REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kritikos sulaukusi Vyriausybė pakeitė savo poziciją ir trečiadienį pritarė, kad Antrojo pasaulinio karo metais žydus gelbėję piliečiai gautų laisvės kovų dalyvių statusą ir valstybines pensijas.

REKLAMA
REKLAMA

Ministrų kabinetas praėjusią savaitę buvo pasiūlęs Seimui kol kas nepriimti tokio įstatymo dėl lėšų trūkumo, bet tokia Vyriausybės pozicija sulaukė pasmerkimo viešojoje erdvėje, kritikai atkreipė dėmesį į politikų ir valstybės tarnautojų algų kėlimą.

REKLAMA

"Šį kartą vėl buvo grįžta prie šio klausimo svarstymo, nes praėjusį kartą jis buvo įtrauktas į darbotvarkės dalį. Yra papildomai numatyta Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai skirti 9 milijonus litų dar kitoms socialinėms funkcijos finansuoti. Tame skaičiuje yra numatytas milijonas litų kaip tik tiems žmonėms, kurie gelbėjo žydus", - žurnalistams sakė premjeras A.Butkevičius.

Šiuo metu Lietuvoje likę gyvų apie pusantro šimto žmonių, kurie Antrojo pasaulinio karo metais rizikavo savo gyvybe gelbėdami nacių persekiojamus žydus.

REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skaičiavimais, holokausto aukų gelbėtojų valstybinėms pensijoms mokėti kasmet papildomai reikės po 860 tūkst. litų. Vienkartinėms kompensacijoms žuvusiųjų šeimoms išmokėti reikės 1 mln. litų.

Jei pritars Seimas, įstatymas įsigalios nuo sausio 1 dienos.

Per Antrąjį pasaulinį karą naciai, neretai talkinami lietuvių kolaborantų, išžudė apie 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų.

Izraelyje įsikūręs Holokausto studijų centras "Yad Vashem" už žydų gelbėjimą pasaulio teisuoliais yra pripažinęs 865 lietuvius, sąrašas yra nuolat pildomas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų