REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mečislavas Atroškevičius / CargoNEWS

Asociacijoje „Linava“ vėl pakvipo teisinėmis manipuliacijomis prieš rinkimus, tik šįkart jų gali imtis ne rinkimais nepatenkintieji vežėjai, o akivaizdžiai politikuoti pradėję Revizijos komisijos nariai. Nors šios komisijos reglamente aiškiai apibrėžtos pareigos ir teisės, susiję su prievole patikrinti metinę finansinę atskaitomybę, tai ką viešai kalba jos nariai, labiau primena populistines Seimo narių kalbas. Antai Revizijos komisijos pirmininkas c savo komentaruose nesikuklina aiškindamas, jog jo įgaliojimai jau prilygsta „Linavos“ prezidentui suteiktiems įgaliojimams, o gal ir viršija juos. „Juk mes su juo turime vienodą statusą, tik jis pagal valdymo, o aš pagal kontrolės liniją“, – viename iš komentarų internete be užuolankų skelia V.Pelėda.

REKLAMA
REKLAMA

Keista, kai asociacijos „Linava“ Revizijos pirmininkas užuot dirbęs tiesioginį darbą, be jokių moralinių skrupulų persirengia į Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos (LVDK) prezidiumo nario rūbą ir keliauja į Seimą stumti TIR Konvencijai prieštaraujančių ir asociacijai „Linava“ kenkiančių Muitinės įstatymo pataisų. Šias pataisas įregistravo politinius šou rengiantis seimūnas Petras Gražulis, konsultuojamas judėjimo „Už skaidrumą „Linavoje“ advokatų. Prezidiumas pasipiktino ir viešai pasmerkė kenkėjišką V.Pelėdos ir E.Mikėno veiklą Seime. Viešai įspėtas asociacijos prezidento, kad kenkia asociacijai, V.Pelėda atšovė, jog pats skiria įspėjimą A.Kondrusevčiui, tarsi būtų jo viršininkas.

REKLAMA

Lyg to būtų maža jis ėmė ir išaukštino save, pakeldamas savo tariamas galias virš kolegialaus valdymo organo – Prezidiumo įgaliojimų. „Revizijos komisija kontroliuoja tiek Jūsų, kaip prezidiumo nario, tiek prezidento, taip pat vieno iš prezidiumo narių veiklą asociacijoje“, – komentare asociacijos „Linava“ prezidiumo nariui Dainiui Abramavičiui skelia aukščiau visų iškilęs revizorius V.Pelėda.

Išpuoliai prieš asociacijos sekretoriatą

Būtent nuo tokio politikavimo asociacijos Revizijos komisijos reglamento nuostatos ir saugo čia dirbančius išrinktus vežėjų atstovus, tačiau V.Pelėdai tai mažai rūpi. Jo įsivaizduojamas pakilimas į politines aukštumas turėjo būti įtvirtintas kokiu nors demonstratyviu veiksmu.

REKLAMA
REKLAMA

Gruodžio 12 d. su asociacijos „Linava“ generaliniu sekretoriumi susitikti ir aptarti kasmetinės revizijos sutarę Revizijos komisijos nariai Vidmantas Pelėda, Alicija Monkevič ir Mykolas Drėgva į sekretoriato vadovo kabinetą įsiveržė su antstoliais. Pakeltu tonu ėmę reikalauti tuojau pat atnešti vienokius ar kitokius dokumentus, revizoriai reikalavo antstolio fiksuoti kiekvieną ištartą žodį ir veiksmą.

Teisėsaugos kaukėtų agentų antpuolį primenantis revizijos komisijos narių desantas, niekaip nedera su LR įstatymais ir asociacijos teisinėmis normomis. Juk asociacijos „Linava“ Revizijos komisijos darbo reglamente aiškiai nurodoma, jog pastaroji turi pateikti prašymą ir motyvaciją atlikti revizijos veiksmus Prezidiumui. Formalumas, bet jis įvykdytas nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitame punkte dar konkrečiau nurodoma, kad revizijos komisija paprastai tikrina metinę asociacijos atskaitomybę. 2013 –ieji metai dar nesibaigė, o Revizijos komisijos nariai ėmė puldinėti generalinį sekretorių, esą jis kažko jiems neduoda jau vasarą. Net ir paaiškinus, jog dabar vyksta Valstybinės mokesčių inspekcijos patikrinimas ir daugelis dokumentų atiduoti pareigūnams bei bendrovė „Grand Thorton Rimess“ atlieka auditą ir pateiks išsamius rezultatus, neatšaldė V.Pelėdos noro atimti dokumentus iš auditorių ir inspektorių.

REKLAMA

Matydamas, kad revizijos komisija elgiasi ne pagal jų reglamente numatytas nuostatas generalinis sekretorius atsisakė dalyvauti akivaizdžiai politizuotame revizijos komisijos išpuolyje ir paprašė palaukti bent iki bus suvesti metiniai duomenys. Tačiau kai kuriems revizoriams šis scenarijus politiškai nepatogus, todėl puolimas, panašu tęsis.

Nekompetencija ar pigus politikavimas?

Esu asociacijos viceprezidentas ir visuomet pasisakau už konstruktyvų darbą, vežėjų interesų gynimą. Daug tenka dirbti sprendžiant problemas susijusias su Rusija, tarptautiniu lygiu atstovauti Lietuvos vežėjams, todėl man nesuvokiamas gatvės politikams pritinkantis ir prieš asociaciją nukreiptas kolegų elgesys. Gerai jei tai tebūtų elementarus savo pareigų Revizijos komisijoje neišmanymas, teisinis neraštingumas. Tačiau kai P.Gražulio pavyzdžiu rengiami politiniai spektakliai rimtoje verslo bendruomenėje, toks elgesys žemina visų mūsų reputaciją. Tautai linksma, tačiau su tikruoju Revizijos komisijos ar „Linavos“ darbu tai niekaip nėra susiję. Kada suvoks Revizijos komisijos nariai, kad jiems taip pat galioja asociacijos „Linava“ įstatai, reglamentai, LR įstatymai ir moralaus elgesio normos?

REKLAMA

Tik pradėję dirbti Revizijos komisijoje V.Pelėda ir A.Monkevič grubiai pažeidė teisines normas pasirašydami vienas su kitu darbo sutartis ir nusistatę sau pageidaujamo dydžio atlyginimus. LR įstatymai aiškiai reglamentuoja, kad revizijos komisijų ir audito komitetų nariai asocijuotose struktūrose dirba neatlygintinai. Dabar jie žengė dar toliau – reikalauja sumokėti jiems neva priklausančius atlyginimus.

Kas pareikalaus Revizijos komisijos narių atsakomybės už tokius nusižengimus ir akivaizdų savo pareigų nevykdymą? Politikuojantys revizoriai, dirbantys konkuruojančioms organizacijoms, tokioms kaip LVDK, mano manymu, neverti pasitikėjimo. Jų tikslai yra politiniai, o veiksmai skaldantys vežėjų bendruomenę.

Mečislavas Atroškevičius yra Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ viceprezidentas

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų