REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl Tarptautinės kosminės stoties (TKS) aušinimo sistemos gedimo TKS JAV segmente teko laikinai atjungti pusę mokslinės ir stoties sistemų veikimą užtikrinančios aparatūros, praneša „Space.com“.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad gedimas įvyko ketvirtadienio naktį. Pasak NASA specialistų, išorinės stoties termoreguliavimo sistemos dalies A kontūre nustojo veikti vožtuvas. Jis nevykdo iš Žemės perduodamų valdymo komandų ir neužsidaro, todėl šis kontūras pradėjo šalti. Tuo tarpu kontūras B, į kurį teko perjungti dalies JAV TKS segmento sistemų modulių aušinimą, yra pernelyg apkrautas.

REKLAMA

Dėl tokios situacijos NASA specialistai buvo priversti atjungti pusę sistemų Japonijos modulyje „Kibo“, Europos kosmoso agentūros modulyje „Columbus“ ir JAV modulyje „Harmony“.

Pranešama, kad TKS dirbančių astronautų gyvybei ir sveikatai pavojus negresia.

Antžeminės TKS valdymo tarnybos visą naktį tikrino galimas gedimo priežastis, sakoma pranešime. Jei paaiškės, kad vėsinimo sistemos vožtuvas neveikia dėl techninės, o ne programinės įrangos sutrikimų, astronautams gali tekti išeiti į atvirąjį kosmosą ir pakeisti neveikiančio siurblio modulį atsarginiu.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų