REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Amerikietis, kuris daugiau kaip prieš šešerius metus dingo Irane, dirbo CŽV ir buvo toje šalyje ne su verslo komandiruote, kaip teigė JAV pareigūnai, ketvirtadienį pranešė JAV žiniasklaida.

Amerikietis, kuris daugiau kaip prieš šešerius metus dingo Irane, dirbo CŽV ir buvo toje šalyje ne su verslo komandiruote, kaip teigė JAV pareigūnai, ketvirtadienį pranešė JAV žiniasklaida.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl šios bylos, kurią ilgai gaubė paslapties šydas, AP ir „The Washington Post“ paskelbė ilgus pranešimus, kuriuose atskleidžiama, kaip į pensiją išėjusiam FTB agentui Robertui Levinsonui CŽV mokėjo už žvalgybinės informacijos rinkimą.

REKLAMA

R.Levinsonas 2007 metų kovą atskrido į vieną Irano kurortą, nedidelę Kišo salą, tirti korupcijos šioje šalyje, tuo pačiu tikėdamasis surinkti informacijos apie įtariamą Teherano branduolinę programą, sakoma pranešimuose.

Tačiau jis dingo, o JAV pareigūnai viešai paskelbė, kad jis buvo privatus pilietis, nuvykęs į Iraną su privačiais reikalais.

Pažeisdama CŽV taisykles, analitikų komanda nusamdė R.Levinsoną – patyrusį FBI agentą, Rusijos nusikalstamų sluoksnių ekspertą – rinkti žvalgybinę informaciją, sakoma pranešimuose.

REKLAMA
REKLAMA

Kai Kongresas pagaliau sužinojo, kas įvyko, žvalgybos agentūra atleido tris analitikus, o dar septyni darbuotojai gavo drausmines nuobaudas.

Kad užkirstų kelią potencialiai nepatogiai teisinei bylai, CŽV taip pat sumokėjo R.Levinsono šeimai 2,5 mln. dolerių.

Dėl R.Levinsono atvejo CŽV įvedė naujus suvaržymus dėl to, kaip analitikai gali dirbti su pašaliniais žmonėmis.

Tačiau šis skandalas ir agentūros atsakas liko paslaptyje iki pat ketvirtadienio pranešimų.

AP apie R.Levinsono ryšius su CŽV pirmą kartą sužinojo 2010 metais ir toliau pranešinėdavo atskleisdama vis daugiau detalių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujienų agentūra tris kartus sutiko atidėti šio pranešimo publikavimą, nes JAV vyriausybė sakė tirianti daug žadančias galimybes dėl jo sugrįžimo.

Tačiau AP nurodė, kad nusprendė istoriją publikuoti dabar, nes pastangos jį surasti ir išvaduoti žlugo.

Baltieji rūmai smerkė agentūros sprendimą publikuoti savo pranešimą.

„Nekomentuodami jokių spėjamų ryšių tarp p.Levinsono ir JAV vyriausybės, Baltieji rūmai ir kiti JAV vyriausybėje labai ragina AP neskelbti savo istorijos dėl susirūpinimo p.Levinsono gyvybe“, - sakė Nacionalinės saugumo tarybos atstovė Caitlin Hayden (Ketlin Heiden).

REKLAMA

Jokios vaizdo medžiagos ar nuotraukų, patvirtinančių, kad R.Levinsonas tebėra gyvas, nebuvo nuo 2011 metų pradžios.

Jeigu 65 metų R.Levinsonas vis dar yra gyvas, jis nelaisvėje yra laikomas ilgiau nei bet kuris kitas Amerikos pilietis, ilgiau nei AP reporteris Terry Andersonas (Teris Andersonas), kuris Beirute buvo laikomas daugiau nei šešerius metus.

Iranas neigė ką nors žinantis apie R.Levinsono buvimo vietą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų