REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos bendrovės „Kaspersky Lab“ ekspertas Aleksandras Gostevas mano, kad 2014 metais internetas kaip globali informacinė infrastruktūra gali išnykti, praneša Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertas prognozuoja, kad pasaulinį kompiuterių tinklą gali pakeisti dešimtys nacionalinių kompiuterių tinklų, kurie turės ribotą prieigą prie užsienio informacinių resursų. A. Gostevo teigimu, iki šio laiko tokio pobūdžio nacionalinių kompiuterių tinklų uždarumas buvo būdingas tik Kinijai, kuri valstybiniu mastu filtruoja prieigą prie interneto resursų, neleisdama savo gyventojams pasiekti „žalingos“ informacijos.

REKLAMA

Tačiau šiuo metu, pasak eksperto, ne viena valstybė, įskaitant ir Rusiją, priėmė arba ruošiasi priimti įstatymus, tam tikrais atvejais draudžiančius naudotis užsienyje teikiamomis interneto paslaugomis. Dėl nuolatinio šių „grėsmių“ didėjimo ir bandymų jų išvengti sudėtingumo valdžios siekis izoliuotis nuo pasaulinių interneto informacinių resursų vis labiau stiprės, mano ekspertas. O tai neišvengiamai įtakos ir techninius laisvos prieigos prie interneto turinio ribojimus.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijoje jau įsigaliojo įstatymas, leidžiantis valdžios įstaigoms blokuoti interneto vartotojų prieigą prie Rusijos įstatymdavių požiūriu neleistinos informacijos. Interneto paslaugų teikėjai, nesutinkantys techniškai blokuoti savo klientų prieigos prie tinklalapių, Rusijos valdžios įstaigų įtrauktų į centralizuotą draudžiamo interneto turinio šaltinių rejestrą, gali prarasti veiklos licenziją.

Apžvalgininkai mano, kad Rusijos valdžia, praktiškai kontroliuojanti visas svarbiausias tradicines žiniasklaidos priemones – didžiausius laikraščius, TV kanalus ir radijo stotis – ruošiasi imtis ir interneto, kuriuo naudojasi vis didesnė šalies gyventojų dalis, siekdama gauti ne valstybinės propagandos turinį, o necenzūruotą informaciją apie įvykius savo šalyje ir pasaulyje. Vadinamosios „Didžiosios kinų ugniasienės“ Kinijoje galimybės Rusijos valdžią esą įtikino, kad cenzūruoti internetą nacionaliniu mastu – techniškai įmanomas dalykas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų