REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Pritari organų donorystei? Mėgsti gerą muziką? Jei taip, ateik gruodžio 15 d. į klubą „Brodvėjus“, – beveik mėnesį kvietė asociacija „Gyvastis“, vienijanti žmones, gyvenančius persodintų inkstų, širdies, kepenų, plaučių dėka, taip pat tuos, kurie laukia transplantacijos.

„Pritari organų donorystei? Mėgsti gerą muziką? Jei taip, ateik gruodžio 15 d. į klubą „Brodvėjus“, – beveik mėnesį kvietė asociacija „Gyvastis“, vienijanti žmones, gyvenančius persodintų inkstų, širdies, kepenų, plaučių dėka, taip pat tuos, kurie laukia transplantacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Koncerte „Už organų donorystę! Už gyvenimą!“ labdaringai dalyvavo grupė „Biplan“, „VD Rockabilly group“, DAR, Rūta Lukoševičiūtė su grupe, dainininkai Vudis, Grūdas. Jauna grupė „Coffe Out“ ne tik koncertavo, bet ir kvietė pritarti organų donorystei. Dar jaunesnė dainininkė koncertavo su Vudžiu, – tai 12-metė indų ir lietuvių kilmės Ariana Mitra, kuri dar negali užpildyti donoro kortelės.

REKLAMA

Nemažai atlikėjų donorystei skirtuose renginiuose dalyvauja jau ne pirmą kartą. Kai kurie iš jų turi donoro korteles, kai kurie jas užpildė koncerto metu. Pavyzdžiui grupės BIPLAN vokalistas Maksas Melman sakė: „Donoro kortelę turiu jau mažiausiai 10 metų. Manau, kad svarbiausia yra meilė, nebūtinai mylimajam, tačiau apskritai žmonėms, jei mylėsite, pritarsite organų donorystei. Pagalvokite apie donorystę ir, jei pritariate, užpildykite donoro kortelę. Nebūtinai dabar“, - sakė žinomas atlikėjas.

REKLAMA
REKLAMA

Apie meilę kalbėjo ir žurnalistas Saugirdas Vaitulionis, jau antrą kartą dalyvaujantis „Gyvasties“ renginyje, skirtame organų donorystei. Žurnalistas sakė, kad pirmą kartą apie donorystę sužinojo lygiai prieš metus ir tada užpildė donoro kortelę, kurią ir parodė visiems susirinkusiems į koncertą „Brodvėjuje“. „Pagalvojau apie savo mylimą žmogų, kurį kasdien noriu apkabinti. Jei miršti – suvoki, kad to nelieka. Tačiau po mirties gali dovanoti galimybę kitiems gyventi, dalinti šypsenas, apkabinimus, meilę. Nebūkime abejingi!“, - sakė S.Vaitulionis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo donoro kortelę pademonstravo ir Arvydas Martinkėnas Vudis. Jo draugas Grūdas – Algirdas Grudinskis sakė: „Daug kartų daviau kraujo ir dar tūkstančius kartų tikiuosi jo duoti. O po mirties – tegul gyvena kiti“, - savo paties dainą citavo dainininkas. Su grupe koncertavusi Rūta Lukoševičiūtė sakė: „Su asociacija „Gyvastimi“ esu pažįstama jau keletą metų. Matau, kad šie žmonės, kurie patys yra gavę gyvenimo dovaną, moka duoti. Jie, turintys sveikatos problemų, yra sveikesni už daugumą sveikų. Pažindama tokius žmones, negaliu nepritarti donorystei“.

REKLAMA

Renginio metu už organų donorystę pasisakė aktorius Marius Mačiulis su žmona režisiere ir aktore Alicia Gian. „Kai pasakiau žmonai, kad eisiu į tokį renginį, ji man parodė savo vairavimo pažymėjimą, gautą Kanzaso valstijoje, ant kurio parašyta „organ donor“. O aš to nežinojau!“ – pasakojo aktorius. . Alicia Gian sakė, kad norėtų pasakyti paprastą statistinį faktą – mirdamas tu gali išgelbėti arba padėti pasveikti kelioms dešimtims žmonių. Iš tiesų po mirties donoras gali dovanoti gyvybę 7 žmonėms, iš viso galima persodinti daugiau kaip 20 audinių ir organų.

REKLAMA

Sekdami žvaigždžių pavyzdžiu bei paraginti koncerto vedėjo Simono Indrašiaus į renginį atvykę vilniečiai bei Vilnius svečiai pildė anketas donoro kortelei gauti. Iš viso sutikimus pasirašė 22 renginio dalyviai. Pats S.Indrašius, ne tik visą renginį kalbėjo apie donorystę, tačiau vienos pertraukėlės metu užpildė donoro kortelę. „Labai tuo didžiuojuosi, jaučiuosi labai gerai,“ – bent keletą kartų sakė Simonas.

Daugeliui apsispręsti padėjo renginio metu pademonstruotas filmas „Už gyvenimą“ (rež. Sigita Gilienė).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Koncerte buvo ir keliasdešimt asociacijos „Gyvastis“ narių, gyvenančių persodintų organų dėka. Padėkoti donorų šeimoms ir pakviesti pritarti organų donorystei į sceną kilo 25-erių Mindaugas, 22-ejų Justina, gyvenantys persodintų inkstų dėka, 40-metis Gintaras, kurį į gyvenimą grąžino kepenų transplantacija, 45-erių Rimvydas, gyvenantis su persodinta širdimi. Savo mamai, kuri jai padovanojo inkstą, dėkojo Irma, auginanti 14-metį sūnų.

„Tie žmonės, kurie laukia transplantacijos, yra visiškai priklausomi nuo visuomenės požiūrio į organų donorystę,“ – sakė Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ prezidentė Ugnė Šakūnienė, pati 30 metų gyvenanti su persodintu inkstu.

REKLAMA

Viešos akcijos visame pasaulyje padeda plačiau skleisti informaciją apie organų donorystę, parodyti, kad žmonės po inkstų, širdies, kepenų ar plaučių persodinimo operacijos gali gyventi, dirbti, mokytis, auginti vaikus, keliauti ir sportuoti. Kitų metų liepą „Gyvastis“ organizuos didžiulį sporto renginį – Europos žmonių su persodintomis širdimis žaidynes. Jose planuoja dalyvauti apie 200 žmonių iš 20-ies šalių, kuriems gyvenimą grąžino persodinta širdis.

Koncertą rėmė Vilniaus m. savivaldybė, visi skyrę 2 proc. nuo GPM ar kitaip parėmę Lietuvos asociaciją „Gyvastis“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų