REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Oksana Laurutytė

Kaip informuoja savaitraštis "Šiauliai plius", daugelio šalies savivaldybių vadovai nerimauja, kad socialinėms pašalpoms sausio ir vasario mėnesiais gali trūkti lėšų. Pagal pakeistą Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymą nuo sausio 1 d. socialinės pašalpos bus mokamos iš savivaldybių biudžetų lėšų. Metų pradžioje gyventojų pajamų mokesčio surenkama gerokai mažiau nei kitais mėnesiais, tad kelios apskrities savivaldybės jau paprašė valstybės skirti lėšų pašalpoms.

Kelmė prašo paramos

Kitąmet šalies savivaldybėms teks prievolė pačioms iš savo biudžetų mokėti socialines pašalpas. Jos suplanuotos padidinus gyventojų pajamų mokesčio dalį, tenkančią vietos biudžetams nuo šio mokesčio pajamų. Metų pradžioje gyventojų pajamų mokesčio surenkama mažiau, todėl įplaukiančių lėšų gali nepakakti net būtiniausioms reikmėms finansuoti.

Kelmės r. savivaldybėje suskubta spręsti, iš kur gauti lėšų pašalpoms mokėti. Kelmės rajone pats didžiausias nedarbas apskrityje, tad šio krašto šeimoms skiriama kone milijonas litų pašalpoms. Sprendimas, kad nuo sausio 1 d. socialinės pašalpos bus mokamos iš savivaldybių biudžetų lėšų, Kelmės rajono savivaldybei sukėlė rūpesčių. Pasak Redos Každailienės, Kelmės r. savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėjos, kitų metų sausį pašalpoms reikėtų skirti apie 900 tūkst. Lt. Per metus vien pašalpoms savivaldybė turės rasti 10,8 mln. Lt.

REKLAMA
REKLAMA

„Sausį apie 500 tūkst. Lt rasime biudžete. Jau kreipėmės į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, paprašydami skirti iš valstybės biudžeto 400 tūkst. Lt pašalpoms“, – sakė R. Každailienė. Savivaldybė, žinoma, 900 tūkst. Lt biudžete turi, tačiau juos skyrus pašalpoms nukentėtų kitos sritys, kurias reikės finansuoti.

REKLAMA

Socialinės paramos skyriaus vedėja prognozuoja, kad problemos dėl lėšų stygiaus slėgs tik pirmąjį metų ketvirtį. Tikimasi, kad vėliau situacija pasikeis. Kelmės rajone pašalpas gauna 1839 šeimos. Šis skaičius kinta, nes finansinė žmonių padėtis keičiasi, jie susiranda darbą, išvyksta. „Viliamės, kad pašalpų gavėjų sumažės, nes kuriame darbo grupes, ieškome išeičių problemoms spręsti“, – sakė R. Každailienė.

Šiauliai pinigų pašalpoms nepritrūks

Šiaulių miesto savivaldybėje dėl nuo 2014-ųjų perduodamų socialinių pašalpų dalinimo funkcijų nesijaudina. Sausį pašalpoms mokėti biudžete reikės rasti apie 850 tūkst. Lt.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Reginos Janušauskienės, Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Finansų skyriaus vedėjos, lėšos pašalpoms skiriamos iš padidinto gyventojų pajamų mokesčio, tad problemų nebus. Numatyta joms 2014-aisiais skirti 12 mln. Lt, o tokia suma dideliam miestui nėra didelė.

2012 m. Šiauliuose gyveno apie 3300 šeimų, kurioms buvo skiriamos pašalpos. Šie metai – išskirtiniai, nes pašalpų gavėju nuo metų pradžios ėmė mažėti. 2013-ųjų pradžioje jų buvo 4000, naujausiais duomenimis, jų liko apie 2500 šeimų.

Manoma, kad pašalpų gavėjų sumažėjo, nes daug jų išvyko į užsienį. Kita sumažėjimo priežastis – pašalpų gavėjai buvo pasitelkti dirbti visuomenei naudingus darbus. Dirbti viešuosius darbus dalis pašalpininkų atsisakė, todėl neteko teisės į socialinę pašalpą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Joniškis ir Pakruojis lėšų pritrūks

Joniškio r. savivaldybė pašalpoms kitąmet kas mėnesį turėtų skirti apie 650 tūkst. Lt. Paskaičiuota, kad savivaldybei pritrūks maždaug pusės reikalingos sumos – apie 300 tūkst. Lt. Pasak Joniškio rajono savivaldybės administracijos Finansų skyriaus vedėjos Stefanijos Šniukienės, problema bus sprendžiama valstybės lygmeniu – Lietuvos savivaldybių asociacija inicijavo problemos sprendimą. Šalies savivaldybės asociaciją jau informavo, kiek lėšų pritrūks. Informacija perduota Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai. Tikimasi, kad trūkstamos lėšos savivaldybėms bus pervestos laiku.

Pinigų pašalpoms neužteks ir Pakruojo r. savivaldybei. Pasak šios savivaldybės administracijos Finansų skyriaus vedėjos Ingridos Kosteckienės, iki šiol neaišku, kaip bus surinktas gyventojų pajamų mokestis (GPM). Pernai GPM planas buvo įvykdytas tik rugpjūtį, o pašalpoms tenka per mėnesį skirti 480 tūkst. Lt. Per mėnesį savivaldybė algoms ir „Sodros“ mokesčiams turi skirti apie 2,5 mln Lt. GPM buvo surinkta vos 500 tūkst. Lt, tad 2 mln. teko skolintis. Pakruojo r. savivaldybei bendrosios dotacijos kompensacija skiriama per maža, tad pašalpoms lėšų neužteks.

REKLAMA

Šiaulių ir Radviliškio rajonuose ramu

Radviliškio r. sudėtingos situacijos dėl biudžeto lėšų, kurias bus privalu skirti pašalpoms, nebus. Pasak Ritos Chlebauskienės, Radviliškio r. savivaldybės administracijos Finansų skyriaus vedėjos, kol kas problemų nėra. „Manome, kad ir kitais metais jų nebus, nors dar biudžeto projekto neturime“, – teigė R. Chlebauskienė. Problemų neturėtų kilti ir Šiaulių r. savivaldybei. „Socialinių pašalpų 2014 m. sausio mėnesį planuojame išmokėti 690 tūkst. Lt. Pašalpos mokamos 12-tą mėnesio dieną. Piniginių lėšų minėtai datai būsime sukaupę ir pašalpos bus išmokėtos laiku“, – sakė Šiaulių rajono savivaldybės administracijos Finansų skyriaus vedėja Rita Balčiuvienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų