REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Ukrainos valdančioji partija pareikalavo pertvarkyti vyriausybę

ES sustabdžius derybas su Kijevu, į gatves išėjo beveik 300 tūkst. žmonių (papildyta 13.43)

(papildyta 13.43) Ukrainos valdančioji partija pareikalavo pertvarkyti vyriausybę

(papildyta 13.43) Ukrainos valdančioji partija pareikalavo pertvarkyti vyriausybę

REKLAMA

 

Ukrainos valdančioji partija pirmadienį pareikalavo iš esmės pertvarkyti vyriausybės sudėtį, lyderiams mėginat išeiti iš didžiausios per daugiau nei dešimtmetį politinės krizės.

 

„Iškėlėme reikalavimą (premjerui Mykolai) Azarovui pertvarkyti vyriausybę 90 procentų“, – prezidento Viktoro Janukovyčiaus Regionų partijos deputatė Ana German sakė žurnalistams po derybų su vyriausybės vadovu.

„Azarovas sakė, kad šiandien informuos prezidentą apie frakcijos poziciją, ir išvados neabejotinai bus padarytos“, – A.German pridūrė po susitikimo už uždarų durų, kuriame dalyvavo visi ministrų kabineto nariai.

A.German, buvusi V.Janunovyčiaus padėjėja, sakė, kad M.Azarovo atsistatydinimo galimybė nebuvo svarstoma.

Praeitą mėnesį priimtas V.Janukovyčiaus sprendimas nepasirašyti svarbių sutarčių su Europos Sąjunga (ES) dėl politinės asociacijos ir laisvosios prekybos, taip pat vėlesnis milicijos jėgos panaudojimas prieš protestuotojus nugramzdino šalį į giliausią politinę krizę per ilgiau nei dešimtmetį.

REKLAMA
REKLAMA

Naujausias pranešimas buvo paskelbtas po to, kai pirmosios tiesioginės derybos tarp V.Janukovyčiaus ir opozicijos žlugo penktadienį.

V.Janukovyčius pasiūlė nuolaidų, tokių kaip amnestija visiems suimtiems protestuotojams ir aukštų pareigūnų pašalinimas iš postų dėl milicijos smurto.

REKLAMA

Tačiau opozicija pareiškė, kad tokios priemonės nepakankamos, ir pareikalavo M.Azarovo atsistatydinimo bei pirmalaikių parlamento ir prezidento rinkimų.

Protestų judėjimas, vykstantis jau ketvirtą savaitę, planuoja surengti naują didelį mitingą antradienį, kai V.Janukovyčius išvyks į Maskvą tartis su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu dėl strateginės partnerystės plano.

Derybos su opozicija - "emocingos"

Prezidento atstovas prie parlamento Jurijus Mirošnyčenka, sakė žurnalistams, kad būtina atlikti „ryžtingų žingsnių“.

„Vyko emocingas, principais pagrįstas pokalbis. Turime imtis ryžtingų žingsnių, būtinų šioms problemoms išspręsti“, – pažymėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA

M.Azarovas pasiūlė įsteigti darbo grupę, tačiau vyriausybės pertvarkymo detalės ir laikas dar turi būti aptarti, pridūrė J.Mirošnyčenka.

Ši informacija buvo paskelbta po pirmųjų tiesioginių derybų tarp V.Janukovyčiams ir opozicijos, įstrigusių penktadienį.

Sekmadienį beveik 300 tūkst. protestuotojų užplūdo Kijevo centrą, nepabūgę šalčio, reikalaudami, kad vyriausybė pasirašytų sutartį su ES.

 

Beveik 300 tūkst. ukrainiečių sekmadienio vakarą nepabūgo žvarbaus šalčio ir išėjo į gatves reikalauti glaudesnio savo šalies suartėjimo su Vakarų pasauliu, kai Europos Sąjunga (ES) netikėtai paskelbė stabdanti istorines derybas su Kijevu dėl partnerystės, nes Ukrainos vyriausybė toliau stengėsi įtikti Rusijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

46 mln. gyventojų turinti valstybė tapo įnirtingo diplomatinio virvės tempimo varžybų centru, kai Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius praeitą mėnesį netikėtai paskelbė nepasirašysiantis svarbios asociacijos sutarties su ES ir siekiantis glaudesnių ryšių su tradiciniais Kijevo partneriais Kremliuje.

Sekmadienį prasidėjus opozicijos mitingui Kijeve, ES plėtros komisaras Stefanas Fuele socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad Bendrija stabdo visas derybas, kol sulauks į V.Janukovyčiaus „aiškaus įsipareigojimo“, kad jo šalis ketina pasirašyti tą sutartį.

„Ukraina: prezidento ir vyriausybės žodžiai ir darbai dėl asociacijos sutarties vis labiau tolsta vieni nuo kitų“, – pažymėjo S.Fuele.

REKLAMA

Tačiau Ukrainos premjeras Mykola Azarovas tvirtino, kad integracija su Europa išliek jo šalies prioritetas.

„Mums buvo pasakyta, kad mums atviros visos durys į ES, taip pat į Muitų sąjungą“ – premjeras sakė vietos televizijai.

„Labai gerai, kad galime rinktis, mes pasirinkome integraciją su Europa“, – pridūrė M.Azarovas.

V.Janukovyčius antradienį turėtų susitikti Maskvoje su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, o už eurointegraciją pasisakantys demonstrantai baiminasi, kad tos derybos gali lemti dar glaudesnį abiejų kaimyninių valstybių suartėjimą.

Protestuotojai planuoja surengti kitą didžiulį mitingą antradienį, kai vyks V.Janukovyčiaus ir V.Putino susitikimas.

REKLAMA

JAV respublikonas senatorius Johnas McCainas, vienas iš įnirtingiausių Kremliaus režimo kritikų, dar kartą asmeniškai išsakė Vašingtono palaikymą Ukrainos opozicijai.

„Visai Ukrainai – Amerika su jumis“, – sušuko jis džiūgaujančiai miniai, kuri angliškai skandavo „Ačiū“.

„Laisvasis pasaulis su jumis, Amerika su jumis, aš su jumis... Ukraina padarys Europą geresnę, ir Europa padarys Ukrainą geresnę“, – pareiškė senatorius, kurį į Ukrainą atlydėjo demokratų senatorius Chrisas Murphy, pirmininkaujantis Senato Europos pakomitečiui.

Protestuotojai nekantriai laukė J.McCaino pasirodymo aikštėje įrengtoje scenoje, kai pasklido žinia, jog S. Fuele informavo apie Briuselio sprendimą sustabdyti derybas su Kijevu po penktadienį įvykusio susitikimo, nedavusio aiškių rezultatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.McCainas vėliau susitiko su V.Janukovyčiumi, nurodė prezidentūra, neatskleidusi tų derybų detalių.

Sekmadienį vakare apie 5 tūkst. žmonių pasiliko Kijevo centrinėje Nepriklausomybės aikštėje, dar vadinamoje Maidanu, susispietę aplink ugniakurus arba brezentinėse palapinėse, temperatūrai nukritus iki minus 4 laipsnių Celsijaus.

(papildyta 09.06) Ukraina teigia tęsianti pasiruošimus pasirašyti asociacijos sutartį su ES

Ukrainos premjero pavaduotojas Serhijus Arbuzovas sekmadienį pareiškė, kad Kijevas neatšaukė derybų dėl asociacijos sutarties pasirašymo su Europos Sąjunga (ES).

„Trijų darbo grupių, dėl kurių susitarėme su ponu (ES plėtros komisaru Štefanu) Fuele per mūsų vėliausią susitikimą, įkūrimas yra garantija, kad tęsime darbą ir ruošimės (tos sutarties) pasirašymui“, – pareigūnas sakė sekmadienio vakarą duodamas interviu televizijai „1+1“.

REKLAMA

„Pačios šios pastangos patvirtina, kad mums tai labai svarbu ir kad artėjame prie pasirašymo bei tam ruošiamės“, – pažymėjo S.Arbuzovas.

Jis sakė esantis tikras, kad atsižvelgdama į šias aplinkybes Europa padės Ukrainai derybose su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF).

„Dėl to taip pat esame pasiruošę dirbti su ponu Fuele. Įtrauksime Europos ekspertus, siekdami sutartų pozicijų ir sutarties su TVF pasirašymo“, – aiškino S.Arbuzovas.

Premjero pavaduotojas nurodė, kad sekmadienį sulaukė dviejų skirtingų pareiškimų, paskelbtų S. Fuele ir Švedijos užsienio reikalų ministro Carlo Bildto.

Anksčiau Š.Fuele rašė socialiniame tinkle „Twitter“, kad Europos Sąjunga stabdo derybas su Ukrainos vyriausybe dėl asociacijos sutarties pasirašymo. „Prezidento (Viktoro Janukovyčiaus) ir jo vyriausybės žodžiai bei darbai vis labiau tolsta vieni nuo kitų. Jų argumentai nepagrįsti tikrove“, – ES komisaras rašė sekmadienį.

C.Bildtas savo žinutėje pareiškė, kad Ukrainai paliekamos „plačiai atvertos“ durys pasirašyti asociacijos ir laisvosios prekybos sutartį su ES.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų