REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darius Kuodis, Edvardas Špokas, LRT radijas, LRT.lt

 Į Kijevą ketvirtadienį vyksta Lietuvos užsienio reikalų ministras. Linas Linkevičius teigia, kad Europos Sąjungos atstovų buvimas Ukrainoje padėtį šiek tiek stabilizuoja. Tuo metu Europarlamentarai Ukrainos valdžiai ketina priminti, kad demokratiškos šalys valdžios teisėtumą tikrinasi per rinkimus, o svarbiausius šalies klausimus sprendžia referendumuose.

Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas LRT radijui sako, kad naktį Kijevo Nepriklausomybės aikštėje, kur susirinkę tūkstančiai žmonių, ir aplink ją, buvo ramu. Pasak ambasadoriaus, opozicija teigia, kad derybos su prezidentu Viktoru Janukovyčiumi bus galimos tik tuo atveju, jei taip nuspręs protestuojantys žmonės.

Tuo metu pranešama, kad Jungtinės Valstijos svarsto taikyti Ukrainai sankcijas už jėgos panaudojimą prieš demonstrantus. Apie tai pareiškė Valstybės departamento atstovė. Pasak jos, svarstomos įvairios galimybės, tačiau, ar tai bus ekonominės sankcijos, nepranešama.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį Europos Parlamentas (EP) ketina priimti rezoliciją dėl Ukrainos ir visos Rytų partnerystės. Abejingų įvykiams Ukrainoje EP beveik nėra. Kai kurie net posėdžių salėje sėdi su Ukrainos vėliava. Rezoliucijos projekte ketinama pasmerkti pastarosiomis dienomis valdžios bandymus išvalyti Maidaną ir naudotą jėgą, nepaisant, kad tuo metu Kijeve buvo vadinamoji Bendrijos užsienio reikalų ministrė Catherine Ashton.

Europarlamentarai baiminasi, kad situacija gali tik blogėti, todėl ragina bendrijos institucijas aktyviau imtis tarpininko vaidmens. EP nariai raginti padėti Ukrainai spręsti ekonominę padėtį. Nors Europos Komisija kartoja, kad tik pasirašius asociacijos sutartį galima kalbėti apie konkrečią paramą šaliai. Beje, rezoliucijoje kritikos strėlės lekia ir į Europos Sąjungą – kad bendrija turi lanksčiau reaguoti į įvykius Rytų kaimynėse ir vienu balsu kalbėtis su Rusija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų