REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vidutinė senatvės pensija Lietuvoje 2013-aisiais kilo maždaug po 1 litą per mėnesį ir metų gale pasiekė apie 825 litus – apie 40 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio.

Vidutinė senatvės pensija Lietuvoje 2013-aisiais kilo maždaug po 1 litą per mėnesį ir metų gale pasiekė apie 825 litus – apie 40 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio.

REKLAMA

Tačiau tai nereiškia, kad sulaukus pensinio amžiaus turite gyventi vien iš pensijos. Šiuo metu gyventojai turi galimybę dalį pensijos kaupti privačiuose fonduose, prie šio proceso prisidėdami papildomomis lėšomis ir dar gaudami valstybės paramą, o tarptautinė finansų kompanija „Fidelity Investments“ rekomenduoja keletą būdų, kaip, nepriklausomai nuo jūsų pajamų, dar padidinti santaupas pensijai.

Vieni būdai seniai žinomi ir daugiau nei akivaizdūs – daugiau taupyti, vėliau išeiti į pensiją, įsitikinti, kad jūsų turto (nekilnojamojo turto, transporto priemonių, taupomosios sąskaitos, pensijų fondo, akcijų ir kt.) paskirstymas tinkamas jūsų amžiui ir pan., tačiau kelios veiksmingos strategijos nėra tokios populiarios. O visai be reikalo!

Štai trys netikėti būdai, kaip pagerinti jūsų pasirengimą pensijai:

1. Jei dalį pensijos kaupiate pensijų fonde, neskubėkite per anksti ištuštinti šios kiaulės taupyklės ir palaukite iki 70-imties. Kadangi ateityje numatomas pensinis amžius siekia 65–67 metus (Lietuvoje ir oficialus pensinis amžius šiuo metu palaipsniui ilginamas iki 65 metų), pirmaisiais pensijos metais šiek tiek lukterėję, vėliau savo kasmėnesines pajamas galite padidinti iki 30 procentų.

REKLAMA
REKLAMA

2. Panaudokite savo namus kaip kapitalą. Jei užaugę vaikai gyvena atskirai, ar jums tikrai dar reikia to keturių kambarių buto arba dviejų aukštų namo? Sumažėjus šeimai tokie būstai tampa tik didžiule nenaudojama erdve, kuri nebeteikia naudos, o priešingai – tik „ryja“ jos priežiūrai skiriamus pinigus ir laiką. Pasiūlymas – persikelti į mažesnį ir jūsų poreikius išties labiau atitinkantį butą, o likusius maždaug 25 proc. nuo ankstesniojo būsto vertės panaudoti kaip investicinį kapitalą.

3. Dalį santaupų paverskite anuitetu. Fiksuotas anuitetas „iki gyvos galvos“, kuriuo galite pasirūpinti tiek prieš išėjimą į pensiją, tiek ir po jo – dar vienas būdas užsitikrinti nuolatinių pajamų šaltinį. Pasirinkę anuitetą jūs neteksite galimybės imti ir panaudoti visos savo sukauptos sumos iškart, bet tai užtikrins jums pastovias pajamas iki pat gyvenimo galo.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų