrinti cukraus, cholesterolio ar prostatos specifinio antigeno (PSA) kiekį kraujyje, kitaip tariant, atlikti prostatos tyrimą. Be siuntimo. Vienas atliktas tyrimas verslininkui atseina apie 20-30 litų.

REKLAMA
REKLAMA

– Kodėl klausinėjate manęs tokių dalykų? Nežinau, kiek tiksliai kainuoja, – kiek suirzo verslininkas man prakalbus apie pinigus, anot jo, kiekvienas tyrimas atsiperka išsaugotomis gyvybėmis.

Šiemet jam ši jo iniciatyva kainuoja brangiau nei pirmaisiais metais – anksčiau prie prostatos vėžio prevencijos programos lėšomis prisidėjo ir valstybė, šiemet R.Karbauskis projektą mecenuoja vien privačiomis lėšomis.

Valstybė yra parengusi priešinės liaukos (prostatos) ankstyvosios diagnostikos programą, pagal kurią vyrai nuo 50-ies gali būti ištirti nemokamai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– O tu pabandyk nuvaryti vyrą iš kaimo į polikliniką. O mes atvykstame į vietą, laukti eilėse nereikia, – sakė verslininkas. – Turėtų ir poliklinikos organizuoti išvykas į kaimus.

Vyras negaili kritikos strėlių dėl valstybės atsainumo vykdant jos parengtą programą. Jo teigimu, vyrai neraginami tirtis, o turėtų būti kitaip – į kaimus turėtų atvykti mobiliosios brigados, nes kaime dirbantys vyrai sunkiausiai prisirengia atvykti į miesto poliklinikas.

Apie kaimą R. Karbauskis gali kalbėti nesustodamas: apie tai, kaip būtina puoselėti kaimą, šviesti jo žmones, ugdyti kultūrą, skatinti blaivumą ir sveiką gyvenseną. Beje, „Agrokoncerno“ vadovas yra serialo „Naisių vasara“, kurio veiksmas vyksta kaime, sumanytojas ir prisideda prie scenarijaus kūrimo. Serialo tikslas, kaip jis sako, – parodyti, jog kaimas nėra ta vieta, kur visi prasigėrę, čia gyvenimas gali būti ir kitoks – blaivus, įvairus ir įdomus. Be to, R. Karbauskis Naisiuose kasmet organizuoja vasaros festivalius, kuriuose draudžia prekiauti alkoholiu, inicijuoja jaunimo vasaros stovyklas, kuriose pats akylai sergsti, kad jaunimas nevartotų alkoholio, bei su jaunimu kartu užsiima įvairia veikla.

REKLAMA

– Su jais reikia rasti ryšį, sugebėti įtikinti savo tiesomis. Kartą paklausiau jaunimo, ar sugebėtų savaitę stovykloje ištverti be alkoholio. Žinoma, jie tvirtino galintys, tačiau buvo įspėti, jog sulaužius žodį pats paskambinsiu jų tėvams, kad jų sūnus ar dukra negali savaitės ištverti be alkoholio, ir dar paprašysiu, kad namo parvežtų policijos patruliai, – šyptelėjo verslininkas, per savo gyvenimą neragavęs alkoholio.

„Agrokoncernas“ vienija apie 27 bendroves, per metus įmonių grupė uždirba apie 25 mln. litų grynojo pelno, o R.Karbauskis valdo 100 proc. koncerno akcijų. Kaip jam taip pavyko, turbūt tėvai į verslą įsuko? Anot jo, dėl sėkmės versle reikėtų džiaugtis tuo, kad tinkamu metu buvo pasirinkta tinkama specialybė – agronomas.

REKLAMA

– Ne tėvas man verslą sukūrė. Aš jį pradėjau kurti po Nepriklausomybės atkūrimo kartu su draugu. Pradėjome nuo įmonių konsultavimo ir prekybos. Vėliau įkūriau „Agrokoncerną“. Tėvas į mano įmonę atėjo dirbti, kai jos apyvarta jau buvo apie 80 tūkstančių litų, – guviai aiškino verslininkas. – Vien studijų metu mano perskaitytos knygos netilptų į šį kambarį, – leisdamas suprasti, jog sėkmę lemia išsimokslinimas, pridūrė verslininkas.

Prakalbus apie tai, koks svarbus išsimokslinimas, verslininkas ėmė vardyti savo remiamus konkursus, šventes, paramos fondus, kurie visi skirti vaikų švietimo ir kultūros puoselėjimui. Kaip verslininkas, negailėdamas kritikos valdžiai, sako, tiems prioritetams, kurie valstybės prioritetų sąraše užima tryliktąją vietą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.Karbauskis yra labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ steigėjas (kartu su dainininku Andriumi Mamontovu), fondo misija – paraginti Lietuvos rašytojus kurti knygas vaikams, pirmosios premijos laureatui bus suteiktas 10 tūkst. prizas, kiti irgi gaus piniginius verslininko prizus. Šiemet baigėsi verslininko remiamas vaikų piešinių ir nuotraukų konkursas „Gandrus pasitinkant 2013“, jau tradicija tapo konkursas „Vaikų Velykėlės“, kuriuo skatinamas lietuviškų tradicijų puoselėjimas, verslininko galvoje jau sukasi mintys apie greit startuosiantį Mažųjų knygų bičiulių festivalį. Verslininkas išlaiko Naisių vasaros teatro aktorių trupę, kuri kasmet važinėja po įvairius Lietuvos miestus, nemokamai rodydama spektaklius, nes, kaip R. Karbauskis sako, ne visi gali sau leisti nueiti į teatrą. Savo mylimą netoli Kryžių kalno įsikūrusią Naisių gyvenvietę jis pavertė kone kultūros traukos centru. Čia yra Baltų dievų, Inkilų, Šiaulių krašto literatūros muziejai, žemaitukų žirgynas, vienas didžiausių Europoje dažasvydžio centras. Kuriami Baltų žolynų, Naisių krašto istorijos, Šiaurės Lietuvos tautodailės muziejai. Verslininkas labai mėgsta žaisti šaškėmis, tad remia įvairius šio sporto turnyrus, yra Lietuvos šaškių federacijos prezidentas. Jis dar būtų vardijęs, kuo norėtų imtis rūpindamasis ateities kartomis, bet po valandos jam reikėjo būti Šiaulių rajono savivaldybėje, susitikti su švietimo skyriaus atstovais. Dėl kažkokio konkurso vaikams.

REKLAMA

Vardan ko tiek triūso, išlaidų? Juk pinigus galima kaupti savo vaikams. Kas užsiimantį labdara verslininką džiugina labiausiai?

– Žmonės jaučiasi dėkingi, laimingi. Netiesiogiai jie dėkoja, aš nesutinku jų, bet turbūt jie man linki gero. Man labai sekasi. Matyt, ta gera dėkingumo energija mane pasiekia. Tai labai galinga. Ko besiimčiau, žinau – man pavyks. Ir pavyksta.

„Agrokoncerno“ įmonių grupė – vienas didžiausių Lietuvos žemės ūkio koncernų, veikiančių agrocheminio aptarnavimo, žemės ūkio produkcijos realizacijos ir kitose agroverslo srityse.

Šį mėnesį verslininkas dalijasi savo pinigais su jumis ir ragina pasitikrinti sveikatą. Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos duomenimis, prostatos vėžys kasmet nustatomas daugiau kaip 3000 Lietuvos vyrų. 2000 iš jų diagnozuojamas ankstyvųjų stadijų susirgimas, o bent 1000 vyrų diagnozę sužino per vėlai, kai vėžio gydymas tampa labai komplikuotas. Geriausias būdas juos išgelbėti – ankstyvoji prostatos vėžio diagnostika. Statistikos duomenimis, šis onkologinis susirgimas kasmet nusineša 500–600 Lietuvos vyrų gyvybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų