REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Birutė Slavinskienė

Dovanos ar premijos, žinoma, – ne tai, kas vadinama Kalėdų stebuklu, tačiau laukiamos tikrai ne mažiau. Savivaldybės įmonėse Kalėdos bus minimos kukliai, daugumoje verslo įmonių – taip pat. Vadovai ruošiamus šventinius renginius, kaip ir dovanėles, vadina simbolinėmis. O tais retais atvejais, kai ketinama skirti piniginį paskatinimą, jis bus ne visiems vienodas, nes apskaičiuojamas pagal darbuotojo indėlį į įmonės veiklos rezultatus.

REKLAMA
REKLAMA

Šventėms – po kalakutą

Bendrovė „Švytis“, šiemet minėjusios 20-metį, direktorius Antanas Stankus pasakojo, kad didžiąsias metų šventes stengiamasi kasmet pasitikti kitaip. Ankstesniais metais būta ir renginių, ir išvykų, ir dovanų, ir premijų. Šiemet nuspręsta didelių iškilmių nerengti, nes vasarą buvo minimas bendrovės jubiliejus, tada buvo ir didelės vaišės, o ir į kelionę darbuotojai šiemet važiavo – į Vieną. Taigi dabar bus apsiribota simbolinėmis vaišėmis, o dovanų darbuotojai gaus po didžiulį kalakutą. Jie jau užsakyti.

REKLAMA

– Kalakutus ketinome dovanoti ir savo partneriams Danijoje, tačiau orai pamaišė – atšilo, kelyje jie gali sugesti, tad partneriams parinkome kitokias dovanas, – pasako bendrovės vadovas.

Be to, nedidelės dovanėlės bus skirtos ir partneriams Lietuvoje.

 Nei šventės, nei premijų

Individualiosios įmonės „Bremena“ savininkas Sigitas Mičiulis, paklaustas apie kalėdines šventes ir premijas, liūdnai šyptelėjo:

– Kiekvienais metais organizuodavome šventę, matyt, visiems ėmė nusibosti, ateidavo vis mažiau ir mažiau žmonių. Šiemet nutarėme šventės nerengti. Nebus ir premijų, o ir dovanėlės bus tik simbolinės.

REKLAMA
REKLAMA

Tauragės apskrities verslininkų asociacijai vadovaujantis S.Mičiulis nusiteikęs pesimistiškai – apyvartinių lėšų trūksta, nes stringa atsiskaitymai, ir už europinių projektų įgyvendinimą sumokama gerokai vėliau nei privalu. Pasak jo, stambiosios įmonės sugeba išsireikalauti, kad joms pinigai būtų sumokami netgi avansu, o su nedidelėmis provincijos įmonėmis nesiskaitoma. Joms pinigų tenka laukti mėnesį, du, tris, kartais ir pusę metų.

O padidinus minimalią algą daugeliui įmonių sunku sumokėti net ir ją, nes pinigų nepadaugėjo, skolose skęsta netgi daugelis savivaldybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Metai buvo neblogi“

Užtat bendrovės „Valdymo apskaita“ direktorius Modestas Petraitis, šiemet Tauragės apskrities verslininkų asociacijos apdovanojimuose atsiėmęs geriausios metų įmonės apdovanojimą, neslepia – metai buvo neblogi, ir tai puiki proga pasidžiaugti kartu su savo darbuotojais. Kaip tik šiandien rengiamas įmonės vakarėlis kavinėje „VIP“, visus linksmins muzikantai, programėlę turi parengęs ir pats kolektyvas. Kalėdoms visiems paruoštos dovanos, kurių vertė – apie 50 Lt.

– Premijos, tiksliau, priedai prie atlyginimo, bus mokami už metų rezultatus, – pasakojo įmonės vadovas. – Kiekvienas darbuotojas turėjo išsikėlęs tikslus, įvertinsime, kaip sekėsi juos įgyvendinti. Pagal tai ir skaičiuosime priedus, jie sieks nuo 50 iki 100 procentų atlyginimo dydžio.

REKLAMA

M.Petraitis įsitikinęs, kad didžiąja dalimi įmonės sėkmė priklauso nuo darbuotojų, ir sako esąs pasiruošęs su jais dalintis ir didžiąja dalimi pelno.

Premijos – simbolinės

Tauragės šilumos tinklų direktorius Vaclovas Karbauskas nusiteikęs optimistiškai:

– Visas kolektyvas susirinksime į būrį, pasveikinsime vieni kitus ir pasilinksminsime vakarėlyje. Kaip visada, jokių samdytų scenos žvaigždžių nekviesime, geriau pasidžiaugsime mūsų vietiniais atlikėjais.

Direktorius pridūrė, kad darbuotojai bus pamaloninti ir pinigais:

– Pagal išgales, priklausomai nuo atlyginimo, visi gaus ir nedideles premijas.

 Spręs valdyba

Tauragės autobusų parko darbuotojai, kaip ir kasmet, tarpšventiniu laikotarpiu rinksis į kalėdinį vakarėlį. Pasak bendrovės direktoriaus Rimanto Martinavičiaus, vakarėlis su kukliomis vaišėmis vyks įmonės patalpose, jokių kviestinių artistų nebus:

REKLAMA

– Patys Kalėdų Seniu ką nors aprengsime, o padainuoti ar padeklamuoti kokį eilėraštuką gal panorės darbuotojų vaikučiai. Dovanų planuojame įteikti nebent po rankšluostuką su įmonės simbolika.

Apie kalėdines premijas kalbėti, pasak direktoriaus, kol kas anksti – kitą antradienį planuojamas įmonės valdybos posėdis turėtų nuspręsti, ar jos bus mokamos. Tačiau net jei ir taip, jos bus simboliškos – po 100 ar 150 litų.

UAB „Tauragės vandenys“ direktorius Eduardas Anulis, paklaustas apie kalėdines premijas, irgi negalėjo atsakyti konkrečiai:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Turėsime valdybos posėdį, tada ir nuspręsime. Yra pasiūlymas išmokėti visiems darbuotojams nedideles premijas. Jos būtų, galima sakyti, simbolinės – po kokį 100 litų. Bet, kaip ir sakau, spręs valdyba.

Ankstesniais metais, pasak direktoriaus, premijos būdavo mokamos.

O štai šventės vandentiekininkai nerengs. Esą visų darbuotojų surinkti krūvon neįmanoma, o rengti šventę vien administracijos darbuotojams būtų negražu.

– Turime savo profesinę šventę gegužės mėnesį, ją ir švenčiame...

Metų pabaigoje – šventinis gamybinis pasitarimas

Tauragės būtų ūkio darbuotojai šventę turės, nors ji tradiciškai vadinama šventiniu gamybiniu pasitarimu. Direktorė Edita Vaitkutė-Zinkė neatskleidė, kur konkrečiai vyks vadinamasis pasitarimas, tik sakė, kad jame dalyvaus visi iki vieno Butų ūkio darbuotojai, nuo vadovų iki kiemsargių.

REKLAMA

– Kaip ir kasmet, metų pabaigoje – šiemet tai bus gruodžio 27-ąją – visi susirinksime ir turėsime „išvažiuojamąjį pasitarimą“. Neatskleisiu kur, tik galiu pasakyti, kad iš Tauragės neišvažiuosime. Paklausta, ar bus jame kokių samdytų atlikėjų, direktorė sakė, kad jie ir patys gali ir padainuoti, ir pašokti.

Apie premijas gerų naujienų, deja, nėra – pasak E.Vaitkutės-Zinkės, nuspręsta, kad jas mokėti būtų pernelyg skausminga. Tai, kad įmonė įgyvendina daug renovacijos projektų, pasak direktorės, jokio pelno neatneša – projektuose numatomos tik administravimo išlaidos.

REKLAMA

„Kokios premijos?“

Tauragės rajono savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Irma Jurkšienė buvo kategoriška:

– Apie kokias premijas galime kalbėti, jei metus baigiame su skola – nesurenkame biudžeto. Bent kiek man žinoma, savivaldybė ir jai priklausančios įstaigos ir įmonės jokių premijų niekam nemokės, nes tiesiog nėra iš ko. Be to, metų eigoje esame gavę ir Ministro pirmininko rekomendacijas susilaikyti nuo premijų. Kita vertus, juk prie kiekvieno vadovo nepastovėsi, ką gali žinoti, gal kurios nors įmonės ir rado tokių galimybių – bijau kalbėti už visus...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų