REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukrainos premjeras: pasirašysime sutartį, jeigu gausim 20 mlrd. eurų paramą

Jokių derybų su Rusija dėl Muitų sąjungos artimiausiu metu nebus (papildyta 11.07)

(papildyta 10.38) Ukrainos premjeras: duokit 20 mlrd. paramą - pasirašome sutartį

(papildyta 10.38) Ukrainos premjeras: duokit 20 mlrd. paramą - pasirašome sutartį

REKLAMA

Ukrainos premjeras N. Azarovas tikina, kad valdžia, kaip ir demonstrantai, yra suinteresuota kuo greičiau pasirašyti bendradarbiavimo sutartį su ES.

Ukraina prašo iš Europos Sąjungos pasirašant sutartį su Ukrainą suteikti 20 mlrd. eurų finansinę pagalbą, pranešė premjeras N. Azarovas, remiantis cenzor.net.ua.

(papildyta 11.07) Ukraina per kitas derybas su Rusija Muitų sąjungos klausimo neaptarinės, sako premjeras

Ukraina per kitą derybų su Rusija ratą Muitų sąjungos klausimo neaptarinės, sakė ukrainiečių premjeras Mykola Azarovas.

„Nebus diskusijų apie Muitų sąjungą, vyriausybė nerengia jokių dokumentų. Noriu iškart sustabdyti gandus“, - sakė M.Azarovas, trečiadienį pradėdamas vyriausybės posėdį.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos ambasadorius Ukrainoje: suduotas didelis smūgis viltims suartėti su Europa

Trečiadienio nakties įvykiai Kijeve, kai riaušių milicija šturmavo protestuotojų barikadas Nepriklausomybės aikštėje, sudavė didelį smūgį viltims, kad vyks suartėjimas su Europa, sako įvykius vadinamajame Euromaidane naktį stebėjęs Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas.

REKLAMA

„Nakties įvykiai buvo didelis smūgis mūsų viltims ir ukrainiečių viltims, kad vyks suartėjimo procesas su Europa“, – trečiadienį Lietuvos radijui sakė ambasadorius.

Jis pasakojo, kad protestuotojai, reikalaujantys, jog šalis eitų eurointegracijos keliu, kol kas laikosi, jų vis daugėja.

„Kol kas maidanas laikosi. Kai aš išvažiavau, aikštėje buvo keliasdešimt tūkstančių žmonių, jų vis daugėjo, buvo dainuojamos dainos, jėgos struktūros kviestos nesikišti, nemušti žmonių, nešturmuoti, cituota Konstitucija, suteikianti žmonėms teisę į taikias akcijas. Tačiau sprendimas buvo priimtas, panaudota jėga“, – pasakojo P. Vaitiekūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, Kijevo centras apsuptas milicijos pajėgų, Nepriklausomybės aikštė ir jos prieigos izoliuotos gana dideliu atstumu iš visų pusių, privažiuoti prie aikštės beveik neįmanoma.

„Tačiau žmonės pėsti eina į Nepriklausomybės aikštę, jų yra daug ir daugėja su kiekviena minute. Tai rodo, kad žmonės savo siekio, savo svajonės priklausyti Europos civilizacijai neatsisako“, – tvirtino ambasadorius.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius trečiadienį pareiškė, kad nakties įvykiai Kijevo Nepriklausomybės aikštėje parodė sąmoningą Ukrainos valdžios pasirinkimą, nukreiptą prieš eurointegraciją.

„Šios nakties įvykiai Kijevo Nepriklausomybės aikštėje parodė sąmoningą Ukrainos valdžios pasirinkimą, nukreiptą prieš europinį kelią, o tai prieštarauja viešiems Ukrainos prezidento pareiškimams“, – teigiama trečiadienį išplatintame ministro pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujienų agentūros praneša, kad trečiadienio naktį Ukrainos teisėsaugos jėgos susirėmė su protestuotojais, jie radėjo griauti opozicijos barikadas ir palapines Nepriklausomybės aikštėje. Keletas protestuotojų buvo sužeisti.Lietuvos ambasadorius Ukrainoje: suduotas didelis smūgis viltims suartėti su Europa

(papildyta 10.30) Ukrainos prokurorai prašo sušvelninti kardomąsias priemones kai kuriems protestuotojams

Ukrainos generalinė prokuratūra svarsto galimybę sušvelnint ikiteismines kardomąsias priemones, nustatytas kai kuriems asmenims, suimtiems per demonstracijas Kijeve.

„Kijevo prokuratūros tarnybos šiuo metu nagrinėja galimybę parinkti mažiau griežtas kardomąsias priemones kai kuriems anksčiau suimtiems žmonėms“, – sakoma Generalinės prokuratūros pranešime.

REKLAMA

Prezidentas Viktoras Janukovyčius antradienį vykusiame susitikime su trimis buvusiais Ukrainos vadovais taip pat sakė norintis paspartinti devynių žmonių, suimtų per demonstracijas Kijeve, paleidimą.

Prokurorai, „sutikdami su tyrėjų pozicija ir atsižvelgdami į įtariamųjų šeimynines aplinkybes (nepilnamečių išlaikytinių buvimą ir kitas), kreipsis į teismą, kad būtų pakeistos kardomosios priemonės, skirtos kai kuriems iš suimtųjų, nenustatant arešto“, paskelbė Generalinė prokuratūra.

Tačiau įtariamieji nebus atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, pažymėjo prokuratūra.

„Jeigu įtariamieji nevykdys įpareigojimų, numatytų pagal vieną ar kitą sprendimą, jie gali būti vėl areštuoti“, – sakoma pranešime.

REKLAMA

V.Janukovyčius, kalbėdamas per televizijos transliuotą susitikimą su trimis buvusiais Ukrainos prezidentais, sakė paprašęs generalinio prokuroro paleisti dalį suimtų protestuotojų, kurie neįvykdė sunkių nusikaltimų ir turi šeimas bei vaikų.

„Žinoma, tokie žmonės bus paleisti“, – sakė prezidentas.

Tačiau paleistų protestuotojų veiksmai bus toliau tiriami, nurodė jis.

Kita vertus, V.Janukovičius atrodė nepritariantis kritikai, kurią išsakė pirmasis Ukrainos prezidentas Leonidas Kravčiukas, pareiškęs, kad protestuotojų mušimas nepriimtinas.

„Teisėsauga pribalo žinoti, kad draudžiama mušti žmones. Tam negali būti jokio pateisinimo“, – L.Kravčiukas sakė griežtu tonu, sėdėdamas prieš apskrito stalo, papuošto geltonos ir mėlynos spalvos gėlėmis, greta V.Janukovyčiaus ir kitų dviejų buvusių lyderių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Janukovyčius tvirtino, kad kaltė tenka abiem pusėms.

L.Kravčiukas ir jo įpėdinis Leonidas Kučma užsiminė, kad šią krizę galėtų padėti išspręsti premjero Mykolos Azarovo atsistatydinimas, tačiau V.Janukovyčius šio pasiūlymo nekomentavo.

Ukrainos trijų opozicijos partijų lyderiai trečiadienį dalyvavo beveik valandą trukusiose derybose su Europos Sąjungos (ES) išorės politikos vadove Catherine Ashton, Kijeve vykstant saugumo pajėgų susirėmimams su demonstrantais.

Su ES diplomatijos vadove susitiko partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) lyderis Arsenijus Jaceniukas, partijos UDAR („Smūgis“) vadovas Vitalijus Klyčko ir nacionalistinio judėjimo „Svoboda“ („Laisvė“) vadovas Olehas Tiahnybokas.

REKLAMA

Tas susitikimas truko apie valandą, nurodė „Batkivščyna“ spaudos tarnyba.

Po susitikimo A.Jaceniukas sakė, kad opozicija „lieka ištikima savo tikslui padaryti Ukrainą proeuropietiška šalimi ir išeiti iš politinės bei ekonomikos krizės“.

Pasak jo, opozicija daro viską, ką gali, kad išspręstų dabartinę krizę.

„Iškėlėme kelis reikalavimus, kuriuos būtina įvykdyti prieš pradedant derybas su prezidentu ir vyriausybe, – pažymėjo A.Jaceniukas. – Aiškaus atsakymo negavome. Tačiau, žinodami, kokiu lygiu mus palaiko Europos Sąjunga, Jungtinės Valstijos ir Vakarų pasaulis, manome, kad galime išspręsti šią padėtį.“

UDAR citavo savo lyderį V.Klyčko, kuris po susitikimo su C.Ashton sakė, jog derybose „daug dėmesio skiriama Ukrainai ir yra palaikomas Ukrainos žmonių siekis gyventi europietiškoje demokratinėje šalyje“.

REKLAMA

„Konsultacijos su mūsų partneriais europiečiais tęsiasi“, – pridūrė jis.

C.Ashton antradienį susitiko Kijeve su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi. Diplomatijos vadovės atstovė Maja Kocijančič sakė, kad buvo aptarti visi aktualūs klausimai.

Vėliau demonstruodama Europos palaikymą Ukrainos demonstrantams, C.Ashton antradienio vakarą asmeniškai apsilankė protestų židinyje – Nepriklausomybės aikštėje, dar vadinamoje Maidanu.

„Valdžia neturi veikti prisidengdama naktimi“, – buvo sakoma po to išplatintame C.Ashton pranešime.

Ukrainos vyriausybė ir prezidentas turi atsistatydinti, sako opozicijos lyderis Klyčko

Ukrainos partijos UDAR („Smūgis“) lyderis Vitalijus Klyčko“ atėjo į opozicijos stovyklą Kijevo Nepriklausomybės aikštėje, nuo Maidano pakylos pareikšti, kad vyriausybė ir prezidentas Viktoras Janukovyčius turi atsistatydinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Esu įsitikinęs, kad po to, kas įvyko, mes privalome reikalauti ir vyriausybės, ir prezidento atsistatydinimo“, – trečiadienį anksti ryte pareiškė V.Klyčko, kurį citavo „Interfax“ korespondentas.

V.Klyčko sakė esąs įsitikinęs, kad protestuotojai gins Maidaną.

Jis paprašė milicijos „nedaryti klaidos“ ir nenaudoti jėgos prieš taikius protestuotojus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų