REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Skambios liaudies dainos, maldos ir ašaros akyse – tokiomis nuotaikomis Maidano aikštėje gyvena ukrainiečiai, kurie žada paaukoti ir gyvybę, kad jų šalis pagaliau žengtų į vakarietišką pasaulį.

Skambios liaudies dainos, maldos ir ašaros akyse – tokiomis nuotaikomis Maidano aikštėje gyvena ukrainiečiai, kurie žada paaukoti ir gyvybę, kad jų šalis pagaliau žengtų į vakarietišką pasaulį.

REKLAMA

Prieš beveik 10 metų Nepriklausomybės aikštėje kilo garsioji Oranžinė revoliucija. Masiniai opozicijos protestai prieš prezidento rinkimų rezultatus baigėsi opozicijos lyderio Viktoro Juščenkos laimėjimu. Kaip ir prieš dešimtmetį taip ir dabar, ukrainiečiai kovojo su prorusiškų pažiūrų politine galva Viktoru Janukovyčiumi. Vos tik įžengus į Maidano aikštę pasitinka keliasdešimt tūkstančių žmonių – vieni šildosi prie laužų, gurkšnoja arbatą, šaukštu kabina žirnių košę, kiti – apsigaubę šalies vėliavomis ir susikibę už rankų nutvieskia kelią vienos iš opozicijos lyderių Julijos Tymošenko portreto link.

„Nusišypsokite, mergaitės“, – vienas iš mitinguotojų tarsteli mums, o pasiteiravus, kur galime surasti spaudos centrą – palydi. O čia patekti ne taip paprasta: savanoriai tikrina darbo pažymėjimus, kuriuose turi būti nurodyta žiniasklaidos priemonė, kurią atstovauji ir joks pasas čia jau nebetinka. Viską detaliai užsirašo į sąsviunį – kas, kaip, iš kur ir kodėl atvyko į Ukrainą.

REKLAMA
REKLAMA

Žurnalistai dirba apleistame pastate, kur kažkada buvo įsikūrę biurai. Patalpos užverstos dėžėmis, kuriose sudėti šilti pledai, miegmaišiai bei maistas. Sargyba net keletą kartų patikrina darbo pažymėjimus – įeiti ne žurnalistams – čia draudžiama.

REKLAMA

Su mažais vaikais ant rankų

Palikus spaudos centrą ir pasukus veiksmo epicentro link – didžiulės scenos, kurią supa keliasdešimt tūkstančių bei koncertuoja ne tik Ukrainos, bet ir Lietuvos muzikos žvaigždės, galima išvysti, kas tie mitinguotojai. Minia – įvairi nuo mažų iki didelių. Vyresnio amžiaus žmonės stovyniuoja ir gaudo kiekvieną informaciją, kuri pranešama, jaunimas – linksminasi, šoka aplink suręstus laužus bei dainuoja liaudiškas dainas. Čia atvykusios šeimos tiesiog sėdi ant suoliuko apsigaubę šalies vėliavomis, apsikloję pledu, o ant kelių sūpuoja snūduriuojančius mažamečius vaikus.

REKLAMA
REKLAMA

Prasibrovus pro minią pasiekiame Aukščiausios Rados rūmus (aut. past. Ukrainos įstatymų leidžiamoji valdžia), o ten juos saugo keli šimtai rankomis susikibusių žmonių. Iki tol dainavę tas pačias liaudiškas dainas, greitai keičia maldomis.

Ant scenos taip pat pasirodo ir garsioji 2005 metų Eurovizijos nugalėtoja dainininkė Ruslana, kuri ragina visus susirinkusius pasimelsti už šalis, kurios teikia didžiausią paramą Ukrainai – Lietuvą, Kanadą, Jungtines Amerikos Valstijas (JAV), Gruziją, Azerbaidžaną ir Bulgariją.

„Šlovė Ukrainai!“

Vienoje iš protestuotojų užimtų gatvių sutikti studentai iš karto pasisveikino tradiciniu „Slava Ukraine!“ (Šlovė Ukrainai!). Akivaizdu, kad jauni žmonės protestui ruošėsi – šilti batai ir pirštinės, kariškių apranga ir pečius gaubianti Ukrainos vėliava, o vienas jų kolega pasipuošė protestui išskirtinai – vaikinas dėvėjo ryškiai mėlyną superherojaus kostiumą ir oranžinį šalmą. Tiesa, šalmai tarp protestuotojų jau tapo praktiškais ir, matyt, madingais kasdienybės atributais – juos dėvi ir eiliniai protestų lankytojai ir žmonių srautus koordinuojantys opozicijos atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausti, kaip vertina vykstančius protestus sakė: „Atėjo laikas žmonės pasakyti savo nuomonę, kalbame ne tik apie Ukrainos narystę Europos Sąjungoje, kalbame ir apie tai, ką šiuo metų valdžioje veikia oligarchai. V. Janukovičius yra vienas iš tų, kurie atėję į valdžią imasi proteguoti tik savo interesus. Kai smurtaujant buvo išvaikytas studentų protestas, tautai trūko kantrybė“.

Anot pašnekovo, dabar yra tas laikas, kai šalis privalo parinkti su kuo jai eiti: „Nors daugelis kartoja, kad buvimas Europos Sąjungoje nėra vien tik didelių pinigų gavimas, reikia labai gerai pagalvoti, ar su Rusija ir kitomis NVS šalimis mums pakeliui“, - kalbėjo vaikinas ir pridūrė, kad Ukrainos prezidentas niekuo negeresnis už patį Vladimirą Putiną.

REKLAMA

Į klausimą, ar tiesa, kad protestuotojai keičia vieni kitus masinėse protestų vietose, grupelė jaunuolių teigė, kad jokio „mitingo tvarkaraščio“ nėra, bet vis daugiau žmonių ateina palaikyti Maidane laiką leidžiančių žmonių: „Dabar prie mitingų prisijungia ir skeptikai – tie, kurie anksčiau čia eiti nenorėjo, bet po to, kai V. Janukovičiaus įsakymu buvo atvežti žmonės priverstinai mitinguoti, net ir skeptikai savo nuomonę pakeitė. Įsivaizduokite, kai ligoninės skyriaus vedėjas gauna užduotį išsiųsti dvidešimt darbuotojų į mitingą, o jei nesutiksi, būsi atleistas, ar tai normalu?“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų