REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Oksana Laurutytė

Šiaulių miesto biudžetas kitąmet neteks kone 3 mln. Lt valstybės dotacijų. Finansų ministerija buvo parengusi projektą, kuriuo šešių šalies savivaldybių biudžetams teks mažiau valstybės skiriamų lėšų, nes liūto dalis atiteks Vilniui. Šiauliams atstovaujantys Seimo nariai ir meras apie finansinę skriaudą miestui sužinojo tik užvakar, problemą ėmus nagrinėti savaitraščio „Šiauliai plius“ žurnalistams. Pavėlavo – vakar Seimas patvirtino valstybės biudžetą. Į miesto mero raštus dėl skriaudos nebuvo atsižvelgta.

Vilniaus bėdos sprendžiamos kitų sąskaita

„Rodos, Jūsų savivaldybių sąskaita yra šelpiamas praskolintas Vilnius, kuriam be papildomų paaiškinimų skirta 64,5 mln. Lt“, – toks elektroninis laiškas pasiekė savaitraščio „Šiauliai plius“ redakciją.

Laiško siuntėjo prisegtame Finansų ministerijos rašte nurodoma, jog pagal parengtą įstatymo projektą aštuonių savivaldybių (Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Palangos, Šiaulių, Kauno r., Klaipėdos r. ir Elektrėnų) pajamos savarankiškosioms funkcijoms vykdyti, palyginti su šių metų pajamomis, didėja 145,6 mln. Lt, iš kurių 64,5 mln. Lt – Vilniaus miesto, todėl 52 savivaldybėms biudžeto pajamų mažėjimui padengti iš valstybės biudžeto skiriamos 55,7 mln. Lt didesnės bendrosios dotacijų kompensacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Likusių šešių savivaldybių pajamos taip pat numatomos didesnės, tačiau jei nebūtų keičiama Vilniui skiriama GPM dalis, jų prieaugis – mažesnis. Šiauliai pagal projektą gaus 3 mln. Lt mažiau, nei galėtų.

REKLAMA

Dėl didesnių lėšų, skiriamų sostinei, nukentės ir Neringos, Palangos, Kauno r., Klaipėdos r. ir Elektrėnų savivaldybės. Jų biudžetai nepadidės 0,5-2 mln. Lt.

„Šiauliai plius“ redakcija persiuntė dokumentą Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Finansų skyriui. Pasirodo, Savivaldybė apie numatomas mažesnes nei planuota įplaukas nieko nežinojo. Biudžetas būtų didėjęs apie 4,8 mln. Lt, tačiau dabar tepadidės 1,8 mln. Lt.

Biudžeto tvirtinimo išvakarėse – su raštais į sostinę

Iš žurnalistų sužinojęs apie tai, kad Šiauliai nukentės finansiškai, Šiaulių miesto meras Justinas Sartauskas skubiai susisiekė su šiauliečiais Seimo nariais ir trečiadienį vyko problemos spręsti į Vilnių.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar telefonu J. Sartauskas dėkojo savaitraščiui „Šiauliai plius“, kad dokumentas apie numatomas skirti miestui lėšas juos pasiekė. „Džiaugiuosi, kad miestas dirba vieningai ir informaciją gavome“, – sakė jis.

Meras teigė išsyk davęs komandą parengti raštus premjerui, finansų ministrui Rimantui Šadžiui ir Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkui Broniui Bradauskui, kad būtų atsižvelgta į faktą, jog Šiauliai dėl pakeistos skaičiavimo metodikos gali nukentėti finansiškai. Pasak J. Sartausko, niekas neteisybės nežinojo, net Lietuvos savivaldybių asociacija apie finansinę skriaudą sužinojo visai neseniai.

„Matau, kad nutylėjimo principas čia bus suveikęs“, – sakė Šiaulių meras ir tikino, kad finansų ministras seniau buvo garantavęs, kad dėl to, jog dotacijos didinamos Vilniui, Šiauliai ir kitos savivaldybės nenukentės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kodėl šalies savivaldybės netiesiogiai turi remti Vilnių?“ – replikavo J. Sartauskas ir teigė, jog sostinė turi finansinių bėdų ir skolų, bet ir Šiauliai turi finansinių bėdų bei skolų. 2011-2012 m. miestui teko susiveržti diržus, buvo mažinamos algos, valdininkams teko eiti nemokamų atostogų, miestui trūksta lėšų investicijoms, gatvėms tvarkyti, infrastruktūrai. „Tie, kurie visais įmanomais būdais mažino finansinius nuostolius, turi būti labiausiai remtini“, – sakė J. Sartauskas.

Pasak mero, ir šiauliečiai Seimo nariai nustebę, kad informacija apie finansiškai skriaudžiamus Šiaulius jų nepasiekė.

Vakar buvo tvirtinamas valstybės biudžetas ir dar buvo neaišku, ar į mero raštus dėl neteisybės Šiaulių atžvilgiu bus reaguota. „Negalima vieniems situacijos gerinti, o kitiems bloginti. Vilnius turi skolų, bet jos turėtų būti mažinamas ne mūsų sąskaita“, – sakė J. Sartauskas.

REKLAMA

Ar vėl nepasitvirtino faktas, kad Lietuvoje egzistuoja toks teisingumas – yra Vilnius ir visa likusi Lietuva. Pasak mero, panašu, kad taip, nes jei taikant naują metodiką buvo pamatyta klaida, ji turėjo būti ištaisyta.

„Taikant naują metodiką turėjo būti įvertinta, kad savivaldybėms situacija nepablogėtų. Ji pablogėjo ir mūsų buvo galima paklausti, kaip spręsti problemą“, – kalbėjo J. Sartauskas ir žadėjo nepalankios Šiauliams situacijos neišspręstos nepaliksiantis.

„Nežinojome. Raštai buvo užslėpti“

Į Šiaulių mero raštus, Seimui tvirtinant valstybės biudžetą, nebuvo atsižvelgta. Vilniaus miesto biudžetas padidės šiek tiek daugiau nei 100 mln. Lt, nes sostinei nuo kitų metų atiteks ne 42, o 48 proc. Vilniaus gyventojų sumokamo gyventojų pajamų mokesčio.

REKLAMA

Šiaulių interesams Seime atstovauja trys Seimo nariai, todėl kyla klausimas, kodėl jie nekovojo dėl miesto finansų? Nežinojo, nesidomėjo ar informacija buvo slepiama?

Ir finansų ministras R. Šadžius, ir Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas B. Bradauskas yra socialdemokratai, kaip ir miesto meras J. Sartauskas ir trys Seimo nariai Valerijus Simulik, Edvardas Žakaris ir Arvydas Mockus.

„Nežinojome. Raštai buvo užslėpti. Atrodo keistai, kai finansų ministras slepia tokius dalykus. Ministras už tokius negražius dalykus, slapukavimą, turi atsakyti asmeniškai“, – savaitraščiui „Šiauliai plius“ sakė V. Simulik.

Seimo narys Edvardas Žakaris „Šiauliai plius“ teigė, kad Šiaulių prarasti pinigai bus „išpešti“. „Per vieną netekome, per kitą – atiduos. Premjeras su finansų ministru pažadėjo, kad tuos pinigus mums atiduos iš viršplaninių pajamų. Tikėsimės, vis priminsime tuos jų pažadus“, – sakė E. Žakaris.

Vis dėlto E. Žakaris sakė, kad ant bendrapartiečio finansų ministro jie yra supykę. „Jie turėjo mums pasakyt, o ne iš šalies turėjome sužinoti. Mes supykome dėl nesąžiningo požiūrio. Taip negalima“, – sakė jis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų