REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime ketvirtadienį kilusi diskusija dėl galimų viršplaninių 2014 metais gautų lėšų naudojimo pensijoms kompensuoti paskatino dalį parlamentarų siūlyti stabdyti biudžeto pasirašymą.

Seimo opozicinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija pranešė, kad 33 Seimo nariai kreipėsi į Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę, prašydami sustabdyti 2014 m. valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo perdavimą pasirašyti prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Pasak parlamentarų, šio įstatymo svarstymo ir priėmimo metu konservatoriaus Jurgio Razmos pasiūlymas buvo atmestas pažeidžiant Seimo Statutą.

Seimo narys Jurgis Razma pasiūlė, kad Finansų ministerijai būtų suteikta teisė gautas viršplanines valstybės biudžeto pajamas kas ketvirtį pervesti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai 2010–2011 metų sumažintų valstybinių socialinio draudimo pensijų dalinio kompensavimo programai vykdyti.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak kreipimąsi pasirašiusios parlamentarų grupės, šiam pasiūlymui turėjo būti taikomas paprastosios Seimo narių balsų daugumos reikalavimas.

Už J.Razmos pasiūlymą balsavo 60 Seimo narių, 4 - prieš, susilaikė 20.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, po konsultacijų su specialistais, paskelbė, kad balsuojant už alternatyvius pasiūlymus, su kuriais nesutinka Vyriausybė, reikalingas daugiau kaip pusės visų Seimo narių pritarimas, todėl pasiūlymas nepriimtas.

REKLAMA

Finansų ministras Rimantas Šadžius, Seimui svarstant 2014 metų biudžetą, sukritikavo, anot jo, "atviras" biudžeto eilutes. Pasak finansų ministro, jų negali būti.

"Pagal Biudžeto sandaros įstatymą mes negalime jame nurodyti atvirų pozicijų. Biudžeto asignavimai yra nurodomi konkrečiais litais, antraip tai būtų ne tik biudžeto sandaros, bet ir konstitucinės biudžeto doktrinos pažeidimas. Biudžeto išlaidų planas turi būti konkretus iki paskutinio lito. Dėl to sąlygos, esant viršplaninių pajamų, niekam nežinant, kaip jas apskaičiuoti, kokiu būdu ir kaip atsižvelgti į realią ekonominę situaciją, tokių žvaigždučių ir tokios išlygos uždėti negalima", - tvirtino R.Šadžius.

Skaičiuojama, kad sumažintoms pensijoms kompensuoti reikėtų daugiau kaip 1 mlrd. litų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų