REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Vilija Andrulevičiūtė, LRT.lt

Ne tik Naujuosius metus, bet ir Kalėdas lietuviai vis dažniau švenčia šiltuose kraštuose arba bėga nuo miesto šurmulio į kaimo turizmo sodybas, pažymi LRT.lt pašnekovai. „Šeimos šventėms lietuviai dažniau renkasi ir Lietuvos kaimo turizmo sodybas. Pastebime dar vieną tendenciją: naujametines ir kalėdines atostogas Lietuvoje vis dažniau leidžia Rusijos ir Baltarusijos turistai“, – sako Lietuvos kaimo turizmo asociacijos (LKTA) vadovas Linas Žabaliūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Pastaruosius 2–3 metus, kelionių agentūros „Itaka“ biuro Lietuvoje vadovės Aistės Svinkūnaitės teigimu, itin juntamas kelionių į užsienį užsakymų pagausėjimas kalėdiniu laikotarpiu. „Jei anksčiau Naujus metus lietuviai rinkdavosi sutikti svetur, o Kalėdas su šeimomis, draugais praleisdavo Lietuvoje, tai dabar žmonės nori dar prieš Kalėdas išvykti ir į Lietuvą grįžti jau tik kitais metais“, – teigia A. Svinkūnaitė.

REKLAMA

„Tez Tour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė skaičiuoja, kad jausdama poreikį, šiais metais agentūra suplanavo beveik 20 proc. daugiau kelionių žiemos švenčių periodui nei tam pačiam praėjusių metų laikotarpiui.

Tuo metu L. Žabaliūnas pažymi, kad lietuviai žiemos šventėms vis dažniau renkasi ir Lietuvos kaimo turizmo sodybas, tačiau susiduria su problema, kad ne visos sodybos žiemą yra nuomojamos: „Pastebime, kad žmonės tikrai noriai vis dažniau žiemos poilsiui, Kalėdų, Naujųjų metų šventėms renkasi ir Lietuvą, bet yra kita medalio pusė – ne visos kaimo turizmo sodybos žiemą dirba. Tai nėra kaimo turizmo sodybų sezonas, nors žiemos švenčių metu sodybų nuomos poreikis pasiekia viršūnę.“

REKLAMA
REKLAMA

Kur skrenda lietuviai?

A. Svinkūnaitė pažymi, kad beveik visi kelionių pasiūlymai į šiltus kraštus jau yra išpirkti: į Venesuelą, Dominiką, Keniją, Kanarų salas vietų agentūra nebeturi. Tačiau į Kiprą ar Tunisą, kur itin karštos vasaros Lietuvos turistai nerastų, kelionių pasiūlymų dar yra.

I. Aukštuolytės teigimu, žiemos laikotarpiu atostogos skiriamos aktyviam laisvalaikiui kalnuose ant slidžių, snieglenčių arba egzotiškų kraštų, pavyzdžiui, Tailando, aplankymui.

„Paanalizavę, greičiausiai matysime, kad atostogos užsienyje ne ką brangesnės nei Lietuvos pajūryje. Be to, šiltuose kraštuose bus garantuotas puikus klimatas, šilta jūra, aukštas aptarnavimo lygis, o didžioji dalis viešbučių siūlo maitinimo sistemą „viskas įskaičiuota“. Manau, tai pagrindiniai faktai, neleidžiantys mažėti turistų srautams. Didžioji dalis šventinio periodo kelionių yra išgraibstoma dar vasarą, išankstinių pardavimų metu“, – pastebi I. Aukštuolytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L. Žabaliūno teigimu, Lietuvoje pasiliekantys ir kaimo turizmo sodybas žiemos šventėms pasirenkantys lietuviai keičia savo šventimo įpročius. „Pastaruoju metu žmonės vis rečiau švenčia didelėmis grupėmis, dažniau į sodybas vienkiemiuose važiuojama šeimomis, siekdami pabėgti nuo miesto šurmulio. Visiškai kitaip būdavo anksčiau. Tuomet žmonės bėgdavo į kaimą švęsti triukšmingai, dabar ten ieškoma ramybės“, – pasakoja L. Žabaliūnas.

LKTA vadovas pastebi ir tai, kad Lietuvą savo naujametinėms ir kalėdinėms atostogoms bei šventėms vis dažniau renkasi Rusijos, Baltarusijos turistai: „Ši tendencija juntama jau porą metų. Užsienio turistai, ypač iš Rusijos ir Baltarusijos, mielai renkasi Lietuvą žiemos švenčių periodu. Manau, dėl gana patraukios kainos, kokybės ir paslaugų apimties.“

REKLAMA

Grįžtantys emigrantai sumoka brangiau

Žiemos šventėms į Lietuvą paprastai sugrįžta emigravusieji tautiečiai. Tačiau skrydžių kainos šiuo laikotarpiu būna gerokai didesnės. Pigių skrydžių bendrovės „Ryanair“ kelionių iš Londono ir atgal bilietai paprastai kainuoja nuo 250 litų, tačiau, pavyzdžiui, gruodžio 20 dieną pigiausi bilietai kainuos keturis kartus daugiau, brangiausi bilietai atsieis beveik 10 kartų daugiau ir sieks 2325 litų. „AirLituanica“ tokią kelionę į abi puses gruodžio 20 – sausio 5 dienomis siūlo už 1398 arba 1598 litus.

REKLAMA

Jau keletą metų Londone gyvenanti Rūta sako, kad Kalėdoms visuomet sugrįžta į Lietuvą, tačiau bilietų iš anksto niekuomet nerezervuoja: „Likus trims mėnesiams iki planuojamos grįžimo datos imu sekti kainas. Paprastai prieš šventes jos išauga, tačiau kartais net perkant iš anksto bilietai būna brangesni. Namo skrisiu per pačias Kūčias, nes šią dieną bilietų kaina buvo mažiausia. Visuomet norisi grįžti pas savus, ypač per tokias šventes ar vasarą. Todėl nuolat gyvenu Kalėdų arba vasaros laukimu.“

Vokietijoje studijuojanti Vaida sako niekada nevykstanti į Lietuvą lėktuvu, nes bilietų kainos ir taip yra didelės, o žiemos švenčių periodu tampa dar didesnės: „Žiemos šventėms visad norisi sugrįžti į Lietuvą. Tačiau aš dažniau važinėju autobusu, kurio bilietų kainos nesikeičia. Apskritai, iš Vokietijos į Lietuvą studentai skraido retai, nes skrydžiai pakankamai brangūs, o pigius skrydžius siūlo nedaugelio miestų oro uostai. Iki jų nusigauti irgi kainuoja, taigi, autobusai čia dominuoja.“

Norvegijos Bergeno mieste gyvenanti Gintarė pastebi, kad lėktuvo bilietai iš ten į Lietuvą pabrango beveik 10 kartų, todėl žiemos šventes ji praleis Norvegijoje: „Kad ir kaip norėtųsi prie Kūčių stalo sėsti su šeima, bet jau trečius metus šventes sutinku čia, kur nors kalnuose ar namuose, nes skrydžiai į Lietuvą šventiniu žiemos laikotarpiu pabrango 10 kartų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų