REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pavojaus varpai: narkotikų rinka plečiasi sparčiau nei spėjama reaguoti

Iš pradžių „naujovės“ būna legalios ir itin pigios

Seime pirmadienį vyksta tarptautinė konferencija „Nauja ES kovos su narkotikais strategija. Tikslai ir lūkesčiai“. Ketinama braižyti veiksmų planą, kuris padėtų bent šiek tiek sumažinti gyvenimus sužlugdančių narkotikų vartojimą.

Seime pirmadienį vyksta tarptautinė konferencija „Nauja ES kovos su narkotikais strategija. Tikslai ir lūkesčiai“. Ketinama braižyti veiksmų planą, kuris padėtų bent šiek tiek sumažinti gyvenimus sužlugdančių narkotikų vartojimą.

REKLAMA

Prieš šią konferenciją Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorius Zenius Martinkus pasakojo, kad Europoje narkotikų metinė apyvarta siekia iki 70 mlrd. eurų. „Narkotikams išleidžiamos pinigų sumos – milžiniškos. Būtina užkirsti kelią tokiai pražūtingai priklausomybei“, – pabrėžė Z. Martinkus.

Anot jo, Lietuvoje oficialiai yra registruota apie 6 tūkst. narkomanų: „Tačiau šį skaičių sudaro tik tie, kurie kreipėsi į gydymo įstaigas. Tikslaus problemos mąsto, deja, nežinome. Daug narkotikų vartojančių žmonių pagalbos į gydymo įstaigas nesikreipia.

Bėda ta, kad kiekvienais metais yra fiksuojama naujų psichoaktyvių medžiagų „injekcija“ į šią nelegalią rinką. Blogiausia, kad tos medžiagos iš pradžių būna legalios ir itin pigios.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl reikia kontrolės priemonių, kuriuos padėtų tokias psichoaktyvias medžiagas užfiksuoti anksčiau, kad kovotume su priežastimis, o ne su pasekmėmis. Praėjusiais metais Lietuvoje tokių naujų medžiagų užfiksuota 73, o šiais, kurie dar nesibaigė, jau – 74.“

REKLAMA

Narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo paplitimas bendrojoje populiacijoje

2012 m. atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo paplitimas Lietuvoje yra žymiai mažesnis nei Europos vidurkis. Remiantis Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro (ENNSC) 2012 metų metinės ataskaitos duomenimis, vidutiniškai nors kartą gyvenime kanapes Europoje vartojo 23,7 proc. europiečių, per pastaruosius metus – 6,8 proc., per pastarąjį mėnesį – 3,6 proc.

Lietuvoje atlikto tyrimo duomenimis, 2012 m. kanapes bent kartą gyvenime vartojo 10,5 proc. 15–64 metų amžiaus gyventojų, tai yra 2,3 karto mažiau nei Europos vidurkis. Per pastaruosius metus – kanapes nurodė vartoję 2,3 proc. respondentų.

Pavyzdžiui, amfetamino ir ekstazio vartojimo bent kartą gyvenime rodiklio reikšmė yra apie 3 kartus mažesnė nei Europos vidurkis: bent kartą gyvenime amfetaminą Lietuvoje, 2012 metų duomenimis, vartojo 1,2 proc. gyventojų (Europos vidurkis – 3,8 proc.), ekstazį 1,3 proc. (Europos vidurkis 3,4 proc.). Kokaino vartojimo bent kartą gyvenime rodiklio reikšmė Lietuvoje yra net 5 kartus mažesnė nei Europos vidurkis: 2012 metų duomenimis, bent kartą gyvenime kokainą nurodė vartoję 0,9 proc. Lietuvos gyventojų (Europos vidurkis – 4,6 proc.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų